Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Aктивности >Програми за младе

Програми за младеДодела награда најбољим средњошколцима на литерарном конкурсу

24. јун 2021.

У среду, 23. јуна 2021. у Доситејевом дому одржано је свечано уручење награда за најбоље радове на 17. литерарном конкурсу „Идућ ' учи у векове гледа“.

Присутнима се најпре обратила Мирјана Драгаш, управник Задужбине, пожелевши добродошлицу награђеним средњошколцима и њиховим менторима. Наглашавајући значај Доситеја Обрадовића и његовог дела и утицај који има на савремено знање и учење, госпођа Драгаш позвала је присутне да након уручења награда погледају недавно отворену изложбу „Доситеј од Чакова до Београда“.

Марија Бишоф, председник жирија, прочитала је саопштење жирија, и заједно са проф. др Валентином Хамовић и проф. др Душаном Иванићем, председником Управног одбора Задужбине, уручила награде најбољим ученицима на овогодишњем конкурсу.

Након уручења награда, Ања Милетић, ученица 10. београдске гимназије „Михајло Пупин“, прочитала је првонаграђени рад „Басне“.

 
Победници XVII литерарног конкурса за ученике средњих школа

16. јун 2021.

Саопштење жирија

Задужбина „Доситеј Обрадовић” је седамнаести пут организовала литерарни конкурс за ученике средњих школа. На конкурсу су учествовале школе из 25 градова и места из Србије. Радови су пристигли из: Александровца, Бабушнице, Београда, Богатића, Ваљева, Зрењанина, Зубиног Потока, Крагујевца, Куршумлије, Лајковца, Лесковца, Неготина, Ниша, Нове Вароши, Пожаревца, Преоца код Грачанице, Прибоја, Свилајнца, Сечња, Смедерева, Смедеревске Паланке, Сомбора, Ужица, Чачка, Шапца. Ни ове године није било радова из српских гимназија у Будимпешти и Темишвару, али ни из Републике Српске.

Жири је прегледао 78 радова. Основна тема била је „Идућ учи, у векове гледа“, што је и назив конкурса, како би се ученицима омогућила потпуна слобода да креативно размишљају и пишу и о Доситејевом али и о времену у којем живе. Радови су били занимљиви, мада је било и оних који су вероватно писани за неке друге конкурсе, или једноставно коришћени из сопствених ђачких бележница без промишљања поруке коју ова тема носи. Било је више радова са промашеном темом.

Ученици су углавном писали есеје, приче и поезију. Поезија ове године није била на очекиваном нивоу. Било је и сасвим кратких драмских форми. Пред Жиријем су се нашла различита размишљања ученика, њихов однос према животу и начин интерпретације Доситејевих порука. Посебна преокупација ученика било је време у којем живимо, еколошки проблеми, проблеми образовања, морала, емпатије и сл. Ученици су показали коректну писменост и познавање језика, што је посебно важно, мада се понегде примећивала оскудност у изражавању, ограничен фонд речи, а било је и радова са проблематичном синтаксом. На овогодишњем конкурсу су учествовале, као и обично, гимназије и средње стручне школе.

Жири је је доделио прву награду за рад који даје необичну слику настајања Доситејевих басана, покушавајући да разоткрије чаролију пишчевог надахнућа.

Захваљујемо свима који су учествовали на овогодишњем конкурсу, ученицима и њиховим професорима - менторима, јер су показали да Доситејеве мисли и данас инспиришу младе.

Жири у саставу: Марија Бишоф, књижевник, председник Жирија, проф. др Валентина Хамовић и др Наташа Кљајић, професор, донео је, 15. јуна 2021. године, одлуку да награде добију:

I НАГРАДА

 • „Басне“ - Ања Милетић, I, Десета гимназија „Михајло Пупин“, Београд
  Професор:Љиљана Ђурђевић Стојковић
  Првонаграђени рад можете прочитати овде .

II НАГРАДА

 • „Ново писмо Харалампију“ -Данијела Пешић, III/3, Средња школа, Нова Варош
  Професор: Милана Перошевић Мартиновић
 • „Востани Сербије“ - Вања Миливојевић, I/1, Ваљевска гимназија, Ваљево
  Професор: Милена Милисављевић

III НАГРАДА

 • „Навикавајмо младеж на добро, од тога све зависи“ - Никола Лакета, III/1, Средња економска школа, Сомбор ,
  Професор: Мира Трбовић
 • „Нове генерације за спас планете“ - Анастасиа Хаднађ, III/4, Седма београдска гимназија, Београд,
  Професор: Јелица Пајић
 • „Мисао“ - Петар Аћимовић, IVц, Математичка гимназија, Београд,
  Професор: Анђелка Петровић

ПОХВАЛЕ

 • „На почетку беше реч... реч остаде и на крају“ - Дуња Мартинов, Зрењанинска гимназија, Зрењанин
  Професор: Саша Радошевић
 • „Доситејево расцветало стабло“ - „Он је љубио свој род““ - Сашка Спасовски, Филолошка гимназија, Београд,
  Професор: др Катарина Вучић
 • „Навикавајмо младеж на добро, од тога све зависи“ - Миа Маринковић, Филолошка гимназија, Београд,
  Професор: др Катарина Вучић
 • „Идућ' учи, у векове гледа“ - Нада Симић, Филолошка гимназија, Београд,
  Професор: др Катарина Вучић
Додела награда најбољим баснописцима за 2021. годину

12. јун 2021.

У петак, 11. јуна одржано је дуго очекивано уручење награда и похвала најбољим баснописцима за 2021. годину! Добродошлицу ђацима и њиховим менторима пожелела је Мирјана Драгаш, управник Задужбине,исказујући задовољство због великог одзива школа, учитеља и ђака на овогодишњи конкурс, који је ове године добио и међународни карактер.

Слободан Станишић, књижевник и председник жирија, прочитао је одлуку жирија и нагчасио да је пристигло је више од шест стотина радова из (Београда, Сремске Митровице, Лајковца, Смедерева, Краљева, Зрењанина, Коцељева, Крушевца, Доњег Кординца, Ужица, Нове Вароши Дражевца, Новог Сада, Лапова, Мартинца, Беле Паланке, Ердевика, Неготина, Црвене реке..., али и из Црне Горе (Подгорице, са Цетиња), а од ове године и из других земљама у којима ђаци говоре или уче српски језик ( Америке, Аустралије, Канаде, Немачке)!

 Награде су распоређене у 7 категорија: нова литерарна форма басне, најбоље књиге басана, приче у сликама-стрип, најбоља колекција ликовних радова, најбољи литерарни рад, најбољи ликовни рад, и најбољи текст и илустрација. Награђено је 55 ученика, 4 одељења, а похвалу је добило 16 ђака и једно одељење.

Као посебно изненађење, наши драги пријатељи из Позоришта „Талија“ одиграли су у част свих најбољих баснописаца представу за децу „Тајна бакиног таванчета“! Ђаци су уживали у сјајној представи, али је због изненадног и снажног невремена наша манифестација била прекинута, а награде и дипломе биле су накнадно уручене без уобичајеног фотографисања и заслужених аплауза.

Ове године, дародавци књига које су добили награђени ученици су поред Задужбине „Доситеј Обрадовић“ и Вукова задужбина, Пријатељи деце Нови Београд и издавачка куће „Креативни центар“ . Захваљујемо се и нашим драгим домаћинима, Зоолошком врту, који су са нама од самог почетка конкурса „Радионица баснописаца“.

 
 
Награђени радови на конкурсу „Радионица баснописаца“ за 2021.годину

02. јун 2021.

Конкурс "Радионица баснописаца" за 2021.годину је завршен! Са великим задовољством Задужбина „Доситеј Обрадовић“ представља најбоље радове ученика трећег и четвртог разреда основних школа у Србији, а од ове године и у другим земљама у којима ђаци говоре или уче српски језик! Пристигло је више од шест стотина радова у којима су наши најбољи ђаци приказали један хуманији свет кроз међусобне односе животиња и људи, разумевање природе и њених законитости.

И поред тешкоћа изазваних пандемијом, ђаци и њихови учитељи су нас у протекла два месеца свакодневно радовали великим бројем изузетних радова, достојних једног Доситеја!

Жири у саставу: Слободан Станишић, председник и чланови Марија Бишоф, Љубица Бељански, Сузана Поњавић и Предраг Тодоровић, имао је тежак задатак да од великог броја изузетних радова одабере најбоље.

Ове године, титулу најбољих баснописаца понели су следећи ученици:

I НАЈБОЉИ ЛИТЕРАРНИ РАД

Прва награда

 • Пријатељи се у невољи познају, Теодора Крстић, III3, "Светозар Милетић", Земун, учитељица Гордана Гајић

Друга награда

 • Брижна ласта,Теодора Симић, IV 1, "Светозар Марковић", Лапово, учитељица Данијела Ивковић Мујковић

Трећа награда

 • Браон и црнa овца, Јована Анџић и Аника Богуновић, III3, "Јован Дучић", Нови Београд, учитељица Ивана Ђурић

Похвале

 • Лажна пророчица сова, Милица Попадић, IV 1, „Јован Јовановић Змај“, Мартинци, учитељица Зорица Јефтић
 • Пас луталица, Филип Живић, III2, "Љупче Шпанац", Бела Паланка, учитељица Биљана Митић
 • Лисичина дружина, Хана Миловановић, IV1, „Вук Караџић“, Липе, учитељица Слађана Цветковић
 • Одељење III2, "Ловћенски партизански одред", Цетиње, Црна Гора, учитељица Перса Радишић

II НАЈБОЉИ ЛИКОВНИ РАД

Прва награда

 • Лисица и гавран, Маша Перчић,III2, "Никола Тесла", Нови Сад, учитељица Мирјана Зубовић

Друга награда

 • Два јарца, Мајда Оклобџија, III 1, "Јован Јовановић Змај", Зрењанин, учитељица Марија Вујовић
 • Лисица и гавран, Илија Станић, III1, "Радоје Домановић", Нови Београд, учитељица Драгица Врвић

Трећа награда

 • Уплакани јелен, Анђелка Цветковић, "Стари град", Ужице, учитељица Косана Јешић
 • Лисица и зечеви, Ксенија Јоксимовић, Маринковић Хелена, IV 2, "Живко Љујић", Нова Варош, учитељица Олга Мандић
 • Корњача и орао, Анђела Којовић, Кристијан Марковић, Немања Марковић, Милорад Васић и Данило Мандић, 3. и 4. разред,"Дражевац", Дражевац, ИО Пољане, Игор Дамњановић

Похвале

 • Лисица и гавран, Вук Ђумић, III 1, "Јован Јовановић Змај", Зрењанин, учитељица Марија Вујовић
 • Пас и његова сенка, Нера Стојановић, III1, "Младост", Нови Београд, учитељица Жељка Ранисављевић
 • Цврчак и мрав, Ана Поважан, IV 1, "Сава Шумановић", Ердевик, Сања Радивојевић
 • Магарац и лав, Јана Заборски, IV 1, "Сава Шумановић", Ердевик, Сања Радивојевић

III ТЕКСТ И ИЛУСТРАЦИЈА

Прва награда

 • Две веверице и сврака, Михаило Несторовић, III3, "Душко Радовић", Нови Београд, учитељица Јована Микић Плавша

Друга награда

 • Глад очију нема, Катарина Миленковић и Јанко Милосављевић, III1, "Јован Јовановић Змај", Крушевац, учитељица Славенка Миладиновић

Трећа награда

 • Ајкула и ловци, Марко Петровић, Луна Марковић и Алексеј Радовановић, III, "Црњански" Јагодина, учитељица Јелена Гајић

Похвале

 • Врабац, миш и мачак, Маша Драшковић, III2, "Ловћенски партизански одред“, Цетиње, Црна Гора, учитељица Перса Радишић
 • Камелеон и гуштер, Маша Божовић и Сташа Видић, IV 3, "21.октобар", Крагујевац, учитељица Вијолета Мартаћ
 • Пчела и оса, Вељко Димитријевић, III1, "Вера Радосављевић", Неготин, учитељица Гордана Миладиновић

IV ПРИЧЕ У СЛИКАМА-СТРИП

Прва награда

 • Корњача и мрави, Алекса Марковић и Ђорђе Смиљковић, IV, "Милић Ракић Мирко", Прокупље, Доње Кординце, учитељица Јелена Бабић

Друга награда

 • Медвед и пчеле, Уна Јовановић, III3, "Вук Караџић", Крушевац, учитељица Гордана Стевановић

Трећа награда

 • Лисица и гавран, Лука Ћосић, III4, "Мића Станојловић", Драгиње, Коцељева, учитељица Слободанка Илић

V КОЛЕКЦИЈЕ ЛИКОВНИХ РАДОВА

Прва награда

 • Одељење IV3, "Никола Тесла", Београд, учитељица Даница Милеуснић

Друга награда

 • Одељење IV2, "Јован Јовановић Змај", Зрењанин, учитељица Радмила Комленић

Трећа награда

 • Одељење IV1, "Коста Абрашевић" Ресник, Београд, учитељица Снежана Бојковић

Специјална награда за ликовни израз

 • "САВА онлајн школа српског језика, традиције и културе", Београд, учитељица Слађана Лукић Бундало

VI НАЈБОЉЕ КЊИГЕ БАСАНА

Прва награда

 • Градски и сеоски зец, Вукашин Арсенијевић, Јован Живојиновић и Сара Радовановић, Ирина Којић, Јована Мијаиловић и Марија Мацура,III5 и IV 5, "Миле Дубљевић" "Лајковац, ИО Пепељевац, учитељице Гордана Станојевић и Катарина Марковић

Друга награда

 • Лисица и кокошке,Ђорђе Чеперковић, Софија Томашевић, Богдан Радаковић, III1, "Чибуковачки партизани", Краљево, учитељица Славица Јанковић
 • Амбициозни миш, Теодора Трбовић, III1, "Доситеј Обрадовић" Смедерево, учитељица Љиљана Вранковић

Трећа награда

 • Басне из мог дворишта, Николина Томић,III 1 "Херој Света Младеновић",Сараорци, Смедерево , учитељица Горица Матић

 • Радионица баснописаца-триптих, Александар Бошњаковић, Димитријевић Анђела, Жмурић Андрија, Младен Милутиновић, Пршић Немања, Рњаковић Ђорђе, Милица Трајковић, Стевановић Милош, IV 1, "Милорад Мића Марковић", Мала Иванча, учитељица Слађана Миловановић
 • Пси у мачјој кожи, Ивона Јовић, III2, "Доситеј Обрадовић", Смедерево, учитељица Стојадинка Добрић.

VII НОВА ЛИТЕРАРНА ФОРМА БАСНЕ

Прва награда

 • Ној и паунице, Андреј Вукашиновић, Лазар Перић и Урош Савковић" IV5, "Миле Дубљевић" Лајковац, ИО Пепељевац Гордана Станојевић

Друга награда

 • Свиња и гавран, Хелена Орлић, III4, "Данило Киш", Београд ,учитељ Немања Миладиновић

Трећа награда

 • Лос и пас, Маша Ћировић, "САВА онлајн школа српског језика", Канада, учитељица Слађана Лукић Бундало
 • Мићина прича, Елена Калинић, IV 3, "Бошко Палковљевић Пинки, Сремска Митровица, учитељица Зденка Госповић

Похвале

 • Миш и слон, Марија Бискуповић, III5, "Павле Ровински", Подгорица, Црна Гора, учитељица Марија Ивановић
 • Хвалисава рода, Петра Главаш, IV 2, "Владислав Рибникар", Београд, учитељица Аница Петковић
 • Лења рода, Лука Благојевић и Андрија Стаменковић, IV 1, "Јован Аранђеловић", Црвена Река, учитељица Љиљана Пејчић

Захваљујемо се вредним ђацима и њиховим учитељима који су учествовали на традиционалном конкурсу "Радионица баснописаца" који Задужбина "Доситеј Обрадовић" са великм радошћу организује већ тринаест година.

"Доситејево златно перо 2021"

28. април 2021.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ по седми пут објављује конкурс за награду „Доситејево златно перо“ за најбоље објављене радове младих аутора, у оквиру књижевних врста које је Доситеј увео у српску књижевност – есеј, басна, путопис, кратка прича.

Пројекат „Доситејево златно перо“ реализује се уз подршку Секретаријата за културу Града Београда.

Више о условима конкурса можете сазнати на страни Конкурси.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 Следећа страна Следећа страна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: