Награде

Награда се додељује за животно дело за све дисциплине науке, просвете, књижевности и културе, којима припада, или их је утемељио у српској средини, наш велики писац и просветитељ Доситеј Обрадовић – филозофију, етику, естетику, теорију и историју књижевности, компаратистику, све књижевне жанрове, лингвистику, различите гране педагошко-психолошке теорије и праксе, преводилаштво и све видове културног посредништва и комуникације.

Награда се додељује једном годишње и састоји се од плакете с ликом Доситеја Обрадовића, уметнички обликоване дипломе и новчаног износа. Плакету и диплому обезбеђује Задужбина у сарадњи са спонзором, а новчани део награде Министарство културе и информисања Републике Србије.

Награда „Доситеј Обрадовић“ установљена је 2007. године и додељује се страном издавачу за посебан допринос превођењу књижевног стваралаштва и представљању културе Србије. Награду равноправно додељују Задужбина „Доситеј Обрадовић“, Министарство културе Републике Србије и Међународни сајам књига у Београду.

Награда се састоји од повеље и посебне помоћи Министарства културе и информисања Републике Србије за објављивање дела која афирмишу српску културу.

Додељивањем књижевне награде „Доситејево златно перо" за младе ауторе, Задужбина „Доситеј Обрадовић" настоји да обогати културну сцену Београда и Србије, да се откривају млади и талентовани аутори са новим радовима из помало заборављених и недовољно присутних књижевних врста, у којима је стварао Доситеј – есеј, басне, путопис, кратка прича.

На конкурсу могу учествовати млади пунолетни аутори и ауторке (од 18 до навршених 35 година). Конкурише се са највише три објављена рада. Дозвољена дужина путописа је 20 страница.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ добитник је признања „Звезде Београда 2019“ за пројекат Награда „Доситејево златно перо“ за 2019. годину.

Жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело, на седници одржаној 22. децембра 2023. године, једногласно је донео одлуку да се награда за животно дело за 2023. годину, додели Радомиру Путнику

Задужбина "Доситеј Обрадовић" по десети пут расписује конкурс за награду "Доситеј Обрадовић" за животно дело.

Завршен је девети књижевни конкурс „Доситејево златно перо“ за младе ауторе, у оквиру књижевних врста које је Доситеј увео у српску књижевност. Пројекат „Доситејево златно перо“ реализује се уз подршку Секретаријата за културу града Београда.

Жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело, на седници одржаној 21. децембра 2022. године, једногласно је донео одлуку да се награда за животно дело за 2022. годину, додели проф. дрЂорђу Трифуновићу.

Жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело, на седници одржаној 21. децембра 2022. године, једногласно је донео одлуку да се награда за животно дело за 2022. годину, додели професору Ђорђу Трифуновићу.

Жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело, на седници одржаној 21. децембра 2022. године, једногласно је донео одлуку да се награда за животно дело за 2022. годину, додели проф. дрЂорђу Трифуновићу.

Задужбина "Доситеј Обрадовић" по десети пут расписује конкурс за награду "Доситеј Обрадовић" за животно дело.

Завршен је осми књижевни конкурс „Доситејево златно перо“ за младе ауторе, у оквиру књижевних врста које је Доситеј увео у српску књижевност. Пројекат „Доситејево златно перо“ реализује се уз подршку Секретаријата за културу града Београда.

Жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело, на седници одржаној 17. децембра 2021. године, једногласно је донео одлуку да се награда за животно дело за 2021. годину, додели академику Данилу Басти.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ Вас позива на свечану академију „Доситеју у част" на којој ће бити  уручена награда „Доситеј Обрадовић" за животно дело академику Данилу Басти.

У Народном позоришту у Београду, на сцени „Раша Плаовић“ је 20. октобра 2021. године уручена награда „Доситеј Обрадовић“ за животно дело књижевнику и сценаристи Синиши Павићу.

Завршен је седми књижевни конкурс за награду „Доситејево златно перо“ за најбоље радове младих аутора до 35 година, у оквиру књижевних врста које је Доситеј увео у српску књижевност – есеј, басна, путопис, кратка прича. Пројекат „Доситејево златно перо“ реализује се уз подршку Секретаријата за културу града Београда.

Жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело, на завршној седници одржаној 22. децембра 2020. године, једногласно је донео одлуку да се награда за животно дело за 2020. годину, додели књижевнику и сценаристи Синиши Павићу.

Рођендан Задужбине обележен је и уручењем награде „Доситејево златно перо“ који је ове године наишао на велики одзив младих писаца. Награђени аутори Шимон Цубота, Петра Нешић и Тијана Копривица.

Образложење Добитници Добар одзив аутора на овогодишњи позив чији је циљ промовисање и уздизање књижевне културе, стваралачког полета, лепоте писаног

У Народном позоришту у Београду, на сцени „Раша Плаовић“ 23. фебруара 2020. године, је уручена награда „Доситеј Обрадовић“ за животно дело проф. др Светомиру Бојанину, чувеном дечјем психијатру, лекару и хуманисти .

Традиционално, другог дана Сајма, 21.октобра 2019, је по тринаести пут додељена награда "Доситеј Обрадовић" страном издавачу. Овогодишњи лауреат био је издавачка кућа Kastaniotis Editions S.A. из Атине.

Рођендан Задужбине обележен је и уручењем награде „Доситејево златно перо“ који је ове године наишао на велики одзив младих писаца. Награђени аутори Шимон Цубота, Петра Нешић и Тијана Копривица.

Награда „Доситеј Обрадовић“ за животно дело за 2018. годину уручена је академику Димитрију Стефановићу 21. фебруара 2019.године у Народном позоришту у Београду, на сцени „Раша Плаовић“.

У уторак, 27.11.2018. године, у Доситејевом дому уручене су награде победницима овогодишњег конкурса „Доситејево златно перо“.

Обавештавамо Вас да је жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу једногласно донео одлуку да награду за 2018. годину додели издавачкој компанији Lit Edizioni, (њеним филијалама, Elliot i Castelvecchi), са седиштем у Риму.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је ове године по пети пут уручила награду за животно дело, која носи име нашег великана Доситеја Обрадовића. Добитник ове награде за 2017. годину је господин Стеван Бугарски, књижевник и водећи научни и културни посленик међу Србима у Румунији.

Уз подршку Секретаријата за културу града Београда, Задужбина је и 2017. године расписала конкурс за књижевну награду „Доситејево златно перо“ за младе ствараоце до 30 година старости.

Обавештавамо Вас да је жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу једногласно донео одлуку да награду за 2017. годину додели издавачкој кући Paul Zsolnay Verlag Ges.m.b.h, Беч, Аустрија.

На Међународни дан матерњег језика, 21. фебруара 2017. године, уручена је награда „Доситеј Обрадовић“ за животно дело академику Љубомиру Симовићу.

Другог дана Београдског сајма књига, 24. октобра 2016. године, уручена је награда „Доситеј Обрадовић“ издавачкој кући „Центар књиге Рудомино“ из Москве, Русија.

Уз подршку Секретаријата за културу града Београда, Задужбина је и 2017. године расписала конкурс за књижевну награду „Доситејево златно перо“ за младе ствараоце до 30 година старости.

Награда „Доситеј Обрадовић” за животно дело за 2015. годину уручена је 21. фебруара Раши Попову - књижевнику, публицисти, глумцу и дугогодишњем телевизијском новинару на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Годишња награда "Доситеј Обрадовић" која се додељује страном издавачу за посебан допринос превођењу српске књижевности и њено континурано представљање, додељена је шпанској издавачкој кући "Acantilado" из Барселоне.