Признања

Садржај стране

Од оснивања 2004. године, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је за свој рад и преданост, љубав према књизи, учењу и знању добила значајна признања. Награде и признања, било да се дарују или добијају, јесу трајно признање за учињено, али и подстицај за боље и више.

Зато ћемо и даље неговати рад са децом и за децу, проучавати Доситеја и његове поруке, на њима учити и подучавати, ширити породицу Доситејеваца којима је највећа срећа давање и даривање…

Дани европске баштине

Захвалница Града Београда за учешће Задужбине у манифестацији “Дани европске баштине”

У Свечаној сали Старог двора, 25. децембра 2015. године, градска секретарка за привреду Тијана Маљковић уручила је захвалнице бројним учесницима и организаторима туристичко-културне манифестације „Дани европске баштине“.

Ову традиционалну манифестацију већ тринаест година организује Секретаријат за привреду заједно са градским Секретаријатима, службама и Туристичком организацијом Београда. Сваке године”Дани европске баштине” имају другу тему, која је водиља бројним тематским програмима, отварају се врата бројних установа културе, музеја, легата у којима се приређују бесплатни програми. Овогодишња тема у нашој земљи била је „Стари и традиционални занати – очување и одржање”.

Задужбина “Доситеј Обрадовић” од свог оснивања учествује у манифестацији “Дани европске баштине” различитим програмима, од Туристичко- образовног програма “Доситеј у Београду”,  округлим столовима, концертима и уметничкин програмима, организовањем посета Доситејевој кући у Чакову, све до уручења награде “Доситејево златно перо” у септембру ове године.

Вукова награда

Образложење за доделу Вукове награде Задужбини „Доситеј Обрадовић“

Вукова награда Задужбини “Доситеј Обрадовић”

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је основана 2004. године, a идеја о њеном оснивању потекла је из потребе да се од заборава и пропадања сачува кућа у којој је рођен великан нашег просветитељства, весник обновљене Србије – Доситеј Обрадовић.

„Хемофарм“ из Вршца је откупио кућу у Чакову код Темишвара са жељом да је сачува и поклони српском народу и тако постане део националне баштине. Идеја о оснивању Задужбине је прихваћена у многим културним и просветним круговима, а носиоци иницијативе, односно оснивачи Задужбине постали су Матица српска из Новог Сада, Институт за књижевност и уметност из Београда, Културно-просветна заједница Србије из Београда и Фондација „Хемофарм“ из Вршца.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је са свим својим сарадницима, од свог оснивања, настојала да афирмише и реализује циљеве због којих је основана: проучавање стваралаштва Доситеја Обрадовића и његовог значаја за српску просвету, науку и културу; откривање и преношење на нове нараштаје основних порука укупне делатности Доситеја Обрадовића у вези с развојем српске књижевности, писмености и просветитељства, те стално обзнањивање њихових вредности у националној, европској и светској култури; представљање у земљи и свету свега оног у нашој култури и уметности што изражава савремене пориве и потребе људи, као и савремени књижевни израз, посебно нове и авангардне облике уметничког изражавања; остваривање културних и других друштвено корисних пројеката у сарадњи с угледним делатницима на пољу просвете, науке и културе у земљи и иностранству…

Задужбина је, од свог оснивања, радећи на афирмацији лика и дела Доситеја Обрадовића, веома заслужна за ново пручавање Доситеја, за веће присуство у школским програмима, у књижевним делима, у сусретима слависта, као и издаваштву.

Културно-просветна заједница Србије је 48. пут прогласила добитнике Вукове награде.

Жири за доделу Вукове награде за 2011. годину радио је у саставу:

 • проф. Момчило Антоновић, академски сликар,
 • проф. Светислав Божић, композитор,
 • председник Жирија, проф. Милован Витезовић, књижевник,
 • Жарко Димић, историчар
 • Бора Дугић, музички уметник,
 • Рада Ђуричин, драмска уметница
 • проф. Драган Мраовић, књижевник и књижевни преводилац,
 • Љубивоје Ршумовић, књижевник,
 • проф. др Дарко Танасковић, професор Универзитета, Београд

и донео одлуку да су добитници Вукове награде за 2011. годину:

 • Задужбина „Доситеј Обрадовић“, Београд
 • проф. Синиша Ковачевић, драмски писац, сценариста, професор, Београд
 • Негосава Нена Кунијевић, уредница РТС, редитељка, Београд
 • Предраг Бајо Луковић, ликовни уметник, књижевник, Београд
 • Радован Бели Марковић, књижевник, Лајковац
 • Милисав Миленковић, културни посленик, драматург, књижевник, Пожаревац
 • Душан Миловановић, историчар уметности, Београд
 • Петар Сарић, књижевник, Штрпце
 • проф. др Гојко Тешић, књижевни историчар, професор Филозофског факултета у Новом Саду, Београд
 • проф. Милош Шобајић, академски сликар, Београд

Светосавска награда

Светосавска награда Задужбини „Доситеј Обрадовић“

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић уручио је 27. јануара 2012. године традиционалне Светосавске награде појединцима и установама који су у 2011. години допринели развоју и унапређењу образовања у Србији.

Светосавска награда је признање за посебне резултате које постижу ученици, студенти, запослени у образовању, васпитно-образовне установе и други појединци, институције и организације и тако доприносе развоју и унапређивању образовно-васпитне праксе и/или развоју научних достигнућа у области образовања и васпитања у Републици Србији.

Добитници Светосавске награде за 2011. годину су: Предшколска установа „Савски венац“, ОШ „Миливоје Боровић“ из Мачката, Јован Илић, директор ОШ „Гаврило Принцип“ у Земуну, Павле Димић, ученик ОШ „Драган Ковачевић“ из Београда, Иван Дамјановић, ученик ОШ „Ћеле кула“ из Ниша, Техничка школа из Пожеге и Музичка школа „Ватрослав Лисински“, Мирјана Вујадиновић, ученица Математичке гимназије из Београда, Милан Корњача, ђак Митровачке гимназије из Сремске Митровице, Аксентије Ивановић, ученик средње школе „Веселин Николић“ из Крушевца, Економски факултет у Суботици, Бранко Ковачевић, ректор Универзитета у Београду и група студената Факултета организационих наука из Београда.

Ово велико признање добили су и Студентски центар Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици, Јован Бјелобаба, директор Студентског центра у Новом Саду, Дом ученика средњих школа у Крагујевцу, Драгутин Карановић, директор Дома ученика средњих школа у Краљеву, Задужбина „Доситеј Обрадовић“, емисија „Ово је Србија“, редакције дописништва РТС и дневне новине Прес.

Златни беочуг

Признања „Златни беочуг” за трајни допринос култури Београда као и посебна признања за изузетан допринос култури и за промоцију српске културе уручене су 19. марта 2008. год. у Народном позоришту у Београду.

Изванредни „Златни беочуг” за животно дело уручен је правници Смиљи Аврамов, сликару академику Владимиру Величковићу, психијатру и есејисти академику Владети Јеротићу и диригенту Даринки Матић-Маровић, Факултету драмских уметности и Центру “Сава”. „Златни беочуг” за трајни допринос култури добили су позоришни редитељ Слободанка-Цаца Алексић, привредник и културни мецена Бранислав Баћовић, теолог Радован Биговић, Задужбина „Доситеј Обрадовић“, позоришни продуцент Милован Здравковић, филмски критичар и драматург Божидар Зечевић, архитекта Владимир Костић-Дивац.

Ово значајно признање припало је и глумцу и редитељу Томи Курузовићу, Филхармонији младих „Борислав Пашћан” и њеном уметничком директору Даници Томковић, књижевнику Зорану Милисављевићу, књижевном преводиоцу Иву Мунћану, Опери и театру Мадленианум и њеном оснивачу Мадлени Цептер, новинару и уреднику „Студиа Б” Велимиру-Вељи Павловићу, издавачкој кући “Принцип прес”, као и драмском уметнику Николи Симићу, продуценту уметничких програма Милени Стојићевић, оријенталисти Дарку Танасковићу, сликару Радовану Транавцу Мићи, композитору Корнелију-Бати Ковачу, сценаристи и драмском писцу Радославу-Лалету Павловићу и сатиричару и књижевнику Александру Чотрићу.

Према једногласној одлуци жирија, којем је председавала сликарка Оља Ивањицки, посебно признање – Повеља додељено је руском глумцу и редитељу Николају Бурљајеву за немерљиве заслуге за српску културу и српски народ.

Повеља за трајни допринос српској култури припала је италијанској књижевници Ани Сантоликуидо и италијанском књижевнику Данијелу Ђанканеу.

Грамата патријарха Павла

Поводом учешћа на Првом Божићном сајму у оквиру Божићно – Богојављенских Сретања Архиепископије београдско-карловачке у Београду у јануару 2009. године, Задужбина “Доситеј Обрадовић” награђена је Граматом патријарха Павла.