Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Издања > Зборници

Зборници

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ од свог оснивања гради свој идентитет на културној сцени Београда и Србије и својим радом проноси име великог српског књижевника и просветитеља Доситеја Обрадовића. Свесна величине Доситејевог имена и дела, Задужбина је постављала себи високе циљеве у неговању порука и идеја Доситеја Обрадовића.

 


Наслов:
Доситеј између православља и атеизма

Aутор:
Приредио Ђорђе Ј. Јанић

Број страна: 386

Цена: 850,00 рсд

Наручивање

Кратак опис
Зборник „Доситеј између православља и атеизма“ обухвата хрестоматију чланака и студија у верској штампи или на научним скуповима на тему односа Доситеја Обрадовића и православља. Објављивaњу овог зборника претходили су обимни научно-истраживачки радови.

 

Линк за цео текст

 

Наслов:
Верска настава и Грађанско васпитање - зборник радова

Aутор:
Уредници Милан Радуловић, Славко Гордић

Број страна: 159

Цена: 400,00 рсд

Наручивање

Кратак опис
У овом зборнику сабране се студије, чланци и дискусије саопштени на Округлом столу "Смисао и циљеви Верске наставе и Грађанског васпитања у савременом образовном систему". У организацији Задужбине "Доситеј Обрадовић", уз подршку Филозофског факултета Универзитета у Београду, Округли сто је уприличен у фебруару 2016. године.

 

Линк за цео текст

 

Наслов:
"Доситеј Обрадовић и верске слободе" - зборник радова са научног скупа

Aутор:
Уредници Војислав Јелић и Миодраг Стојановић

Број страна: 149

Цена: 300,00 рсд

Наручивање

Кратак опис
Доситеј је својим списима, али и животним опредељењем, извршио код Срба својеврсно духовно уједињење. Његова појава је истовремено представљала и врхунску развојну тачку српског грађанства у Аустрији. Умом какав је био Доситеј је схватио да разум игра важну улогу у човековом животу, али да он није и не може да буде једини судија.

 

Линк за цео текст

 

Наслов:
"Доситеј у српској историји и култури" - зборник радова са научног скупа

Aутор:
Уредник Душан Иванић

Број страна: 866

Цена: 800,00 рсд

Наручивање

Кратак опис
Скупом су организатори обиљежили два вијека од постављења Доситеја Обрадовића за министра просвјете (попечитељ просвештенија) у првој влади ослобођене Србије (1811) и два вијека од његове смрти. Настојали су се обухватити основни видови Доситејевог рада и улоге у српској историји и култури, те је мултидисциплинарана оријентација прилога симпозијума остала и у зборнику.

 

Линк за цео текст

 

Наслов:
"Доситеј и (српска) школа" - зборник радова са научног скупа

Aутор:
Уредник Душан Иванић

Број страна: 293

Цена: 350,00 рсд

Наручивање

Кратак опис
„Школа је за Доситеја идеја, симбол новог доба, конфронтиран манастиру као симболу и идеји старог доба (манастире претворити у школе, звона и прапорце замијенити књигама), а једине школе су у то доба, код Срба, биле при манастирима. За Доситејевог изласка у јавност школа је дио аустријског државног плана или пројекта; један од чинилаца тога пројекта је био претварање манастира у школе, односно издвајање школа испод јурисдикције цркве, њихова секуларизација или/и подржављење.“

 

Линк за цео текст

 

Наслов:
"Дело Доситеја Обрадовића"

Aутор:
Уредници Душан Иванић и Војислав Јелић

Број страна: 418

Цена: 0,00 рсд

Наручивање

Кратак опис
Зборник радова - Међународни научни скуп 1807/2007 Р А С П Р О Д А Т О!!!

 

Линк за цео текст

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: