Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Aктивности > Све активности, година 2014
 
 
 
 
 

Све активности, година 2014Посета Задужбини

17. децембар 2014.

Задужбину „Доситеј Обрадовић“ је у уторак, 16. децембра, у друштву проф. др Јагоша Пурића, посетио проф. др Тетсуја Сато, еминентни научник из Јапана и председавајући ИТО фондације за међународну размену из Токија.

Професор Сато се са великим интересовањем упознао са животом и делом Доситеја Обрадовића, као и са десетогодишњим радом задужбине која носи име великог просветитеља.

У Свечаној сали Ректората Београдског универзитета чувеном научнику је 17. децембра додељена титула почасног доктора наука Београдског универзитета и овом приликом професор Сато је одржао предавање на тему „The end of the western civilization“. Ова титула се додељује за изузетан допринос науци, сарадњу са факултетима у Србији и хуманост.

Проф. др Тетсуја Сато у посети Задужбини
Проф. др Тетсуја Сато и проф. др Јагош Пурић
Јавни час о Доситеју

15. децембар 2014.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“је у петак, 12.децембра, била домаћин ученицима Филолошке гимназије и њиховој професорки књижевности Александру Кузмић.

Вредни ђаци Филолошке гимназије говорили су о Доситеју, његовом делу и времену у којем је живео, као и о личном доживљају Доситејевих мисли и порука два века од њиховог настанка.

Професор Војислав Јелић говорио је ђацима о Доситеју, потреби да се идеје великог просветитеља сагледају у целини, као и његовом великом значају за српски језик и културу.

„Доситејевим стазама просвештенија"

11. децембар 2014.

У среду, 10. децембра 2014. године, у Задужбини „Доситеј Обрадовић“ одржан је Књижевни салон „Код Доситеја“ поводом књиге Миодрага Стојановића „Доситејевим стазама просвештенија“.

Скуп је пригодним речима отворила Мирјана Драгаш, управник Задужбине, а Марко Недић, уредник Салона, је посетиоцима представио аутора књиге и учеснике програма. О књизи су говорили Миодраг Матицки, Душан Иванић, Војислав Јелић, Мирко Мркић Острошки, издавач и Миодраг Стојановић, аутор.

Пред великим бројем посетилаца, учесници Салона су врло надахнуто говорили о књизи „Доситејевим стазама просвештенија“ и Доситејевим година путовања и школовања, односу Доситеја према грчкој и античкој култури као и великом утицају његових идеја на књижевност, народно стваралаштво и савремену мисао.


„Весници новог доба“ у Темишвару

01. децембар 2014.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је у суботу, 29. новембра 2014.год. боравила у Румунији, где је са својим гостима обишла спомен кућу Доситеја Обрадовића у Чакову. Након обиласка Доситејеве родне куће и полагања ловоровог венца, у Темишвару је у вечерњим часовима одржан концерт под називом „Весници новог доба – Доситеј, Вук, Мокрањац“. Овим свечаним концертом у оквиру манифестације „Дани српске културе у Темишвару“ обележени су велики јубилеји српске културе: 275 година од рођења Доситеја Обрадовића, 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића и 100 година од смрти Стевана Стојановића Мокрањца. Концерт „Весници новог доба – Доситеј, Вук, Мокрањац“ реализован је уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Програм је одржан у Православној Српској Саборној цркви у Темишвару. Аутори програма били су: Марија Бишоф , сценарио, Мирољуб Аранђеловић Расински, композитор и музички уредник и Радомир Путник и Мирјана Драгаш, уметничка дирекција програма. У програму су учествовали глумци Рада Ђуричин, Танасије Узуновић и Хаџи Ненад Маричић и Академски хор „Лола“ са солистом Марком Пантелићем и диригентом Милованом Панчићем. Поздравну беседу одржао је проф. др Војислав Јелић, управник Задужбине Мирјана Драгаш говорила је о Задужбини „Доситеј Обрадовић“ која је ове године обележила десет година рада.

Програм је започео традиционалним извођењем свечане песме Варткеса Баронијана „Востани Србије“, на стихове Доситеја Обрадовића. Глумци су говорили одломке из Доситејевог и Вуковог дела, док је хор извео композиције „Сејмо браћо семе ума“ Мирољуба Аранђеловића Расинског на стихове Јована Јовановића Змаја, као и „Химна Вуку“, одломке из „Литургије Св. Јована Златоустог“, Другу и Осму руковет Стевана Стојановића Мокрањца, као и композицију „Тамо далеко“. У програму је учествовао и хор при Храму Вазнесења Господњег у Темишвару који је извео неколико духовних композиција.

Лазар Манојловић, генерални конзул Републике Србије у Темишвару и председник Савеза Срба Огњен Крстић поздравили су присутне госте и учеснике програма. Свим учесницима у програму Савез Срба у Румунији доделио је захвалнице у знак признања и захвалности за изузетан допринос очувању и промовисању српске културне баштине.

Утисци са Сајма књига

04. новембар 2014.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је и ове године учествовала на Међународном сајму књига, који се у Београду одржава већ 59. година. На штанду у хали 4, који је Задужбина користила заједно са Вуковом задужбином и Друштвом за српски језик и књижевност, окупљали су се поштоваоци Доситеја, Вука као и љубитељи српске књижевности и језика.

У понедељак, 27. октобра 2014.год. додељена ја је награда „Доситеј Обрадовић“ за страног издавача. Овогодишњи добитник је издавачка кућа „Икона” из Скопља, Македонија.

Књижевник Драган Јовановић Данилов је у својој беседи, између осталог, рекао: "Посматрајући књиге које је до сада објавила “Икона”, књиге српских писаца, могли бисмо рећи да овај профилисани издавач већ од самог почетка успео да превазиђе један провинцијски усуд и да успостави један сасвим одређен тон како у погледу неговања вредности из трезора традиције, тако и у погледу инаугурисања неких нових идеја и вредности уметности а посебно на нивоу откривања и објављивања књига српских писаца, ја ћу повде поменути тек нове књиге које су изашле Давиада Албахарија и Јелене Ленголд.

Александра Фулгоси, помоћник министра за културу, уручила је награду Николчу Мадешовском, власнику издавачке куће „Икона”.

Гојко Божовић је у име жирија образложио одлуку о овогодишњем добитнику награде „Доситеј Обрадовић“ за страног издавача, наводећи да је издавачка кућа „Икона” из Скопља објавила више дела српских књижевника – Драгана Јовановића Данилова, Давида Албахарија, Јелене Ленголд, Михајла Пантића, Срђана Тешина, Ласла Блашковића, Саше Обрадовића..."Икона" је један од издавача чији је издавачки рад истинско остварење оних циљева због којих је пре неколико година и основана награда „Доситеј Обрадовић“, пример самосвесног и одговорног издавача који предано објављује књиге упркос приликама у којима живимо.

Награда „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу додељује се од 2007. године страном издавачу за посебан допринос превођењу књижевног стваралаштва и представљању културе Србије.

Награду равноправно додељују Задужбина „Доситеј Обрадовић“, Министарство културе Републике Србије и Међународни сајам књига у Београду.

У уторак, 28. октобра у хали „Селенић“ одржанаје промоција најновијих издања Задужбине. О првом броју годишњака под називом „Доситејев врт“ говориле су Драгана Вукићевић, уредник и Милица Ћуковић. О делу „Несавршено мајсторско дело“ Марије Рите Лето говорио је Душан Иванић, док су Зборник радова са научног скупа „Доситеј Обрадовић и верске слободе“ представили Војислав Јелић и Миодраг Стојановић.
1 2 3 4 5 6 Следећа страна Следећа страна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: