Најбољи радови на конкурсу “Идућ учи, у векове гледа”

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА

Жири литерарног конкурса "Идућ учи, у векове гледа" за ученике средњих школа, у саставу проф. др Валентина Хамовић (председник), проф. др Јелена Панић Мараш (члан) и др Наташа Кљајић (члан), прегледао је 66 радoва приспелих на конкурс. Радови су дошли готово из свих српских крајева (од Шида, Суботице, Новог Сада, Панчева, Вршца, Пожаревца, Ковина, Ваљева, Крагујевца, Ужица,Чачка, Ниша, Врања, Владичиног Хана, Сјенице – до Бања Луке и Бјељине из Републике Српске.

Млади нараштаји су врло успешно промишљали доситејевско наслеђе духовно се повезујући са моделима наше старије културе, покушавајући да проникну до универзалних  значења и непролазних вредности. Наши млади људи су говорили о снази учења и саморазвоја, полемички заоштравали појмове досада, дангуба и лењост, писали оде хуманости, родољубљу и мудрости, и у свему томе били (понекад ближи сленгу него артифицијелном говору) снажно аутентични. У њиховим размишљањима и промишљањима провлачио се дискурс расправе, али и есејистичка самозагледаност као и лирска надахнутост.

Држећи се Доситејевих поука, они су у својим радовима проницали у недостатке друштвеног тренутка, самокритички сагледавали сопствене заблуде и животне навике, али и правили озбиљне уметничке замахе.

Уз све похвале за труд и аутентични допринос свих кандидата који су се одазвали на конкурс, жири је донео одлуку да награди следеће радове:

ПРВО МЕСТО

Ода хуманости, Вања Малетић, 4/1 ПБШ „Димитрије Давидовић“, Земун, проф. Гордана Шћепановић

ДРУГО МЕСТО

 Идућ учи, у векове гледа, Ленка Глигорић, Гимназија „Светозар Марковић“, Нови Сад, проф.  Маја Стокин

ТРЕЋЕ МЕСТО

  Идућ учи, у вековегледа, Алекса Влчек, ученик 3/3 Гимназије „Сава Шумановић“, Шид, проф. Гордана Павловић

  Шта би нам данас рекао Доситеј Обрадовић, Тамара Богдановић, ученица 2/1 Филолошке гимназије, Београд, проф. др Александра Кузмић

Такође, похваљујемо и радове:

  Умеће векова, Николаос Каравидас, 3/6 Економско-трговинске школе „Паја Маргановић“ Панчево, проф. Љубица Стошић

  Нема срамотнијег заната од дангубе, беспослице и лењости, Александра Милошевић, Техничка школа, Младеновац, проф. Анкица Живковић Баралић

  Шапутања ветра из Студентског парка, Филип Љубичић, 4/5, Филолошка гимназија, Београд, проф. др Мирјана Стакић Савковић

Идућ учи, у векове гледа, Тијана Ђорђевић, Економска школа, Ниш, проф. Оливера Аризановић

 Идућ учи, у векове гледа, Таида Фековић, Гимназија „Јездимир Ловић“, Сјеница, проф. Нусрета Селимовић

Жири се захваљује свим учесницима конкурса и упућује честитке награђеним радовима јер је у њима показана зрелост у промишљању, оригиналност и вештина у компоновању.

Проф. др Валентина Хамовић

У Београду, 15. јуна 2024. године

Галерија