Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Aктивности > Уметнички програми

Уметнички програмиДоситејеви дани - програм за 12. април 2019.

10. април 2019.

Доситејеви дани - програм за 9. април 2019.

08. април 2019.

Плакат изложбе Доситеј и српско
Плавно 1769-2019

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ вас позива да присуствујете помену Доситеју Обрадовићу који ће се одржати у Саборној цркви у Београду 9. априла у 11 часова.

Отварање изложбе фотографија „Доситеј и српско Плавно 1796-2019“ аутора мр Милорада Кураице одржаће се 9. априла у 18 часова у Доситејевом дому, Краља Милана 2/II.

Програм отварања изложбе Доситеј и српско Плавно 1769-2019
Песничко подне

22. март 2019.

Задужбина Доситеј Обрадовић од 2009. године обележава Светски дан поезије уз подршку Народног позоришта у Београду манифестацијом Песничко подне.

УНЕСКО је 1999. године одабрао 21. март као Светски дан поезије. Смисао овог празника налази се у промоцији читања, писања и објављивања поезије, као и њеном тумачењу у школству и медијима широм света. Такође, овај дан представља могућност за „давање нових подстицаја и признања националним, регионалним и интернационалним поетским покретима“ – стоји у образложењу Унеска.

Овог пута, слушали смо песме српских песника Новице Тадића, Зорице Арсић Мандарић и Томислава Маринковића, које повезује година рођења – 1949.

О песништву Новице Тадића говорио је књижевни критичар Радивоје Микић, док је песме које је одабрала песникова супруга Зорица Тадић говорио драмски уметник Андреја Маричић.

 Ученици музичке школе „Јосип Славенски“ већ годинама учествују у програмима Задужбине „Доситеј Обрадовић“. Овог пута чули смо трио гитара који чине Игор Баста, Уна Ганић и Сергеј Рабузин, који је извео композицију Филипа Грањанија „Трио у Д-дуру, први став“, као и композицију Астора Пјацоле „Левазион“.

Песникиња и лекарка Зорица Арсић Мандарић већ неколико деценија иде доситејевским путем. О њеном песништву говорио је песник и књижевни критичар Љубиша Ђидић, а песме је говорила драмска уметница Дејана Гајдаш. Након тога песникиња- лекарка Зорица Арсић Мандарић прочитала је песму „Звезде за очна кандила“.

Радивоје Микић представио је песништво Томислава Маринковића чије је песме прочитао драмски уметник Милан Цаци Михаиловић.

Програмје сјајно водила глумица Јелена Пузић, док је редитељ овог програма била Ивана Драгутиновић Маричић.

Аутор фотографија: Војка Никачевић
Аутор фотографија: Војка Никачевић
Аутор фотографија: Војка Никачевић
Аутор фотографија: Војка Никачевић
Аутор фотографија: Војка Никачевић
Аутор фотографија: Војка Никачевић
Аутор фотографија: Војка Никачевић
Аутор фотографија: Војка Никачевић
Аутор фотографија: Војка Никачевић
Уручење награде за животно дело

23. фебруар 2019.

Награда „Доситеј Обрадовић“ за животно дело за 2018. годину уручена је академику Димитрију Стефановићу 21. фебруара 2019.године у Народном позоришту у Београду, на сцени „Раша Плаовић“ . Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је ове године доделила по шести пут награду која носи име великог просветитеља.

Више о самој свечаности и фотографије можете погледати на страни Награде.

Свечана академија „Возљубљени ученици“

05. октобар 2018.

У четвртак, 4. oктобра 2018.г. на сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је поводом обележавања 210 година од отварања Велике школе у Београду, 15 година рада Задужбине и 150 година од оснивања Народног позоришта приредила свечану академију под називом „Возљубљени ученици“.

У програму су учествовали: члан Управног одбора, проф. др Зорица Несторовић, која је одржала свечану беседу под насловом „Мисија“, посвећену значајним датумима које смо обележавали то вече; оперска дива Тања Андријић, која је отворила свечаност уз песму „Востани Сербие“, компоновану на Доситејеве стихове; солиста Опере Народног позоришта Наташа Рашић, која је извела арију „Хабанера“ из опере Кармен и арију из опере „Лукреција Борџија“ уз клавирску пратњу корепетитора Наде Матијевић.

У програму су учествовали и бројни истакнути драмски уметници: Небојша Кундачина, који је читао Доситејев говор, Милан Цаци Михаиловић, који је читао есеј, недавно преминулог академика Владете Јеротића, ствараоца и учитеља, добитника награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело 2013.г; Радован Миљанић, који је прочитао стихове песника Раше Попова, добитника награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело 2015.г.; Небојша Илић, који је прочитао стихове Јована Авакумовића. Музички трио Јосифски извео је четири композиције Дмитрија Шостаковича: „Прелудијум“, „Гавоту“, „Валцер“ и „Полку“. Програм је водила Биљана Ђуровић, а редитељ академије била је Ивана Драгутиновић Маричић.

Свечана академија је била и саставни део програма „Дани Европске баштине“, који се ове године одржава и другим градовима Европе под заједничким називом: „Европска година културног наслеђа - уметност дељења“.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна Следећа страна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: