Књижевни салон “Код Доситеја”

У четвртак, 28. јануара 2016. одржан је први овогодишњи Књижевни салон „Код Доситеја“ посвећен трећем броју Годишњака „Доситејев врт“ за 2014.годину. „Доситејев врт“ је часопис који је намењен публиковању радова из свих области истраживања дела Доситеја Обрадовића и културе 18. века.

О Годишњаку су говорили Радослав Ераковић, Ђорђе Ј. Јанић, Татјана Јовићевић и Драгана Вукићевић, уредник Годишњака и Марко Недић, уредник Салона. Високо су оцењене студије Драгане Грбић, Монике Фин, Петра Буњка и Александра Милановића, док је велику пажњу изазвао рад Карин Есман Кнудсен посвећен вртовима, као и прича Владимира Јовановића о звезди српске оперске сцене и вокалном педагогу, добитници награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело, Бисерки Цвејић. О родној кући Доситеја Обрадовића у Чакову код Темишвара говори текст Стевана Бугарског.

У рубрици Ехо објављени су прилози Чедомира Попова, Душана Иванића и Марије Бишоф, док су се у рубрици Доситејеви читаоци нашли критички осврти Ненада Ристовића, Ђорђа Јанића, Александре Угреновић и Јелене Ђ. Марићевић. У складу са књижевним алманасима 18. века, „Доситејев врт“ доноси каталог издања Задужбине „Доситеј Обрадовић“ и детаљно забележене активности у 2014. години.

Галерија