Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Aктивности > Све активности, година 2009
 
 
 
 
 

Све активности, година 2009

Дани српске културе у Темишвару

27. новембра 2009. године, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је учествовала у манифестацији „Дани српске културе у Темишвару“, коју су организовали Савез Срба у Румунији и Генерални конзулат Републике Србије у Темишвару. Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је у присуству бројних пријатеља из Савеза Срба у Румунији, генералног конзулата у Темишвару, Удружења књижевника Србије и Друштва књижевника Војводине положила венац на спомен кућу Доситеја Обрадовића у Чакову.
Ђаци и професори Српске гимназије „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару приредили су свечану академију „Доситеју у част“.

 
,
Венци на кући Доситеја Обрадовића у Чакову
Након свечане академије представљена је књига „Песмотворци песмотворцу – српски песници Доситеју“ Драгомира Брајковића. Бројни песници из Србије и Румуније су читањем својих песама посвећених Доситеју одали почаст великом српском просветитељу.

По завршетку програма у Српској гимназији „Доситеј Обрадовић“, представници Задужбине и песници присуствовали су отварању Сајма српских књижевних часописа и представљању монографије „Срби у Темишвару. Мехала“ (ССР, Темишвар 2009) и антологије српске књижевности у Румунији „Откривање Срба“ (Крагујевац 2009).Сајам књига 2009. године

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ представила је своја издања у Хали 2б Београдског сајма. Дана 27. октобра у Сали „Селенић“, министар културе Небојша Брадић уручио је награду „Доситеј Обрадовић“ мађарском песнику и преводиоцу Габору Чордашу и издавачкој кући „Јеленкор“ из Печуја. Награду равноправно додељују Задужбина „Доситеј Обрадовић“, Београдски сајам књига и Министарство културе Републике Србије за изузетан допринос превођењу књижевног стваралаштва и представљању културе Србије.

28. октобра 2009. године у сали „Селенић“ одржана је промоција књиге песама посвећених Доситеју Обрадовићу „Песмотворци песмотворцу“ Драгомира Брајковића. О тој књизи, коју је ликовно опремио Добрило М. Николић, говорили су Радомир Путник и приређивач Драгомир Брајковић, а у уметничком програму наступили су глумци Рада Ђуричин и Гојко Шантић, као и песници: Марија Бишоф, Владан Ракић, Миљурко Вукадиновић, Миодраг Јакшић, Мирослав Максимовић, Адам Пуслојић, Љубивоје Ршумовић и Миладин Тошић.

Промоција књиге „Изабране басне Доситеја Обрадовића“

29. октобра u оквиру другог Сајма континуираног учења “Звонце”, представљена је и књига “Изабране басне Доситеја Обрадовића”, коју је приредио Миодраг Матицки и осликао Предраг Тодоровић. Присутне ученике и професоре поздравила је Мирјана Драгаш, управник Задужбине „Доситеј Обрадовић“, а о књизи басана говорили су и Миодраг Матицки, приређивач и Предраг Тодоровић, сликар.

Радионица баснописаца
на промоцији књиге
„Изабране басне Доситеја Обрадовића“

О значају басни и целокупног дела Доситеја Обрадовића говорио је и проф. др Радовоје Митровић, државни секретар Министарства просвете. Присутни ђаци су учествовали у раду „Радионице баснописаца“, у којој су заједно са Предрагом Тодоровићем сликали нове басне.

 


Гостовање Задужбине „Доситеј Обрадовић“ у Словачкој

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је на позив Амбасаде Републике Србије у Братислави, а под покровитељством Министарства просвете Словачке Републике, учествовала у низу свечаности посвећених великом српском просветитељу европског духа, Доситеју Обрадовићу.

На почетку свечаности уприличене поводом 270. годишњице рођења Доситеја Обрадовића и 20. годишњице постављања спомен плоче на зграду Лицеја у Модри, где је Доситеј предавао, представници Амбасаде Републике Србије и Задужбине „Доситеј Обрадовић", положили су ловоров венац и цвеће на ово спомен обележје.
У Музеју Људевита Штура, 19. новембра , отворена је изложба „Пут високог школства", посвећена Доситеју Обрадовићу и настајању првих високошколских установа у Србији.


Овој теми био је посвећен и округли сто у чијем раду су учествовали словачки и српски професори и уметници. Одржан је и пригодан уметнички програм у којем је учествовао и хор евангелистичке цркве, који је свечаност отворио песмом „Востани Сербие“.
Задужбина „Доситеј Обрадовић“ промовисала је књигу песама Драгомира Брајковића „Песмотворци песмотворцу – српски песници Доситеју“. Задужбину су представљале Мирјана Драгаш, управник и Марија Бишоф, песникиња.


 

Спомен плоча на Лицеју у Модри
26. новембра Амбасада Србије је ову манифестацију организовала и у Братислави, у простору некадашњег Евангелистичког лицеја. Велики број присутних, међу којима су били и представници Министарства школства, Филозофског факултета и дипломатског кора, с пажњом су пропратили овај догађај.

О животу, делу и значају рада Доситеја Обрадовића говорили су професор Филозофског факултета Универзитета "Коменски" у Братислави Михаил Бабјак и историчар и председник удружења „Савез Словака из Југославије" Самуел Јованкович. Песму Марије Бишоф „Ветроносцу Доситеју", у преводу на словачки, прочитала је магистар Академије музичких уметности Алиса Тотикова. Манифестацију су употпунили чланови хора Евангелистичке цркве из Модре.


Гостовање Задужбине "Доситеј Обрадовић" у Републици Српској 

Задужбина "Доситеј Обрадовић" из Београда и Представништво Републике Српске у Србији су 22. и 23. октобра у Бањалуци организовали манифестацију "Похвала Доситеју", у којој су учествовали научни радници, песници и књижевници, музички уметници и глумци с обе стране Дрине.

22. октобра је у Народној и универзитетској библиотеци РС у Бањалуци отворена изложба „Пут високог школства“. Говорили су Зоран Мирковић, професор Правног факултета у Београду и Мирјана Драгаш, управник Задужбине "Доситеј Обрадовић".
О делу Доситеја Обрадовића говорили су Мирјана Драгаш, управник Задужбине "Доситеј Обрадовић", Миодраг Матицки, приређивач Сабраних дела, Младенко Саџак, професор Универзитета и Рада Ђуричин, глумица.

У Банским дворима одржана је свечана академија "Похвала Доситеју" на којој је поздравну реч имао председник РС, академик Рајко Кузмановић. Беседу је одржао академик Чедомир Попов, председник Матице српске и члан Управног одбора Задужбине.

У уметничком делу програма учествовали су и песници Ранко Рисојевић, Ђорђо Сладоје, Драгомир Брајковић, Рајко Петров Ного и Љубивоје Ршумовић, Мешовити хор СПД „Јединство“ из Бања Луке под управом диригента Немање Савића, као и солисти Каролина Михајловић, сопран, Ана Марковић, сопран, Славен Абазовић, баритон, Сања Чолић, клавир. Сценарио и режију свечане академије уприличио је Радомир Путник.
Свечаној академији присуствовао је и академик Хаиме Хил Алуха, председник Краљевске шпанске академије наука.

23. октобра у амфитеатру Универзитета у Бањалуци одржан је Јавни час О Доситеју и језику доситејевском, на коме су говорили професори Душан Иванић и Слободан Реметић.Изложбе Задужбине „Доситеј Обрадовић“

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је поводом 200. годишњице високог школства у Србији 2008. године организовала изложбу „Пут високог школства“. Аутори изложбе су Гордана Гордић, историчар уметности, Јован Смиљански, дизајнер и сарадници Задужбине. Изложбу чини око 20 фотографија формата 100 цм x 70 цм на којима је хронолошки представљена архитектура и ентеријер здања у којима се одвијало високо образовање у Србији, од Прве велике школе до Капетан Мишиног здања у којем се данас налази Ректорат Универзитета у Београду. Изложбу прати богато илустрован каталог на српском и енглеском језику.

Каталог изложбе „Пут високог школства“
Каталог изложбе „Пут високог школства“

Ова изложба је део туристичке понуде града за разгледање старе амбијенталне целине. Пут започиње код Доситејевог споменика на Студентском тргу, затим води до некадашње зграде Велике школе (данас Музеј Вука и Доситеја), а потом долази до Саборне цркве и места где је Доситеј сахрањен и завршава се код Националне куће "?".

Изложба „Пут високог школства“ је до сада била више пута приређена, у Капетан Мишином здању, у склопу обележавања 200 година Универзитета у Београду и високог образовања у Србији,  на 53. Међународном београдском сајму књига (у оквиру 1. сајма континуираног учења „Звонце“), као и у Националној кући „?“ у част отварања 25. Универзијаде у Београду, 6. јула 2009. године.

На свечаном отварању Првог сајма правне књиге на Правном факултету Универзитета у Београду, 28. септембра 2009. године, отворена је изложба „Пут високог школства“ Задужбине „Доситеј Обрадовић“.

Ван граница наше земље, изложба „Пут високог школства“ је била постављена у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, у оквиру представљања Задужбине у Бањалуци, 21. и 22. октобра 2009.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је на позив Амбасаде Републике Србије у Словачкој поставила ову изложбу у Музеју Људевита Штура у Модри, као и у Братислави, у згради некадашњег Евангелистичког лицеја. Повод за представљање Задужбине у Словачкој био је 270. годишњица рођења Доситеја Обрадовића и 20.  годишњица постављања табле са именом Доситеја Обрадовића на зграду Лицеја у Модри у којој је Доситеј предавао.

„Пут високог школства“, Сајам књига 2008. године


1 2 3 Следећа страна Следећа страна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: