Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Издања

  Езоповa басна код Доситеја Обрадовића

Наслов:
Езоповa басна код Доситеја Обрадовића

Aутор:
Николета Кабаси

Број страна: 290

Цена: 700,00 рсд

Наручивање

Опис:
Од памтивека је басна повезана са задовољством приповедања својственом човеку, који ју је користио да илуструје опште истине, искуства или проблеме и да на једноставан начин искаже сопствене вредности.
У западној традицији се порекло басне везује за Езопа: његови аполози треба да поуче користећи животиње, ликове ван времена и простора, који ће заувек остати утиснути у општем памћењу због своје једноставности и јачине комуникацијског утицаја. Басне езоповског корпуса, са својима каснијим метаморфозама, које су стигле до нашег времена и даље говоре о људским пороцима и врлинама наводећи сјајне примере о томе на који начин се врлина и народне вредности могу супротставити ароганцији моћних.
Ова књига има за циљ да аналитички изложи пример успешног покушаја метаморфозе езоповских аполога у делу Басне (1788) Доситеја Обрадовића, збирци различитих наративних форми и идеолошких садржаја, нових за српски народ. Прерађивањем обимне књижевне традиције која је претходила његовом делу, доделивши басни централно место у свом литерарном стваралаштву, Обрадовић је овом жанру дао нову снагу и учинио ову збирку јединственом на српској и западној књижевној позорници oсамнаестог века.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: