Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Aктивности > Све активности, година 2010
 
 
 
 
 

Све активности, година 2010Књижевни салон за децу - Доситејеве "Изабране басне"

2. децембар 2010.

У сарадњи са Дечјим одељењем Библиотеке града Београда, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ осмислила је Књижевни салон за децу – Доситејеве „Изабране басне“, који је одржан у библиотеци „Невен“ у Дому синдиката 1. децембра 2010. године.

Књигу „Изабране басне“ Доситеја Обрадовића, која је ове године награђена признањем „Невен“ за илустрацију, представили су сарадници Задужбине др Славко Петаковић, доцент Филолошког факултета, Горан Јевтић, глумац и Предраг Тодоровић, академски сликар, аутор награђених илустрација.

Ученици Основне школе "Скадарлија"
Доситејеве "Изабране басне"
Гости Књижевног салона за децу били су најмлађи ученици Основне школе „Скадарлија“ из Београда, који су показали велико интересовање за живот и рад Доситеја Обрадовића, као и завидно умеће у разумевању и сликању басни.

Деца сликају басне
Деца сликају басне

"Доситејеви дани" у Чакову и Српском Сенмартону

9. новембар 2010.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ учествовала је и ове године у манифестацији „Доситејеви дани“ у Румунији. У сарадњи са Задужбином, представници Савеза Срба из Темишвара и многобројни гости из Србије и Румуније посетили су родну кућу Доситеја Обрадовића у Чакову и обишли спомен музеј посвећен великом просветитељу. Задужбина „Доситеј Обрадовић“, уважени домаћини и гости „Доситејевих дана“, положили су венце на спомен плочу посвећену великом просветитељу Доситеју Обрадовићу.

Пред родном кућом Доситеја Обрадовића у Чакову

Споменик Доситејевој мајци
Круни Паункић

На старом гробљу у Српском Сенмартону, у порти цркве посвећене св. Ђорђу из 1767. године, одржан је парастос Доситеју Обрадовићу, његовој мајци Круни Паункић и сестри Јулијани. Сви присутни били су задивљени са колико посвећености и љубави се српски народ у Сенмартону и Чакову труди да очува успомену на чувеног Доситеја и његову породицу и сачува корен српства на овом простору за будуће нараштаје.Програм „Доситејевих дана“ настављен је у Дому културе „Доситеј Обрадовић“ у Српском Сенмартону, где су се присутним гостима обратили Стеван Бугарски, књижевник, др Славомир Гвозденовић, председник Савеза Срба у Румунији,
др Драгомир Раденковић, генерални конзул Републике Србије у Темишвару, Милорад Ђурић, покрајински секретар за културу и Мирјана Драгаш, управник Задужбине „Доситеј Обрадовић“.

У уметничком делу програма наступили су сарадници Задужбине „Доситеј Обрадовић“ Рада Ђуричин, драмски уметник, Урош Дојчиновић, музички уметник, Марија Бишоф и Мирослав Максимовић, песници, као и песници из Румуније и Србије и културно уметничка друштва из Српског Сенмартона.Рада Ђуричин и Урош Дојчиновић
Културно уметничко друштво
из Српског Сенмартона


Задужбина "Доситеј Обрадовић" на 55. Београдском сајму књига

2. новембар 2010.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је изазвала значајну пажњу јавности својим учешћем на 55. Међународном сајму књига, одржаном у Београду од 25. до 31. октобра 2010. године.

Уручење награде "Доситеј Обрадовић"

Награда „Доситеј Обрадовић“, коју већ четврти пут додељују Задужбина „Доситеј Обрадовић“, Министарство културе Републике Србије и Београдски сајам књига, ове године је припала италијанском издавачу "Zandonai Editore" из Роверета, за посебан допринос превођењу књижевног стваралаштва и представљању културе Србије.

На свечаности поводом додељивања награде „Доситеј Обрадовић“ 26. октобра, министар културе Небојша Брадић је уручио златник и повељу са ликом нашег великог просветитеља главном уреднику издавачке куће "Zandonai Editore", господину Ђулијану Герију.

Издавачка кућа "Zandonai Editore" је до сада објавила књиге Александра Тишме, Филипа Давида, Давида Албахарија, Драгана Великића и Душана Величковића, а у плану је и издавање дела Боре Станковића и Иве Андрића. Прочитано је писмо директора награђене издавачке куће, госпође Емануеле Зандонаи, у којем захваљује на урученом признању и наводи да јој је част да италијанској публици може да приближи велику српску литературу.Предраг Тодоровић,
академски сликар

Штанд Задужбине у Хали 1а привукао је велики број посетилаца сајма изузетном лепотом и трајним значајем својих издања. Велики број пријатеља и сарадника Задужбине окупио се на овом месту у циљу даље сарадње и афирмације дела Доситеја Обрадовића.

Нарочиту пажњу љубитеља књиге привукла је дело „Изабране басне“ Доситеја Обрадовића, овенчано овогодишњом наградом „Невен“ за илустрацију, које су изникле из пера академског сликара Предрага Тодоровића. Због великог интересовања за ово издање, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ определила се да у идућој години објави још две књиге илустрованих басана, и на тај начин ће се у години јубилеја пред читалачком публиком наћи сјајно илустрована трилогија „Изабране басне“ Доситеја Обрадовића.


Награда „Невен“ за илустрацију књиге „Изабране басне“ Доситеја Обрадовића

07. октобар 2010.

Предраг Тодоровић,
добитник награде "Невен"

У Свечаној сали Скупштине града Београда, 7. октобра 2010. године, организација "Пријатељи деце Србије" прогласила је добитнике награде „Невен“ за 2009. годину. Награда „Невен“ додељује се од 1955. године за најбољу књигу намењену деци у три категорије – за белетристику, илустрацију и популарну науку.

Награда „Невен“ за белетристику припала је Гордани Тимотијевић за књигу „Седмо краљевство“ у издању Завода за уџбенике, док је награда за популарну науку додељена Недељку Тодоровићу за књигу „Метеорологија“ у издању Креативног центра.

Награда „Невен“ за најбољу илустрацију књиге за децу припала је Предрагу Тодоровићу, академском сликару, за илустрацију књиге „Изабране басне“ Доситеја Обрадовића,
у издању Задужбине „Доситеј Обрадовић“.

Честитамо Предрагу Тодоровићу на освојеној престижној награди, надамо се да ће и наша будућа сарадња бити овако успешна и плодоносна.
Пријатељи и сарадници Задужбине "Доситеј Обрадовић" на 55. Београдском сајму књига

02. новембар 2010.1 2 3 4 5 Следећа страна Следећа страна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: