Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Aктивности > Сајмови и изложбе

Сајмови и изложбеБеоградска промоција изложбе "Доситеј од Чакова до Београда"

15. јун 2021.

У уторак, 15. јуна 2021. год. у Доситејевом дому одржана је београдска промоција сталне изложбе у родној кући Доситеја Обрадовића у Чакову - „Доситеј од Чакова до Београда“. Изложбу је отворила госпођа Маја Гојковић, потпредседник Владе и министар културе и информисања.

Поред сарадника и пријатеља Задужбине овој манифестацији су присуствовали и представници Министарства просвете, господин Милета Радојевић, саветник, Генерални конзул Републике Србије у Темишвару, господин Владан Тадић, директорка Народног музеја у Београду, госпођа Бојана Борић Брешковић, директорка Завода за заштиту споменика града Београда, госпођа Оливера Вучковић, као и представници медија који су пропратили цео догађај.

У уметничком делу програма наступили су Тања Андријић, музичка уметница, која је отпевала композицију "Востани Сербије", Весна Станковић, драмска уметница, која је казивала стихове "Доситејева стаза" Драгомира Брајковића, и Урош Дојчиновић, музички уметник, који је на гитари извео композицију "Све што мене окружава".

Изложба се састоји од 29 паноа и 5 репродукција слика Доситеја Обрадовића. На експонатима је приказан Доситејев живот и европски пут од родног Чакова, преко монашког живота у манастиру Хопово и његовог даљег одласка у просвећену Европу. На том путу сваки од експоната приказује места у коима је боравио, фотографије градова и његових дела, као и цитате из књига које је он написао. Приказани су европски центри просветитељства, европски универзитети у којима је Доситеј боравио и стицао знање које је на позив Карађорђа донео у Србију да помогне устаницима. О томе сведочи и његова песма „Востани Сербие“, која је такође изложена на експонату.

Циљ изложбе је да се у Доситејевој родној кући у Чакову, Србима, Румунима и осталим посетиоцима прикаже фасцинантан европски пут Доситеја од првих сусрета са књигом, преко четрдесетогодишњег странствовања по Европи где је научио 12 језика и сва знања која је стекао и донео у Србију. Отворио је прву богословију и основао Велику школу претечу универзитета и постао први министар просвете. Ова изложба је биографски пут Доситеја Обрадовића са којим смо желели да упознамо посетиоце изложбе.

 
Изложба „Доситејев пут знања“ отворена у Тршићу

25. септембар 2020.Изложба „Доситејев пут знања“ Задужбине „Доситеј Обрадовић“ отворена је 20. септембра у Научно-образовно-културном центру „Вук Караџић“.

Изложбу је отворио професор емеритус др Душан Иванић, књижевни историчар, есејист и професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Професор Иванић је говорио о лику и делу Доситеја Обрадовића, посебно истакавши да он није само добро писао већ је и добро приповедао. Свој говор је завршио предлогом да се свакодневно читају дела Доситеја Обрадовића.

„Доситејев пут знања“ привукао је велики број посетилаца који су, иако под маскама, уживали у експонатима не којима је представљен Доситејев животни пут од родног Чакова, преко Хопова и европских градова у којима је провео готово четрдесет година, стичући знања и подучавајући друге и написао своја најзначајнија дела.

Изложба „Доситејев пут знања” на 87. Вуковом сабору

16. септембар 2020.

Центар за културу „Вук Караџић” из Лознице и Задужбина „Доситеј Обрадовић” вас позивају на 87. Вуков сабор који се одржава од 14. до 20. септембра 2020. године у Лозници и Тршићу.

На завршној свечаности овогодишњег Вуковог сабора, у недељу, 20. септембра 2020. године у 10.30 часова у Научно-образовно-културном центру „Вук Караџић” у Тршићу, биће отворена изложба „Доситејев пут знања” Задужбине „Доситеј Обрадовић”. Изложбу ће отворити проф. др Душан Иванић.

Изложбу „Доситејев пут знања” чини 15 експоната - паноа на коома је представљен Доситејев животни пут од родног Чакова, преко Хопова и европских градова у којима је провео готово четрдесет година,стичући знања и подучавајући друге и написао своја најзначајнија дела.

На вест о Првом српском устанку у Србији, Доситеј ступа у везу са Карађорђем и долази да својим силама и знањем помогне устројству нове државе. У ослобођеној Србији провео је пет последњих година живота, од 1807. до 1811, дајући огроман допринос ''просвешћенију'' и ''изображенију'' свог рода. Основао је Велику школу - будући универзитет 1808. године и Богословију 1810. Као члан Правитељствујушчег совјета био је први министар просвете у Србији.

Умире у Београду, 28. марта 1811. године. Сахрањен је у порти београдске Саборне цркве.

Задужбина на Београдском сајму књига

29.октобар 2019.

Задужбина „Доситеј Обрадовић" је и ове године учествовала на 64. међународном сајму књига у Београду, који се одржао од 20. до 27. октобра 2019. године. Као и претходних неколико година, Задужбина је делила простор у Хали 4 са Вуковом задужбином.

На штанду Задужбине, посетиоци су могли да се упознају са најновијим издањима Задужбине „Доситеј Обрадовић", као што су „Београд -стопама Доситеја" - водич, 3Д мапа и цд, као и нешто старијим издањима које је Задужбина објавила у првих 15 година свог постојања.

Традиционално, другог дана Сајма, 21.октобра 2019, је по тринаести пут додељена награда "Доситеј Обрадовић" страном издавачу. Награду од 2007. године заједнички додељују Задужбина "Доситеј Обрадовић", Министарство културе и информисања и Београдски сајам страном издавачу за посебан допринос у афирмацији српске књижевности и културе у иностранству. Овогодишњи лауреат био је издавачка кућа Kastaniotis Editions S.A. из Атине. Награду је добитнику уручио господин Александар Гајовић, државни секретар Министарства културе и информисања. О уручењу награде више можете прочитати овде.

Свечани програм „Београд - стопама Доситеја“

17.септембар 2019.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ обележила је свечаним програмом „Београд – стопама Доситеја“ 280 година од рођења Доситеја Обрадовића и свој 15. рођендан. Ово је била прилика да у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ Задужбина представи пројекат „Београд – стопама Доситеја“ и нову, истоимену публикацију и туристичку мапу Београда и Европе која приказује места и градове у којима је Доситеј Обрадовић боравио, учио, подучавао и стварао своја најзначајнија дела. Значај овог пројекта за српску културу у целини и град Београд препознао је и финансијски подржао Секретаријат за привреду града Београда.

Програм је започео свечаном песмом „Востани Сербие“ Варткеса Баронијана на стихове Доситеја Обрадовића, коју је отпевала оперска уметница Тања Андријић.

О првих 15 година Задужбине која носи име великог српског просветитеља говорио је професор др Душан Иванић. Мирјана Драгаш, која је на челу Задужбине од самог оснивања, представила је пројекат „Београд – стопама Доситеја“. Овим пројектом Задужбина је желела да прикаже Доситејев фасцинантан животни пут од родног Чакова и Темишвара, преко великог броја европских земаља и градова до Србије и Београда, где проводи своје последње године помажући Карађорђу да се Србија врати и учврсти своје место на мапи европских земаља.

Нова 3Д туристичка мапа представља својеврстан водич кроз Београд и Европу из Доситејевог времена, која истовремено представља и објекте и топониме савременог Београда. Пројекат „Београд – стопама Доситеја“ обухвата неколико сегмената, од којих је овог пута јавности представљен каталог у форми туристичког водича, 3Д мапа Доситејевих путовања и отворена је изложба.

Основна идеја је приближавање личности и просветитељске улоге Доситеја младим генерацијама и упознавање са детаљима из његовог живота и богатог стваралаштва и значаја у стварању модерне српске државности. Овај пројекат омогућава упознавање са историјским местима која су одиграла кључну улогу у развоју српског образовања од почетка 19. века до данас. Уређивачки одбор овог пројекта чинили су: Весна Алексић, Марија Бишоф, Гордана Гордић, Мирјана Драгаш, проф. емеритус др Душан Иванић, Марија Бишоф, Миле Пајић и Александар Станојловић.

У уметничкиом делу програма учествовали су и Урош Дојчиновић, гитара, Милена Рајковић, виолина и Милица Јакшић, виолончело, који су извели композиције, „Све што мене окружава“, „Српске кћери чарнооке или Лепа Маца“ и „Радо иде Србин у војнике“ , настале у 19. веку. Драмска уметница Рада Ђуричин казивала је Доситејеве мисли и поуке актуелне и у овом времену. Након завршетка програма Мирјана Драгаш, управник Задужбине, отворила је изложбу и позвала посетиоце да је погледају.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна Следећа страна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: