“Доситејеви дани” – Посета ученика Осме гимназије Задужбини

Задужбина “Доситеј Обрадовић” је у четвртак, 14. априла 2022. године  била домаћин ученицима другог разреда Осме београдске гимназије и њиховој професорки књижевности Бојани Живановић.

Драге госте поздравила је Мирјана Драгаш, управник Задужбине. Ђаци су били у прилици да се упознају са радом Доситејеве задужбине која ове године обележава осамнаест година постојања. Госпођа Драгаш позвала је ученике Осме гимназије да учествују у традиционалном конкурсу Задужбине „Идућ’ учи, у векове гледа“ за ученике средњих школа, који се ове године расписује по осамнаести пут. 

Ђаци су врло заинтересовано саслушали причу о животу Доситеја Обрадовића, великог просветитеља и првог српског министра просвете.  Доситејево животно путовање започело је у родном Чакову код Темишвара, преко манастира Хопово  где се Димитрије Обрадовић замонашио и постао Доситеј, преко бројних путовања по земљама просвећене Европе тог времена у којима је Доситеј боравио, учио, подучавао и стварао своја дела, до доласка у Србију и Београд где долази да знањем помогне свом народу и ту остаје до краја живота. Трагове Доситејевог живота и рада у Београду, значајна места у којима је боравио, ђаци су могли да погледају на паноима изложбе “Београд стопама Доситеја” која се може видети у Доситејевом дому.

Посета ученика Осме гимназије део је манифестације “Доситејеви дани” коју Задужбина од свог оснивања посвећује овом великану писмености, образовања и знања, а која је започела 10.априла  који је и Министарство просвете, науке и технолошког развоја установило као „Доситејев дан – дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог српског просветитеља и првог српског министра просвете“. На основу ове Одлуке „Доситејев дан“ је ушао у Школски календар важних датума који се обележавају у школама.

 

Галерија