Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Награде >"Доситеј Обрадовић" награда за животно дело додељена 2017. године
 
 
 

Награда "Доситеј Обрадовић" за животно дело за 2017. годину

Уручење награде "Доситеј Обрадовић" за животно дело


Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је ове године по пети пут уручила награду за животно дело, која носи име нашег великана Доситеја Обрадовића. Добитник ове награде за 2017. годину је господин СТЕВАН БУГАРСКИ, књижевник и водећи научни и културни посленик међу Србима у Румунији.

Награда је уручена на свечаности приређеној овим поводом у Народном позоришту у Београду, сцена „Раша Плаовић“. Одлуку жирија прочитао је проф. др Војислав Јелић, председник жирија, а награду је уручио председник Управног одбора Задужбине, професор емеритус Душан Иванић, након чега је одржао и беседу о делу лауреата Стевана Бугарског.

Захваљујући на додељеном признању, господин Стеван Бугарски је одржао беседу о Доситеју Обрадовићу.

Свечаност су увеличали: Гудачки оркестар филхармоније младих „Борислав Пашћан“, под управом Ђорђа Павловића и драмски уметници: Милан Цаци Михаиловић и Андреја Маричић који су читали одломке из дела Стевана Бугарског и Доситеја Обрадовића.

Програм према сценарију Радомира Путника водила је драмска уметница Рада Ђуричин, која је казивала и поуке из дела Доситеја Обрадовића.

Награда се састоји од плакете с ликом Доситеја Обрадовића, дар Народне банке Србије, дипломе- рад уметника Добрила Николића и новчаног износа који дарује Задужбина „Доситеј Обрадовић“.

Својим присуством свечаност су увеличали и угледни гости из Румуније: председник Савеза Срба, Огњан Крстић, посланик Савеза у Румунском Парламенту, Славољуб Аднађ, потпредседник Савеза, Дејан Попов и директор српске гиманизије Доситеј Обрадовић у Румунији, у Темишвару, Јадран Кланица.

Награда "Доситеј Обрадовић" за животно дело Стевану Бугарском


Жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело једногласно је донео одлуку да се награда за 2017. годину додели Стевану Бугарском из Темишвара.

Образложење

Стеван Бугарски је водећи научни и културни посленик међу Србима у Румунији, угледни проучавалац готово свих области српске баштине, од знаменитих личности попут грофа Ђорђа Бранковића, Доситеја Обрадовића, Саве Текелије, Милоша Црњанског, до српске штампе, црквене уметности, историје српских светиња, летописне традиције и политичке историје. Повезујући научне и просветитељске циљеве и настојања, којима је и Доситеј Обрадовић предано служио и тако своме роду заувек осигурао узорно место међу просвећеним народима Европе и света, он је својим прегалаштвом постао чувар српске баштине и самосвојности Срба у Румунији. Речју и делом Стеван Бугарски је учинио видљивим оно најважније што матици припада али истом снагом и замахом допире и до њених сународника у расејању. Рушећи ограде које нас деле саградио је мостове који нас спајају.

Уверени смо да је Стеван Бугарски, неуморни прегалац и поштовалац Доситејевог просветитељског задатка, по свему заслужан и достојан да прими награду с Доситејевим именом и знаком

Жири је радио у саставу: Војислав Јелић (председник), Славко Гордић, Марко Недић, Драган Симеуновић и Мирко Васиљевић. Награду додељује Задужбина „Доситеј Обрадовић“. Добитнику ће награда бити уручена на посебној свечаности, у време одржавања „Доситејевих дана“, у априлу ове године.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић" , Змај Јовина 4/2, 11000 Београд, Србија Тел.: (+381 11) 3282 240 и 3282 254 ; email: