Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Aктивности >Програми за младе

Програми за младеУручене награде "Доситејево златно перо" за 2021. годину

18. септембар 2021.

"Доситејево златно перо" за 2021. годину

У петак, 17. септембра 2021. године у Доситејевом дому окупили су се аутори најбољих радова на овогодишњем конкурсу „Доситејево златно перо“.

Проф. др Душан Иванић, председник жирија, пожелео је добродошлицу награђеним ауторима, упознавши их са многобројним активностима и програмима Задужбине „Доситеј Обрадовић“, која је овим догађајем обележила свој седамнаести рођендан и истовремено започела своје активности у оквиру манифестације „Дани европске баштине“.

Као и претходних година, Задужбина је за пројекат "Доситејево златно перо" добила поверење и подршку Секретаријата за културу града Београда.

Образложење жирија за награду „Доситејево златно перо“ за 2021. годину прочитао је проф. др Војислав Јелић.


                                         НАГРАДА „ДОСИТЕЈЕВО ЗЛАТНО ПЕРО“

                                                       О б р а з л о ж е њ е   ж и р и ј а

Да културна примерност, мисаона продорност и духовна доследност Доситеја Обрадовића и даље могу бити на снази, упркос свим искушењима и изазовима наше гротескне савремености, показали су пријављени учесници овогодишњег конкурса. Приметивши да је у погледу квантитета научна критика и есејистика ове године однела превагу у односу на приповедне, путописне и алегоријске облике, које је, пак, наш књижевник и просветитељ с подједнаким стваралачким ентузијазмом обделавао, жири у саставу Душан Иванић (председник), Радомир Путник, Ђорђе Ј. Јанић, Војислав Јелић и Јана Алексић донео је одлуку о додели награда.

Првом наградом овенчани су Ђорђе М. Ђурђевић и Никола З. Пеулић за коауторски рад „Анђео хедонизма: монашка трпеза од Светог Саве до Доситеја Обрадовића“. Другу награду понела је Снежана Кадић за есеј „Достојно јесте славити тело: о естетици тела у поезији Ивана В. Лалића“, док је трећа награда припала Магди Миликић за оглед „Да ли је Америка ‘Крмача која прождире свој окот’: Апдајков терориста као образовни роман“.

Похваљени су следећи аутори: Јелена Калајџија за есеј „Сликовнице као водичи кроз институције култур и улазнице у свијет културе“, Алекса Ђукановић за оглед „Петер Хандке – универзални дијагностичар савременог доба“ и Даница Ђокић за оглед „Арзамашко лудило“.

Следећи теоријске премисе поетике културе, аутори студије „Анђео хедонизма: монашка трпеза од Светог Саве до Доситеја Обрадовића“ одважили су се на рашчитавање канонских текстова Карејског и Хиландарског типика Светог Саве, написаног на самом крају XII века, односно Житија и прикљученија Доситеја Обрадовића из последње четвртине XVIII века као прворазредних текстова културе, који рефлектују друштвени хабитус, идеолошке оквире и духовна тежиште припадајуће им епохе. Увидевши дијахронијски карактер анализираних дела, они су своју херменеутичку пажњу усредсредили на значења похрањена у текстуалним слојевима са гастрономском тематиком, као и на културне контексте које та значења призивају и у којима се, сходно законитостима епохе, усложњавају. Методолошки принципијелном компаративном анализом духовног места и значаја сведене средњовековне монашке трпезе, као агапе, и нововековне изобилне монашке и грађанске трпезе, као стецишта задовољства, аутори су истакли упоредивост (по супротности) философских постулата и културних образаца двеју конститутивних епоха за наше културно саморазумевање. Поред завидних новина у приступу и интерпретацији, есеј „Анђео хедонизма: монашка трпеза од Светог Саве до Доситеја Обрадовића“ издваја занимљиво и духовито излагање истраживачких резултата, висок степен информативности и луцидна запажања.

Сходно предмету и приступу истраживања, другонаграђени есеј „Достојно јесте славити тело: о естетици тела у поезији Ивана В. Лалића“ краси аналитичка смерност, интерпретативна изнијансираност и извојевана комплементарност у наизменичном наслањању на видове књижевног (поетичког), естетичког, антрополошког и теолошког мишљења о проблему естетике тела у делу једног од најзначајнијих српских песника друге половине XX века, како на тематско-мотивском, тако и на сложеном семантичком и метафизичком нивоу.

Интердисциплинарним самопрегором, компаратистичком предузимљивошћу и завидном акрибијом Магда Миликић је у студији „Да ли је Америка ‘Крмача која прождире свој окот’: Апдајков терориста као образовни роман“ дошла до изванредног научног резултата. Ауторка је обухватила многобројне видове уметничке транпозиције акутног глобалног проблема тероризма, његова идеолошка полазишта, развојну путању и историјска и смисаона исходишта у роману Терориста истакнутог америчког писца Џона Апдајка.

На уметничку и културну вредност а педагошку улогу сликовнице као мултимедијалног артефакта скренула је пажњу Јелена Калајџија у у раду „Сликовнице као водичи кроз институције културе и улазнице у свијет културе“. Њени систематично изнесени увиди о наратолошким, жанровским и психолошким особеностима, па и преимућствима књижевности за децу, у коју спадају и сликовнице, у ненаметљивом просветитељском духу афирмишу читање, развој имагинације, указујући, притом, на неопходност одрживости институција културе

Алекса Ђукановић је у есеју „Петер Хандке – универзални дијагностичар савременог доба“ изнео своја оригинална запажања о личности и делу Петера Хандкеа, нагласак ставивши на пишчеву јединствену стваралачку и интелектуалну позицију у минулој и савременој светској књижевности. У есеју је приметно ауторово врсно познавање како поетике немачко-аустријског нобеловца, тако и модерних и савремених књижевних класика

Ивана Димић, српска драмска списатељица, приповедач и романсијер, пронашла је у Даници Ђокић свог одличног тумача, која је у есеју „Арзамашко лудило“ са лепом аналитичком посвећеношћу расветлила поетичке, композиционе, наратолошке и семантичке аспекте и нивое Димићкиног НИН-овом наградом награђеног романа „Арзамас“.

проф. Душан Иванић, председник УО и председник жирија
проф. др Војислав Јелић, члан жирија
Марија Вучетић, водитељ програма
Даница Ђокић, похваљен рад на овогодишњем конкурсу
Магда Миликић, добитник треће награде
Ђорђе Ђурђевић и Никола Пеулић, добитници прве награде
Ђорђе Ђурђевић, добитник прве награде
"Доситејево златно перо" 2021

Добитници награде „Доситејево златно перо“ за 2021. годину

07. септембар 2021.

Завршен је седми књижевни конкурс за награду „Доситејево златно перо“ за најбоље радове младих аутора до 35 година, у оквиру књижевних врста које је Доситеј увео у српску књижевност – есеј, басна, путопис, кратка прича.

Пројекат „Доситејево златно перо“ реализује се уз подршку Секретаријата за културу града Београда.

Жири у саставу: Душан Иванић, председник и чланови Радомир Путник, Војислав Јелић, Ђорђе Ј. Јанић и Јана Алексић, од великог броја пристиглих радова наградили су најбоље:

Прва награда

 • Ђорђе М. Ђурђевић и Никола З. Пеулић за есеј „Анђео хедонизма: монашка трпеза од Светог Саве до Доситеја Обрадовића“

Друга награда

 • Снежана Кадић - „Достојно јесте славити тело: о естетици тела у поезији Ивана В. Лалића“

Трећа награда

 • Магда Миликић – „Да ли је Америка ‘Крмача која прождире свој окот’: Апдајков терориста као образовни роман“

Похвале

 • Јелена Калајџија – „Сликовнице као водичи кроз институције културе и улазнице у свијет културе“
 • Алекса Ђукановић – „Петер Хандке – универзални дијагностичар савременог доба“
 • Даница Ђокић – „Арзамашко лудило“

Честитамо добитницима „Доситејевог златног пера“, а свим ауторима који су учествовали на овогодишњем конкурсу желимо много успеха у даљем раду!

Додела награда најбољим средњошколцима на литерарном конкурсу

24. јун 2021.

У среду, 23. јуна 2021. у Доситејевом дому одржано је свечано уручење награда за најбоље радове на 17. литерарном конкурсу „Идућ ' учи у векове гледа“.

Присутнима се најпре обратила Мирјана Драгаш, управник Задужбине, пожелевши добродошлицу награђеним средњошколцима и њиховим менторима. Наглашавајући значај Доситеја Обрадовића и његовог дела и утицај који има на савремено знање и учење, госпођа Драгаш позвала је присутне да након уручења награда погледају недавно отворену изложбу „Доситеј од Чакова до Београда“.

Марија Бишоф, председник жирија, прочитала је саопштење жирија, и заједно са проф. др Валентином Хамовић и проф. др Душаном Иванићем, председником Управног одбора Задужбине, уручила награде најбољим ученицима на овогодишњем конкурсу.

Након уручења награда, Ања Милетић, ученица 10. београдске гимназије „Михајло Пупин“, прочитала је првонаграђени рад „Басне“.

 
Победници XVII литерарног конкурса за ученике средњих школа

16. јун 2021.

Саопштење жирија

Задужбина „Доситеј Обрадовић” је седамнаести пут организовала литерарни конкурс за ученике средњих школа. На конкурсу су учествовале школе из 25 градова и места из Србије. Радови су пристигли из: Александровца, Бабушнице, Београда, Богатића, Ваљева, Зрењанина, Зубиног Потока, Крагујевца, Куршумлије, Лајковца, Лесковца, Неготина, Ниша, Нове Вароши, Пожаревца, Преоца код Грачанице, Прибоја, Свилајнца, Сечња, Смедерева, Смедеревске Паланке, Сомбора, Ужица, Чачка, Шапца. Ни ове године није било радова из српских гимназија у Будимпешти и Темишвару, али ни из Републике Српске.

Жири је прегледао 78 радова. Основна тема била је „Идућ учи, у векове гледа“, што је и назив конкурса, како би се ученицима омогућила потпуна слобода да креативно размишљају и пишу и о Доситејевом али и о времену у којем живе. Радови су били занимљиви, мада је било и оних који су вероватно писани за неке друге конкурсе, или једноставно коришћени из сопствених ђачких бележница без промишљања поруке коју ова тема носи. Било је више радова са промашеном темом.

Ученици су углавном писали есеје, приче и поезију. Поезија ове године није била на очекиваном нивоу. Било је и сасвим кратких драмских форми. Пред Жиријем су се нашла различита размишљања ученика, њихов однос према животу и начин интерпретације Доситејевих порука. Посебна преокупација ученика било је време у којем живимо, еколошки проблеми, проблеми образовања, морала, емпатије и сл. Ученици су показали коректну писменост и познавање језика, што је посебно важно, мада се понегде примећивала оскудност у изражавању, ограничен фонд речи, а било је и радова са проблематичном синтаксом. На овогодишњем конкурсу су учествовале, као и обично, гимназије и средње стручне школе.

Жири је је доделио прву награду за рад који даје необичну слику настајања Доситејевих басана, покушавајући да разоткрије чаролију пишчевог надахнућа.

Захваљујемо свима који су учествовали на овогодишњем конкурсу, ученицима и њиховим професорима - менторима, јер су показали да Доситејеве мисли и данас инспиришу младе.

Жири у саставу: Марија Бишоф, књижевник, председник Жирија, проф. др Валентина Хамовић и др Наташа Кљајић, професор, донео је, 15. јуна 2021. године, одлуку да награде добију:

I НАГРАДА

 • „Басне“ - Ања Милетић, I, Десета гимназија „Михајло Пупин“, Београд
  Професор:Љиљана Ђурђевић Стојковић
  Првонаграђени рад можете прочитати овде .

II НАГРАДА

 • „Ново писмо Харалампију“ -Данијела Пешић, III/3, Средња школа, Нова Варош
  Професор: Милана Перошевић Мартиновић
 • „Востани Сербије“ - Вања Миливојевић, I/1, Ваљевска гимназија, Ваљево
  Професор: Милена Милисављевић

III НАГРАДА

 • „Навикавајмо младеж на добро, од тога све зависи“ - Никола Лакета, III/1, Средња економска школа, Сомбор ,
  Професор: Мира Трбовић
 • „Нове генерације за спас планете“ - Анастасиа Хаднађ, III/4, Седма београдска гимназија, Београд,
  Професор: Јелица Пајић
 • „Мисао“ - Петар Аћимовић, IVц, Математичка гимназија, Београд,
  Професор: Анђелка Петровић

ПОХВАЛЕ

 • „На почетку беше реч... реч остаде и на крају“ - Дуња Мартинов, Зрењанинска гимназија, Зрењанин
  Професор: Саша Радошевић
 • „Доситејево расцветало стабло“ - „Он је љубио свој род““ - Сашка Спасовски, Филолошка гимназија, Београд,
  Професор: др Катарина Вучић
 • „Навикавајмо младеж на добро, од тога све зависи“ - Миа Маринковић, Филолошка гимназија, Београд,
  Професор: др Катарина Вучић
 • „Идућ' учи, у векове гледа“ - Нада Симић, Филолошка гимназија, Београд,
  Професор: др Катарина Вучић
Додела награда најбољим баснописцима за 2021. годину

12. јун 2021.

У петак, 11. јуна одржано је дуго очекивано уручење награда и похвала најбољим баснописцима за 2021. годину! Добродошлицу ђацима и њиховим менторима пожелела је Мирјана Драгаш, управник Задужбине,исказујући задовољство због великог одзива школа, учитеља и ђака на овогодишњи конкурс, који је ове године добио и међународни карактер.

Слободан Станишић, књижевник и председник жирија, прочитао је одлуку жирија и нагчасио да је пристигло је више од шест стотина радова из (Београда, Сремске Митровице, Лајковца, Смедерева, Краљева, Зрењанина, Коцељева, Крушевца, Доњег Кординца, Ужица, Нове Вароши Дражевца, Новог Сада, Лапова, Мартинца, Беле Паланке, Ердевика, Неготина, Црвене реке..., али и из Црне Горе (Подгорице, са Цетиња), а од ове године и из других земљама у којима ђаци говоре или уче српски језик ( Америке, Аустралије, Канаде, Немачке)!

 Награде су распоређене у 7 категорија: нова литерарна форма басне, најбоље књиге басана, приче у сликама-стрип, најбоља колекција ликовних радова, најбољи литерарни рад, најбољи ликовни рад, и најбољи текст и илустрација. Награђено је 55 ученика, 4 одељења, а похвалу је добило 16 ђака и једно одељење.

Као посебно изненађење, наши драги пријатељи из Позоришта „Талија“ одиграли су у част свих најбољих баснописаца представу за децу „Тајна бакиног таванчета“! Ђаци су уживали у сјајној представи, али је због изненадног и снажног невремена наша манифестација била прекинута, а награде и дипломе биле су накнадно уручене без уобичајеног фотографисања и заслужених аплауза.

Ове године, дародавци књига које су добили награђени ученици су поред Задужбине „Доситеј Обрадовић“ и Вукова задужбина, Пријатељи деце Нови Београд и издавачка куће „Креативни центар“ . Захваљујемо се и нашим драгим домаћинима, Зоолошком врту, који су са нама од самог почетка конкурса „Радионица баснописаца“.

 
 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 Следећа страна Следећа страна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: