“Доситеј на сцени” – смотра драмских секција

У оквиру “Доситејевих дана”,  21. априла 2023.  у Доситејевом дому  одржана је позоришна смотра ученика средњих школа “Доситеј на сцени”.

Повод за покретање ове манифестације је објављивање књиге  Драмски јунак Доситеј, у којој је сабрано 11 драмских текстова о Доситеју Обрадовићупозоришних комада, радио и телевизијских драма. Књигу је приредио Радомир Путник, познати драматург, театролог и позоришни критичар.

Задатак драмских секција био је да припреме драмско извођење одабране секвенце из ових дела и прикажу је на ревијалној смотри у Доситејевом дому.

Учествовали су ученици  шест средњих школа из Србије и Румуније:

Карловачка гимназија; представа: „Досије Доситеј“, професор: Маја Стокин

Гимназија „Светозар Марковић“ из Новог Сада; представа: „Младост Доситеја Обрадовића“, професори: Марија Бјељац и Весна Антић

Гимназија „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара; представа: „Досије Доситеј“, професор: Марко Аџић

Ваљевска гимназија, представа: „Учитељ Доситеј“, професор: Милан Поповић

Електротехничка школа „Земун“ из Београда, представа: „Младост Доситеја Обрадовића“; професор: Нада Ђурић

Математичка гимназија из Београда, представа: „Младост Доситеја Обрадовића“; професор: Јелена Нововић.

Госпођа Мирјана Драгаш, управник Задужбине, пожелела је ђацима и професорима добродошлицу, са жељом да ова драмска смотра наставити да живи и у наредним “Доситејевим данима” .

Др Душко Бабић, председник Управног одбора Задужбине,нагласио је значај драмске игре у  откривањеу лика и дела   великог српског просветитеља. 

Учесницима смотре “Доситеј на сцени” обратио се и господин Радомир Путник, драматург и аутор књиге “Драмски јунак Доситеј” која је објављена у сарадњи Задужбине “Доситеј Обрадовић” и РТС издаваштва.

На сликама можете видети делић сјајне атмосфере коју су створили вредни и разиграни  ђаци и њихови ментори.

Галерија