Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Награде > "Доситеј Обрадовић" награда страном издавачу додељена 2012 године
 
 
 
 
 

Награда "Доситеј Обрадовић"за 2012. годинуУручивање награде "Доситеј Обрадовић"

Годишња Награда "Доситеј Обрадовић", која се додељује страном издавачу за посебан допринос превођењу српске књижевности и њено континурано представљање, додељена је словачкој издавачкој кући „Калиграм“ из Братиславе. Награду равноправно додељују Задужбина "Доситеј Обрадовић", Сајам књига и Министарство културе и информисања Републике Србије.

У име издавачке куће „Калиграм“ награду је примио главни уредник и директор Ласло Сигети, a признање му је уручио Братислав Петковић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије.

Образложење је у име жирија прочитао књижевник Гојко Божовић. У образложењу се истиче значај који има превођење дела српских аутора на стране језике и у том смислу велики допринос издавачке куће „Калиграм“ у презентовању наше културе земљама централне Европе кроз дела Александра Тишме, Радомира Константиновића, Владимира Пиштала, Драгана Великића и других.

Награда "Доситеј Обрадовић" састоји се од дипломе и златника са ликом нашег великог просветитеља, обезбеђеног простора за излагање на Сајму књига у наредне три године, и посебне помоћи Министарства културе Србије за објављивање дела која афирмишу српску културу.

Свечаном чину уручења награде присуствовали су бројни гости из света науке и културе, као и бројни новинари.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: