Претходна
Следећи

Родна кућа

Димитрије (Доситеј) Обрадовић  рођен је 1739. или 1742. године у селу Чаково код Темишвара, у румунском делу Баната, од оца Ђурађа и мајке Круне рођ. Паункић.

За српску историју, науку и културу, одувек је било познато место његовог рођења, односно постојање његове родне куће. Срби су 1911. године, обележавајући стогодишњицу Доситејеве смрти, на ову кућу поставили рељеф са његовим ликом и спомен плочу са основним подацима.

У последњој деценији двадесетог века кућу у којој је рођен Доситеј Обрадовић откупио је од приватних власника “Хемофарм концерн” из Вршца, са циљем да постане део националне баштине и културе, да буде жива, да се у њој окупљају млади, жељни знања и путовања, да се сусрећу културе и језици…

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ основана је 2004.године  као правно лице које ће бринути о кући, обновити је, али и промовисати и поново оживети сећање на Доситеја, његово дело и поруке које су по својим вредностима и данас једнако живе и актуелне.

У току 2005. године Републички завод за заштиту споменика културе је урадио пројекат санације. Радове су својом подршком омогућили Министарство културе, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и Фондација “Хемофарм”.

Тако је кућа у којој је рођен Доситеј Обрадовић до краја 2007. године реновирана и опремљена као спомен музеј, и оспособљена да прима посетиоце, чиме почиње њен нови живот. По обнављању, у кући је постављена стална изложбена поставка аутора Љиљанe Чубрић, тадашњег управника Музеја Вука и Доситеја у Београду. Изложбена поставка је урађена као реплика експоната који сведоче о Доситеју и његовом делу, а чувају се у Музеју Вука и Доситеја у Београду. Реализацију изложбе помогло је Министарство за дијаспору Републике Србије.

Министарство културе и информисања је у 2012. години, на захтев Задужбине „Доситеј Обрадовић“, издвојило додатна средства за наставак радова. Уређена је башта, двориште је поплочано и у једном његовом делу направљена је отворена сцена, створен је простор за нова окупљања младих слависта, уметника, књижевника и свих поштовалаца Доситејевог дела.

Изглед Доситејеве куће пре и после реконструкције

Изложба "Доситеј од Чакова до Београда"

Под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Задужбина „Доситеј Обрадовић“  је у току 2020. године урадила нову изложбу која на модеран, динамичан и интерактиван начин приказује Доситејев пут кроз Европу, његово учење, као и велико дело које је оставио српском народу. Ауторски тим изложбе чине Елиана Гавриловић, Александар Станојловић, Марија Бишоф, Весна Алексић, Миле Пајић, Бодин Јовановић, уз рецензију професора Душана Иванића.

Изложба се састоји од 29 паноа и 5 репродукција слика Доситеја Обрадовића на којима се приказује живот и дело великог просветитеља од Чакова, преко Српског Семартона и Темишвара, до Хопова, до Европе где се срео са европским школама, просветитељством, књигама и штампаријама, и где је научио да је знање основа добрих грађана, доброг друштва и моћне уређене државе. На паноима се могу видети и европски центри просветитељства, европски универзитети у којима је Доситеј боравио и стицао знање, које је на позив  Карађорђа донео у Србију да помогне устаницима. О томе сведочи и његова песма „Востани Сербие“, која је такође изложена на експонату.

Целокупан садржај изложбе је на књижеван начин представљен у посебним публикацијама (на српском и румунском језику).

Под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Покрајинске владе Војводине, а по пројекту Покрајинског завода за заштиту споменика културе у току 2020. године реализовани су обимни радови на обнављању родне куће Доситеја Обрадовића у Чакову, код Темишвара. Кућа је добила нови сјај, а нарочита пажња поклоњена је дворишту које је парковски уређено.

Аудио-водич кроз поставку

Преузмите апликацију за ваш паметни телефон.