Промоција идавачке делатности Задужбине „Доситеј Обрадовић“ у Андрићевом институту

Током пратећег програма Сајма књига у Андрићевом институту представљена је Задужбина „Доситеј Обрадовић“ и њена издавачка делатност. Управник Задужбине „Доситеј Обрадовић“ Мирјана Драгаш говорила је о раду и значају саме институције: „Приликом оснивања Задужбине иницијална идеја била је да се направи институција од значаја за српску баштину и културу и да се она посећује. Од 2004. године Задужбина постоји са седиштем у Београду и са циљем да поруке из Доситејевог имена покуша да пренесе на младе генерације.“

Рад Задужбине фокусиран је на рад са децом и студентском омладином, а намера је да се кроз разне програме, такмичења и конкурсе лик и дело Доситеја Обрадовића приближе младима. Током година свог постојања, Задужбина је установила Награду „Доситеј Обрадовић“ која се под покровитељством Министарства културе сваке године додељује на Сајму књига у Београду иностраним издавачима који промовишу српску литературу и српске писце, а поред тога постоји и Награда „Доситеј Обрадовић“ за животно дело.

 

Председник Управног одбора Доситејеве задужбине проф. др Душан Иванић говорио је о лику и делу Доситеја Обрадовића и истакао: „Колико је Иво Андрић наш савремени велики свјетски писац, толико је Доситеј Обрадовић први писац нове српске књижевности који је почео продирати у свијет, којег су почели преводити његови савременици на румунски, на бугарски, на њемачки. Не само српски учени људи и читалачка публика него и други народи у окружењу, препознали су Доситеја Обрадовића као свог писца. Он није само писао добро, него је добро приповиједао. Доситејево дјело је непрестана, отворена посланица српском народу, од првога Писма Харалампију, да не говоримо о Буквицама, које су настале у првој фази Доситејевој и које су биле писане руком, и ту се може издвојити мноштво порука. Доситеј се књигом обраћа, пропагира је и препоручује је, позива на подршку и позива на преводе савремених европских писаца. Он је имао повјерења у књигу као средство вјечности, као онај споменик Хорацијев који чува од пропадања наш живот. Он је књигу видио као средство које надилази кратковитост живота и свог аутора чува у памћењу заједнице. Он је први који код нас ствара култ писца, култ аутора, као нов тип националнога јунака“.

 

Проф. др Иванић издвојио је нека од издања Задужбине, међу којима су: Српском народу или слободно мислити (прир. Душан Иванић), Сабрана дела Доситеја Обрадовића, зборници са неколико научних симпозијума међународног ранга, који су окупили европске слависте из Немачке, Италије, Румуније.

Управник Задужбине „Доситеј Обрадовић“ Мирјана Драгаш издвојила је још неколико наслова: У Доситејевом кругу Персиде Лазаревић ди Ђакомо, Зашто читати Доситеја Душана Иванића, Срби у Лајпцигу (прир. Душан Иванић), Годишњак Доситејев врт, који излази већ четири године и који прикупља дела младих стваралаца поводом Доситеја и о Доситеју.

На крају промоције представници Доситејеве задужбине изразили су наду да ће се и убудуће наставити сарадња са Андрићевим институтом и са Сајмом књига у Андрићграду.

 (Преузето са сајта Андрићевог института)

 

Галерија