Додељена награда “Доситеј Обрадовић” за животно дело за 2023. годину

Жири за доделу Награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело, у саставу Љубодраг Димић, председник, Славко Гордић, Радивоје Микић, Марко Недић и Дарко Танасковић, чланови,  на седници одржаној 22. децембра  2023. године,  донео је одлуку да се Награда „Доситеј Обрадовић“  за животно дело за 2023. годину додели Радомиру Путнику.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Радомир Путник, истакнути писац, театролог, драмски писац, позоришни и књижевни критичар, драматург, уредник и познати културни радник, објавио је велики број књига, више од хиљаду позоришних и књижевних критика у дневним  листовима и књижевним часописима, као и у радио и телевизијским емисијама.

Читав свој стваралачки живот посветио је позоришту, телевизији, сцени и књизи -  био је уредник у Редакцији драмског програма Телевизије Београд, уредник у Редакцији играног програма Телевизије Београд и Радио-телевизије Србије, главни и одговорни уредник Уметничког програма Радио-телевизије Србије, као и директор Драме у Народном позоришту у Београду.

Био је уредник и један од оснивача листа „Књижевна реч“, позоришни критичар Трећег програма Радио Београда и дневног листа „Политика“ и главни уредник часописа „Сцена“ и „Театрон“.

Посвећен трајним културним вредностима српског народа, Радомир Путник посебно се истиче својим књижевним стваралаштвом, педагошким  радом и афирмацијом књижевног дела, идеја и лика Доситеја Обрадовића у савременој српској култури.

Београд, 22. децембра 2023. године