Активности

Завршен је девети књижевни конкурс „Доситејево златно перо“ за младе ауторе, у оквиру књижевних врста које је Доситеј увео у српску књижевност. Пројекат „Доситејево златно перо“ реализује се уз подршку Секретаријата за културу града Београда.

Задужбина „Доситеј Обрадовић” је деветнаести пут организовала литерарни конкурс за ученике средњих школа "Идућ' учи, у векове гледа".

Ово су најбољи баснописци за 2023. годину, победници 15. конкурса "Радионица баснописаца"! Честитамо!

Честитамо добитницима другог литерарног конкурса"Одјеци Доситејевих мисли у мени" за ученике седмог и осмог разреда !

У среду, 31. маја 2023. године одржаће се трећи дан скупа "Обреновићи и књижевност". Добро дошли!

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ по девети пут објављује конкурс за награду „Доситејево златно перо“ за најбоље објављене радове младих аутора.

У среду, 26. априла 2023. године отворена је изложба уметнилки лутака "Наравообученија"

У понедељак, 24. априла 2023. године, на великој сцени Народног позоришта у Београду одржана је свечана академија “Похвала Доситеју”, централни догађај манифестације “Доситејеви дани 2023”.

Смотра драмских секција "Доситеј на сцени" одржана је је у Доситејевом дому 21. априла 2023. године.

Позивамо Вас на промоцију књиге "Портрет српског интелектуалца у доба просветитељства" проф. др Владимира Симића.

“Доситејев дан”

Манифестација "Доситејеви дани" таје од 10. до 30. априла. Добро дошли!

Манифестација "Доситејеви дани" таје од 10. до 30. априла. Добро дошли!

Поводом Светског дана поезије, у Музеју Народног позоришта одржано је "Песничко подне" посвећено Милошу Црњанском.

Позивамо Вас на промоцију десетог броја Годишњака „Доситејев врт"!

Са великим задовољством обавештавамо све пријатеље и сараднике Задужбинe „Доситеј Обрадовић” да је господин Радомир Путник овогодишњи добитник статуете "Јоаким Вујић"  за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији.

Друштво за српски језик и књижевност Србије, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Задужбином „Доситеј Обрадовић” већ дуги низ година спроводи такмичење из књижевности у изради најбољег школског писменог задатка.

У уторак, 31. јануара 2023. године у РТС клубу у Београду представљена је књига „Драмски јунак Доситеј“ аутора Радомира Путника. Ово издање заједнички је подухват РТС издаваштва и Задужбине “Доситеј Обрадовић”.

Задужбина „Доситеј Обрадовић” са великим задовољством обавештава пријатеље и сараднике да је Мирјана Драгаш, управник Задужбине „Доситеј Обрадовић“, добитник Светосавске награде за 2022. годину, за изузетан допринос неговању матерњег језика, историје, културе и обичаја. Мирјана Драгаш на челу Задужбине са

У уторак, 31. јануара 2023. године у РТС клубу у Београду представљена је књига „Драмски јунак Доситеј“ аутора Радомира Путника. Ово издање заједнички је подухват РТС издаваштва и Задужбине “Доситеј Обрадовић”.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ започела је 2023.годину планирањем својих активности у наредним периоду. На састанку којем су 17. јануара присуствовали представници Министарства просвете и представници Задужбине.

Срећни празници!

Срећни празници!

У оквиру пројекта „Наравообученија“, 12. децембра одржано је предавање намењено ученицима Школе за дизајн који ће учествовати у пројекту.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ заједно организују Округли сто „Дигитализација данас и ново читање Доситеја“ који ће се одржати 7.12.2022. са почетком у 11 часова у Доситејевом дому, ул. Краља Милана 2/II у Београду.

Kњижевни салон „Код Доситеја” који ће бити посвећен књизи „Драмски јунак Доситеј” аутора Радомира Путника.

У среду, 09.11.2022. године у просторијама Градске библиотеке у Вршцу, одржана је промоција књиге „Драмски јунак Доситеј“, аутора Радомира Путника.

Нови бројеви телефона

Задужбина "Доситеј Обрадовић" има нове телефонске бројеве: 011/457 65 19 и 011/457 65 20.

У среду, 12. октобра 2022. година у Доситејевом дому одржан је Научно-стручни скуп "Доситеј Обрадовић у школским програмима и наставној пракси".

У уторак, 4. октобра, Задужбину су посетили ученици Математичке гимназије и проф. Урош Микић.

Завршен је осми књижевни конкурс „Доситејево златно перо“ за младе ауторе, у оквиру књижевних врста које је Доситеј увео у српску књижевност. Пројекат „Доситејево златно перо“ реализује се уз подршку Секретаријата за културу града Београда.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је поводом 18. рођендана приредила свечану академију „Следимо Доситеја". То је први у низу догађаја које је Задужбине „Доситеј Обрадовић" припремила у оквиру манифестације „Дани европске баштине".

Поводом 18. рођендана, Задужбина "Доситеј Обрадовић" вас позива на свечану академију "Следимо Доситеја" у суботу, 17. септембра 2022. године у 18 часова, у Народном позоришту у Београду, сцена "Раша Плаовић".

У четвртак, 7. јула у 19 часова у Доситејевом дому у Београду, Краља Милана 2/II, одржаће се представљање збирке прича "Кончић у чвор" Дејана А. Милића.

На литерарни конкурс „Одјеци Доситејевих мисли у мени “који је Задужбина „Доситеј Обрадовић“ први пут ове године расписала за ученике старијих разреда основних школа (VII и VIII разред) послат је 41 рад ученика из свих крајева Србије и региона.

Задужбина „Доситеј Обрадовић” је осамнаести пут организовала литерарни конкурс за ученике средњих школа. На конкурсу су учествовале школе из 40 градова и места из Србије, као и српске

Доситеј у Земуну

У сарадњи Клуба Матичне културе Земуна, Задужбине „Доситеј Обрадовић“ и Земунске гимназије, 10. јуна 2022. године у Свечаној сали Земунске гимназије одржан је програм поводом обележавања 215 година од боравка Доситеја Обрадовића у Земуну.

Ово су најбољи баснописци за 2022. годину, победници 14. конкурса "Радионица баснописаца"! Честитамо!

У петак, 03. јуна 2022. године у 12 часова, у Доситејевом дому, Краља Милана 2/II, одржан је Књижевни салон „Код Доситеја“ Индија и српска књижевност промоција зборника

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ по осми пут објављује конкурс за награду „Доситејево златно перо“ за најбоље објављене радове младих аутора

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ Вас позива на свечану академију „Доситеју у част" на којој ће бити  уручена награда „Доситеј Обрадовић" за животно дело академику Данилу Басти.

У четвртак, 21. априла, у оквиру Доситејевих дана, одржан је Књижевни салон „Код Доситеја“ посвећен деветом броју Годишњака Задужбине „Доситејев врт“. Учесници салона били су Душан Иванић, Татјана Јовићевић, Александра Павловић и Марко Недић, уредник Салона.

Задужбина "Доситеј Обрадовић" вас позива на Песничко подне посвећено стогодишњици рођења Васка Попе.

Задужбина “Доситеј Обрадовић” је у четвртак, 14. априла 2022. године била домаћин ученицима другог разреда Осме београдске гимназије и њиховој професорки књижевности Бојани Живановић.

„Доситејеви дани”

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ ће време од 10-30.априла обележавати као „Доситејеве дане“ посвећене овом великану писмености, образовања, знања, верске толеранције, моралности, доброчинства, а изнад свега - младости.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ први пут ове године расписује литерарни конкурс за старије разреде основних школа (седми и осми разред). Тема овогодишњег конкурса носи назив „Одјеци Доситејевих мисли у мени“.

Задужбина "Доситеј Обрадовић" позива своје најдраже сараднике - ученике основних и средњих школа и њихове учитеље, професоре и менторе- да и ове године учествују у нашим традиционалним конкурсима!

На свечаној церемонији доделе одликовања поводом обележавања Дана државности Србије, Задужбина "Доситеј Обрадовић" награђена је Златном медаљом за заслуге.

Друштво за српски језик и књижевност Србије, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Задужбином „Доситеј Обрадовић” већ дуги низ година спроводи такмичење из књижевности у изради најбољег школског писменог задатка.

Задужбина "Доситеј Обрадовић" са великим задовољством обавештава пријатеље и сараднике да је проф. др Драган Симеуновић, члан Програмског савета Задужбине, овогодишњи добитник Светосавске награде за 2021. годину, за изузетан допринос и остварене резултате у научном раду у области друштвено-хуманистичких наука!

Срећни празници!

Срећни празници!

Задужбина "Доситеј Обрадовић" са великим задовољством обавештава пријатеље и сараднике да је проф. др Душан Иванић, председник Управног одбора Задужбине, овогодишњи добитник Изузетне Вукове награде! Честитамо проф. Иванићу и желимо још много успеха у раду!

У родној кући Доситеја Обрадовића у Чакову код Темишвара, која је у власништву Задужбине "Доситеј Обрадовић", на рођендан Задужбине 17. септембра 2021. године постављена је нова изложба "Доситеј од Чакова до Београда".

Текст о раду Задужбине "Доситеј Обрадовић" и подсећање на богат живот великог просветитеља написала је Бранка Васиљевић, новинар "Политике".

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ расписује јавни позив – конкурс за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело за 2021. годину. Награда се додељује уз подршку Министарства културе и информисања, са циљем да подстиче научно, културно и просветно стваралаштво, као и унапређење српских духовних веза са другим народима и културама.

Нови сајт Задужбине

На Митровдан, 8. новембра 2021. године, почео је са радом нови, обновљени сајт Задужбине „Доситеј Обрадовић“.

На празник Светог великомученика Димитрија, 8. новембра 2021. године, у Доситејевом дому обележен је Дан просветних радника уручивањем признања Министарства просвете, науке и технолошког развоја заслужним просветним и научним радницима.

У Задужбини „Доситеј Обрадовић“ је 28.октобра одржан Округли сто „Доситеј у Београду“ поводом 210 година од смрти Доситеја Обрадовића, великог учитеља, писца, баснописца, полиглоте, просветитеља, оснивача Велике школе и Богословије и првог министра просвете.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је уз помоћ Секретаријата за културу града Београда, први пут ове године организовала манифестацију „Доситејеви дани у Београду“.

У Народном позоришту у Београду, на сцени „Раша Плаовић“ је 20. октобра 2021. године уручена награда „Доситеј Обрадовић“ за животно дело књижевнику и сценаристи Синиши Павићу.

Задужбина "Доситеј Обрадовић" била је домаћин научног скупа "Павле Соларић (о 200-годишњици смрти)" у петак, 15. октобра 2021. године.

Завршен је седми књижевни конкурс за награду „Доситејево златно перо“ за најбоље радове младих аутора до 35 година, у оквиру књижевних врста које је Доситеј увео у српску књижевност – есеј, басна, путопис, кратка прича. Пројекат „Доситејево златно перо“ реализује се уз подршку Секретаријата за културу града Београда.

Задужбина „Доситеј Обрадовић” је седамнаести пут организовала литерарни конкурс за ученике средњих школа. На конкурсу су учествовале школе из 25 градова и места из Србије.

У уторак, 15. јуна 2021. год. у Доситејевом дому одржана је београдска промоција сталне изложбе у родној кући Доситеја Обрадовића у Чакову - „Доситеј од Чакова до Београда“. Изложбу је отворила госпођа Маја Гојковић, потпредседник Владе и министар културе и информисања.

У петак, 11. јуна одржано је дуго очекивано уручење награда и похвала најбољим баснописцима за 2021. годину! Добродошлицу ђацима и њиховим менторима пожелела је Мирјана Драгаш, управник Задужбине,исказујући задовољство због великог одзива школа, учитеља и ђака на овогодишњи конкурс, који је ове године добио и међународни карактер.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ по седми пут објављује конкурс за награду „Доситејево златно перо“ за најбоље објављене радове младих аутора, у оквиру књижевних врста које је Доситеј увео у српску књижевност – есеј, басна, путопис, кратка прича.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ по седамнаести пут расписује литерарни конкурс „Идућ’ учи, у векове гледа“ за ученике средњих школа. Ове године ученици могу да пишу на теме по слободном избору или у договору са професорима. Обим и форма рада су такође

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ по тринаести пут расписује ликовни и литерарни конкурс „Радионица баснописаца“ за ученике трећег и четвртог разреда основне школе

У организацији Друштва за српски језик и књижевност, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Задужбине "Доситеј Обрадовић" и ове године одржано је такмичење ученика средњих школа из књижевности за најуспешније писмене задатке .

Жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело, на завршној седници одржаној 22. децембра 2020. године, једногласно је донео одлуку да се награда за животно дело за 2020. годину, додели књижевнику и сценаристи Синиши Павићу.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ расписује јавни позив – конкурс за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело за 2020. годину. Награда се додељује уз подршку Министарства културе и информисања, са циљем да подстиче научно, културно и просветно стваралаштво, као и унапређење српских духовних веза са другим народима и културама.

Након дуже паузе, Задужбина "Доситеј Обрадовић" представила је у оквиру Књижевног салона "Код Доситеја" 22. октобра своја нова издања која су из штампе изашла крајем прошле и почетком ове године, али због познатих околности проузрокованих пандемијом ковид вируса није била у могућности да то уради раније.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је ове године по дванаести пут организовала конкурс „Радионица баснописаца“ за ученике трећег и четвртог рaзреда основне школе.

Изложба „Доситејев пут знања“ Задужбине „Доситеј Обрадовић“ отворена је 20. септембра у Научно-образовно-културном центру „Вук Караџић“.

Рођендан Задужбине обележен је и уручењем награде „Доситејево златно перо“ који је ове године наишао на велики одзив младих писаца. Награђени аутори Шимон Цубота, Петра Нешић и Тијана Копривица.

Центар за културу „Вук Караџић” из Лознице и Задужбина „Доситеј Обрадовић” вас позивају на 87. Вуков сабор који се одржава од 14. до 20. септембра 2020. године у Лозници и Тршићу. На завршној свечаности овогодишњег Вуковог сабора, у недељу, 20.

Са великим задовољством најављујемо почетак серије „Доситеј, путник просвећености“, ауторке Валентине Делић. Серија има осам епизода и четири наратора. „Доситеј, путник просвећености“ почиње да се емитује 18. септембра у 22 часа на 2. програму РТС-а, а свака епизода ће бити

Образложење Добитници Добар одзив аутора на овогодишњи позив чији је циљ промовисање и уздизање књижевне културе, стваралачког полета, лепоте писаног изражавања, односно ослобађање од окошталих говорних писаних и усмених облика разлог је за радост и уздање у надолазеће снаге српске

Образложење Награде Задужбина „Доситеј Обрадовић” је шеснаести пут организовала литерарни конкурс за ученике средњих школа. На конкурсу су учествовале школе из 17 градова из Србије и Републике Српске. Радови су пристигли из Београда, Ужица, Лесковца, Врања, Прибоја, Ниша, Сремских Карловаца,

Најбољи литерарни рад – басна у прози – „Пас и мачка“, Катарина Јовановић,IV1, „Филип Вишњић“, Београд, учитељица Миланка Берковић „Пас и мачка“ После неколико година родила се мала маца Цици. Жућа је једва чекао да се игра са њом, али

Са великим задовољством Задужбина „Доситеј Обрадовић“ обавештава учеснике традиционалног ђачког конкурса „Радионица баснописаца“ да је овогодишњи конкурс завршен!

На свечаности у Старом двору, Задужбини „Доситеј Обрадовић“ је у среду, 10. јуна 2020. године, уручено признање „Звезде Београда 2019“ за пројекат „Доситејево златно перо“!

У Народном позоришту у Београду, на сцени „Раша Плаовић“ је јуче, 23. фебруара 2020. године, уручена награда „Доситеј Обрадовић“ за животно дело проф. др Светомиру Бојанину, чувеном дечјем психијатру, лекару и хуманисти .

Од 17. до 20. фебруара 2020. године у Задужбини „Доситеј Обрадовић“ и у Институту за књижевност и уметност реализовне су две радионице „Аритметика и књижевност“ и „Геометрија и књижевност“ у оквиру међународног пројекта Института за славистику Универзитета у Келну RETHINKING THE IMPACT OF LIBERAL ARTS.

Такмичење ученика средњих школа из књижевности за најуспешније писмене задатке одржано је и ове године у организацији Друштва за српски језик и књижевност, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Задужбине "Доситеј Обрадовић".

Такмичење ученика средњих школа из књижевности за најуспешније писмене задатке одржано је и ове године у организацији Друштва за српски језик и књижевност, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Задужбине "Доситеј Обрадовић".

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ била је домаћин учесницима округлог стола „Индија и српска култура", који је одржан у понедељак, 23. децембра 2019. године.

Жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело, на седници одржаној 12. децембра 2019. године, једногласно је донео одлуку да се награда за животно дело за 2019. годину, додели проф. др Светомиру Бојанину.

У среду, 11. децембра 2019. године у Доситејевом дому одржан је књижевни салон „Код Доситеја“ поводом десетогодишњице издавања књиге „Песмотворци песмотворцу-српски песници Доситеју“ Драгомира Брајковића (1947-2009).

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ шири мрежу својих пријатеља и пословних сарадника! У последњих месец дана, Задужбина је потписала три протокола о сарадњи са реномираним удружењима који ће учествовати у реализацији културно-образовних делатности.

Задужбина „Доситеј Обрадовић" је и ове године учествовала на 64. међународном сајму књига у Београду, који се одржао од 20. до 27. октобра 2019. године.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ обележила је свечаним програмом „Београд – стопама Доситеја“ 280 година од рођења Доситеја Обрадовића и свој 15. рођендан. Ово је била прилика да у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ Задужбина представи пројекат „Београд – стопама Доситеја".

Жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу донео је одлуку да награду за 2019. годину додели угледној издавачкој кући Kastaniotis Editions S.A, Атина, Грчка.

У оквиру сарадње са организацијама из области образовања, културе и науке, један број народних посланика посетио је Задужбину „Доситеј Обрадовић“ и упознали су се са њеним радом.

У Доситејевом дому је у четвртак, 27. јуна 2019. одржан округли сто на тему „Београдски графити, пароле, слогани - отпор агресији“.

У петак, 28. јуна 2019. у Доситејевом дому одржано је свечано уручење награда за најбоље радове на 15. литерарном конкурсу за ученике средњих школа „Идућ ' учи у векове гледа“.

Ђаци основне школе „Браћа Барух“ успешно су завршили пројекат сачињен од низа радионица које су се састојале од предавања, примера из праксе, тимског и индивидуалног рада ученика, као и такмичења тимова ученика у примени усвојених знања и вештина.

Песничко подне

Задужбина Доситеј Обрадовић од 2009. године обележава Светски дан поезије уз подршку Народног позоришта у Београду манифестацијом Песничко подне.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ организовала је 15. марта 2019. године научни скуп "Век просветитељства у српској култури".

Из Србије с љубављу

Поводом верског и државног празника Сретење Господње и Дана државности Републике Србије, у сарадњи са Задужбином „Доситеј Обрадовић“ из Београда, одбор Српске културно просвјетне заједнице ПРОСВЈЕТА у Аустрији био је домаћин ауторима и реализаторима пројекта „Из Србије с љубављу“.

Награда „Доситеј Обрадовић“ за животно дело за 2018. годину уручена је академику Димитрију Стефановићу 21. фебруара 2019.године у Народном позоришту у Београду, на сцени „Раша Плаовић“.

У просторијама Задужбине „Доситеј Обрадовић“, одржан је први сeминар обуке „Радионица баснописаца - Иновативне методе, концепти, креативне корелације и актуелности света басне“ који је одобрио Завод за унапређивање образовања и васпитања.