Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Aктивности > Све активности, година 2012
 
 
 
 
 

Све активности, година 2012Награђени Језикословци за 2012. годину

27. децембар 2012.

Након успеха пројекта „Радионица језикословаца – од А до Ш“ у 2011. години, као и претходних година, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ одлучила је да и у 2012. години прошири садржај на којем ће, у оквиру овог пројекта, радити ученици старијих разреда основне школе (VI -VIII). Биле су задате су следеће теме:

Стварање речника непознатих и мање познатих речи на основу одабраног корпуса Доситејевог дела (одломци)

Језичка комуникација – смисао, значење и језичке вредности текстова у електронским и штампаним медијима (улога библиотекара и наставника српског језика у припреми ученика за истраживање интернета)

Језичкостилска анализа одабраног поетског текста (присуство и улога архаизама, туђица, неологизама; најлепше речи српског језика)

Како се ствара библиографија - појам, опис и одреднице, на примерима Доситејевог стваралаштва или Доситејевих савременика (године - од - до)

Анализа стилских, правописних, лексичких и семантичких пропуста у ученичким писменим или домаћим задацима (истраживања која врше ученици, на примерима прошлогодишњих школских писмених или домаћих задатака; у обзир долазе и одломци из новина, часописа итд. )

Према оцени Жирија, пристигли радови су били веома квалитетни.

Одабрани су најбољи радови и њихови ствараоци ће бити награђени на пригодној свечаности која ће се одржати у просторијама Задужбине. Сви учесници ће бити благовремено обавештени о тачном датуму и времену одржавања свечаности.

I место

ОШ „Филип Филиповић“, Београд

Тема: „Моћ језика“

Ментор: Јагода Жунић

Ученице:

 • Анђела Попов, 8/2
 • Емилија Костић, 8/2
 • Милица Косановић, 8/2
 • Даница Љубисављевић, 8/2
 • Мина Дангубић, 6/3

II место

ОШ „Дринка Павловић“, Београд

Тема: Јавна (зло)употреба језика

Ментори: Јоле Булатовић, Славица Хорват и Анте Чурлин

Ученик:

 • Виктор Паликућа,6/3

III место

ОШ „Ћирило и Методије“, Београд

 Тема: Анализа стилских, правописних, лексичких и семантичких пропуста у ученичким писменим задацима

 Ментор: Јасмина Станковић

Ученици:

 • Дуња Луковић, 6/3
 • Доротеја Станковић, 6/3
 • Сара Савовић Маћић, 6/3
 • Вукосав Перовић, 6/3
 • Јована Грозданић, 6/3

Похваљени

ОШ „Дринка Павловић“, Београд

Тема: Две Доситејеве басне – разумевање непознатог текста

Ментори: Јоле Булатовић и Славица Хорват

Ученице:

 • Александра Газикаловић, 7/3
 • Исидора Марковић, 7/3

ОШ „Дринка Павловић“, Београд

Тема: „Писмо Харалампију“ и „Предсловије“ Доситеја Обрадовића – лексичке вежбе на одломцима из „Живота и прикљученија“

Ментори: Јоле Булатовић и Славица Хорват

Ученице:

 • Јулијана Козлина, 6/4
 • Мина Ђурђевић, 6/4

Дани европске баштине - Даривање и задужбинарство

18. септембар 2012.

Програмом Задужбине „Књиге на ползу народу свом“ 17. септембра 2012. године, отворена је манифестација „Дани европске баштине - Даривање и задужбинарство“и уједно обележено осам година од оснивања Задужбине „Доситеј Обрадовић“.

Свечаност је организована у сарадњи са Народном библиотеком Србије, где је и одржан уметнички програм. Овом приликом потписан је и протокол о сарадњи између ове две институције.

Многобројне званице поздравили су: Александар Пековић, председник Организационог одбора „Дани европске баштине”, Дејан Ристић, в. д. управник Народне библиотеке Србије и Мирјана Драгаш, управница Задужбине „Доситеј Обрадовић”.

На почетаку програма професор др Душан Иванић говорио је беседу, док су у драмски уметници Рада Ђуричин и Миодраг Радовановић, читали текстове из књиге „Доситеј свом народу или слободно мислити” која ће бити објављена уочи Сајма књига у издању Народне библиотеке и Задужбине „Доситеј Обрадовић”.

Гости су такође уживали и у наступу Ансамбла „Flauto dolce” у чијем саставу су: Марија Ђорђевић, Ана Младеновић, Александар Јован Крстић, Срђан Станић, Александар Андрејевић и Љубомир Димитријевић.

У оквиру „Дана европске баштине” је и изложба слика и фотографија првих издања Доситејевих дела као и његових најстаријих књига, које су у власништву Народне библиотеке Србије. Изложба ће бити отворена до 30. септембра 2012. године.
„Политичка мисао Доситеја Обрадовића“

24. децембар 2012.

У петак, 21. децембра 2012. године, одржана је последња од четири планиране трибине у циклусу Историја српске политичке мисли. На тему „Политичка мисао Доситеја Обрадовића“ говорио је проф. др Драган Симеуновић.

Пред студентима Факултета политичких наука и уваженим гостима, проф. Симеуновић је осветлио Доситејеве политичке идеје, допринос политичкој мисли тога времена, као и његово учешће и допринос националном ослобођењу и постављању темеља нове српске државе. Кроз аргументовану анализу Доситејеве политичке мисли и праксе, проф. Симеуновић је нагласио да је до детаља истражено литерарно дело Доситеја Обрадовића, а да је његова личност била веома богата и да треба и даље радити на осветљавању других аспеката његовог стваралаштва, међу осталим, његову политичку мисао и практично учешће у политичком животу.

Са великом пажњом, присутни су пратили професорово излагање, а потом је кроз дискусију и питања настављен разговор о овој, очигледно, интересантној и у садашњем времену актуелној теми.

Ова трибинa, као и претходне три, показале су да су оправдано планиране и одржане и да има потребе да се и даље ради на анализирању Доситејевог живота и дела и увек актуелне Доситејеве поруке преносе новим генерацијама.
„Мeђународни дан људских права - права и дужност човека “

11. децембар 2012.

Поводом Међународног дана људских права, 10. децембра 2012. год. у Задужбини „Доситеј Обрадовић“ одржана је трибина Права и дужност човека. Учесници трибине - мр Триво Инђић, мр Милош Здравковић, Душанка Комненић, др Миша Ђурковић, др Александар Раковић и проф. др Милан Радуловић су, свако из свог угла, говорили о људским правима.

Истакнуте су Доситејеве поруке и погледи на људска права у контексту времена у којем је живео. Дат је историјат људских права, национални и међународни оквири и норме за заштите људских права. Истакнуто је да Декларација о људским правима не говори о праву на здраву животну средину, што је у садашњем времену веома актуелно и чему треба посветити већу пажњу.

Такође је указано да, у зависности од политике, позивање на људска права и њихово тумачење често доводи до злоупотреба, па тако и најплеменитија идеја постаје оружје против људских права. У име људских права, моћне државе у свету спроводе репресије, којима штите само своје интересе а суспендују права других.

Учесници су истакли примере субјективних оцена поштовања људских и верских права у извештајима о Србији и Косову, иако чињенице говоре сасвим супротно. Констатовано је да је једино природно право, право на живот, а остало су изведена, социјална права. Људско право је мера између права и дужности, а како је проф. др Милан Радуловић истакао „у дужности је и човеково достојанство“.


„Етика и политика у Доситејевом делу“

07. децембар 2012.

У просторијама Задужбине „Доситеј Обрадовић“, у петак 7. децембра 2012. године, одржана је трибина, трећа по реду у циклсу Историја српске политичке мисли - „Етика и политика у Доситејевом делу“.

На ову тему говорила је мр Марија Ђорић, асистент на Факултету политичких наука у Београду. Дискусији су се прикључили студенти, али и поједини гости и верни сарадници Задужбине.

Проф. др Драган Симеуновић, председавајући и уредник циклуса трибина, је такође дао свој допринос, те кратко говорио на ову тему, а потом се захвалио присутнима на посети и интересовању.1 2 3 4 5 6 Следећа страна Следећа страна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: