Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Награде > "Доситеј Обрадовић" награда страном издавачу додељена 2015 године
 
 
 
 
 

Награда „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу за 2015. годину


Годишња награда "Доситеј Обрадовић" која се додељује страном издавачу за посебан допринос превођењу српске књижевности и њено континурано представљање, додељена је шпанској издавачкој кући "Acantilado" из Барселоне. Награду од 2007. године равноправно додељују Задужбина "Доситеј Обрадовић", Министарство културе и информисања и Београдски сајам књига.

У име издавачке куће "Acantilado" награду је примила Сандра Ољо, власница и уредница ове издавачке куће. Ово традиционално признање које се по девети пут додељује на Сајму књига добитници је уручио др Марко Недић, књижевник и члан жирија.

У беседи „Похвала издавачу“, Гојко Божовић је у нагласио да „издавачки програм каталонског издавача представља остварење циљева због којих је основана награда „Доситеј Обрадовић“. “Издавачка кућа „Acantilado“ из Барселоне основана је 1999. године и до данас је објавила велики број класика и савремених писаца, а објављивањем дела Иве Андрића, Александра Тишме и Данила Киша значајно је допринела афирмацији српске књижевности и културе у Шпанији и свету.

Од оснивања до данас, издавачка кућа „Acantilado“ је добитник бројних националних и међународних признања, којима ће се придружити и награда „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу за посебан допринос превођењу књижевног стваралаштва и представљању културе Србије.

Жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу је радио у следећем саставу: Радомир Путник, председник, Зоран Хамовић, Марко Недић и Гојко Божовић.

Награда ће добитнику бити уручена на Сајму књига у Београду 26. октобра 2015 године, а додељују је Министарство културе и информисања, Сајам књига и Задужбина „Доситеј Обрадовић“.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: