Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Aктивности > Све активности, година 2008
 
 
 
 
 

Све активности, година 2008


"Идућ' учи, у векове гледа"

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ од 2005. године расписује конкурс за ученике средњих школа под називом „Идућ' учи, у векове гледа“. Сваке године је одзив ученика из Србије и српских школа у иностранству све већи, а радови ученика на тему живота и дела Доситеја Обрадовића све квалитетнији.

2008. године Задужбина је штампала зборник ученичких радова „Идућ' учи у векове гледа“ у којем су објављени најуспелији радови који су приспели на конкурс у протеклих неколико година. Посебан куриозитет представља чињеница да је песма у акростиху „Доситеј Обрадовић“ младог Стефана Пантовића из Прибоја, који је два пута био добитник прве награде на конкурсу Задужбине, објављена и у књизи песама посвећених Доситеју „Песмотворци песмотворцу“ Драгомира Брајковића.

Зборник радова ученика средњих школа


Сајам књига 2008. године

На 53. Београдском сајму књига, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ представила се значајним активностима које су имале велики одјек у јавности.
22. октобра министар културе Небојша Брадић је на свечаности у оквиру Сајма књига, уручио награду „Доситеј Обрадовић“ француском издавачу Сузан Жил (Susanne Jull) кооснивачу куће "Gaia Edision" из Бордоа.

Промоција Сабраних дела Доситеја Обрадовића, 23. октобра 2008. године


 

23. октобра 2008. у великој конференцијској сали Хале 3 задужбина „Доситеј Обрадовић“ представила је научно издање Сабраних дела Доситеја Обрадовића у шест томова. Присутне је поздравила проф. др Неда Бокан, проректор Универзитета у Београду. О Сабраним делима говорили су Радомир Путник, председник УО Задужбине, Мирјана Драгаш, управник Задужбине, приређивачи проф. др Мирјана Д. Стефановић и др Миодраг Матицки, као и ликовни уредник Добрило Николић.


Задужбина је на позив Савета Сајма књига припремила изложбу „Пут високог школства“ у Хали 3, где је први пут организован Сајам континуираног учења „Звонце“, са мотом „Одзвонило је незнању“. На шеснаест великих паноа и у три двостуке витрине, Задужбина је приредила импресивну изложбу на којој је представљен „Пут високог школства“, Сабрана дела и друга издања, ковани новац, поштанске марке и др. У оквиру изложбе осмишљен је и простор за читање где су посетиоци могли да се упознају са издањима Задужбине. Изложбу је отворила Мирјана Драгаш, управник Задужбине, а посетиоце су пригодним беседама поздравили проф. др Радивоје Митровић, државни секретар Министарства просвете и проф. др Мирољуб Миливојчевић, секретар Националног савета за високо образовање. Аутори изложбе били су Гордана Гордић, Миле Пајић, Јован Смиљански, Бора Бајкић и мали тим Задужбине.

Отварање изложбе „Пут високог школства“, 21. октобар 2008. године 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: