Победници XVII литерарног конкурса за ученике средњих школа

 • Образложење
 • Награде

Задужбина „Доситеј Обрадовић” је седамнаести пут организовала литерарни конкурс за ученике средњих школа. На конкурсу су учествовале школе из 25 градова и места из Србије. Радови су пристигли из: Александровца, Бабушнице, Београда, Богатића, Ваљева, Зрењанина, Зубиног Потока, Крагујевца, Куршумлије, Лајковца, Лесковца, Неготина, Ниша, Нове Вароши, Пожаревца, Преоца код Грачанице, Прибоја, Свилајнца, Сечња, Смедерева, Смедеревске Паланке, Сомбора, Ужица, Чачка, Шапца. Ни ове године није било радова из српских гимназија у Будимпешти и Темишвару, али ни из Републике Српске.

Жири је прегледао 78 радова. Основна тема била је „Идућ учи, у векове гледа“, што је и назив конкурса, како би се ученицима омогућила потпуна слобода да креативно размишљају и пишу и о Доситејевом али и о времену у којем живе. Радови су били занимљиви, мада је било и оних који су вероватно писани за неке друге конкурсе, или једноставно коришћени из сопствених ђачких бележница без промишљања поруке коју ова тема носи. Било је више радова са промашеном темом.

Ученици су углавном писали есеје, приче и поезију. Поезија ове године није била на очекиваном нивоу. Било је и сасвим кратких драмских форми. Пред Жиријем су се нашла различита размишљања ученика, њихов однос према животу и начин интерпретације Доситејевих порука. Посебна преокупација ученика било је време у којем живимо, еколошки проблеми, проблеми образовања, морала, емпатије и сл. Ученици су показали коректну писменост и познавање језика, што је посебно важно, мада се понегде примећивала оскудност у изражавању, ограничен фонд речи, а било је и радова са проблематичном синтаксом. На овогодишњем конкурсу су учествовале, као и обично, гимназије и средње стручне школе.

Жири је је доделио прву награду за рад који даје необичну слику настајања Доситејевих басана, покушавајући да разоткрије чаролију пишчевог надахнућа.

Захваљујемо свима који су учествовали на овогодишњем конкурсу, ученицима и њиховим професорима - менторима, јер су показали да Доситејеве мисли и данас инспиришу младе.

Жири у саставу: Марија Бишоф, књижевник, председник Жирија, проф. др Валентина Хамовић и др Наташа Кљајић, професор, донео је, 15. јуна 2021. године, одлуку да награде добију:

 

I НАГРАДА

 • „Басне“ - Ања Милетић, I, Десета гимназија „Михајло Пупин“, Београд
  Професор:Љиљана Ђурђевић Стојковић
  Првонаграђени рад можете прочитати овде .

II НАГРАДА

 • „Ново писмо Харалампију“ -Данијела Пешић, III/3, Средња школа, Нова Варош
  Професор: Милана Перошевић Мартиновић
 • „Востани Сербије“ - Вања Миливојевић, I/1, Ваљевска гимназија, Ваљево
  Професор: Милена Милисављевић

III НАГРАДА

 • „Навикавајмо младеж на добро, од тога све зависи“ - Никола Лакета, III/1, Средња економска школа, Сомбор ,
  Професор: Мира Трбовић
 • „Нове генерације за спас планете“ - Анастасиа Хаднађ, III/4, Седма београдска гимназија, Београд,
  Професор: Јелица Пајић
 • „Мисао“ - Петар Аћимовић, IVц, Математичка гимназија, Београд,
  Професор: Анђелка Петровић

ПОХВАЛЕ

 • „На почетку беше реч... реч остаде и на крају“ - Дуња Мартинов, Зрењанинска гимназија, Зрењанин
  Професор: Саша Радошевић
 • „Доситејево расцветало стабло“ - „Он је љубио свој род““ - Сашка Спасовски, Филолошка гимназија, Београд,
  Професор: др Катарина Вучић
 • „Навикавајмо младеж на добро, од тога све зависи“ - Миа Маринковић, Филолошка гимназија, Београд,
  Професор: др Катарина Вучић
 • „Идућ' учи, у векове гледа“ - Нада Симић, Филолошка гимназија, Београд,
  Професор: др Катарина Вучић