Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Награде > "Доситеј Обрадовић" награда страном издавачу додељена 2009 године
 
 
 
 
 

Награда додељена 2009. године

Добитник Награде „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу за изузетан допринос превођењу књижевног стваралаштва и промоцију српске културе за 2009. годину био је господин Габор Чордаш, оснивач издавачке куће „Јеленкор“ из Печуја, Мађарска.

Господин Радомир Путник, председник жирија за доделу награде „Доситеј Обрадовић“

Габор Чордаш, добитник награде „Доситеј Обрадовић“ за 2009. годину
упознао је присутне да су се у најужем избору нашли страни издавачи "Кедрос" из Грчке, "Калиграм" из Словачке, "Ејхборн" из Немачке, "Сиела" из Бугарске, "Зандонај" из Италије и "Касај" из Холандије.

Према речима господина Радомира Путника, "Јеленкор" је за непуних 20 година објавио читав низ важних дела српске књижевности, међу којима дела Павића, Петковића, Великића, која су се појавила у друштву врхунских европских писаца. Габор Чордаш и издавачка кућа „Јеленкор“ су најзаслужнији за присуство српске књижевности у Мађарској последње деценије.

Награду господину Чордашу уручио је Небојша Брадић, министар културе у Влади Републике Србије, који је рекао да „превођење није само трансферисање књижевности из једног у други језик већ је грађење мостова између култура“, а то је оно што је чинио Чордаш као културни менаџер и зналац српске књижевности.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: