Нова изложба у обновљеној Доситејевој кући

У родној кући Доситеја Обрадовића у Чакову код Темишвара, која је у власништву Задужбине “Доситеј Обрадовић”, на рођендан Задужбине 17. септембра 2021. године постављена је нова изложба “Доситеј од Чакова до Београда” која на модеран, динамичан и интерактиван начин приказује Доситејев пут кроз Европу, његово учење, као и велико дело које је оставио српском народу. Нову сталну поставку изложбе, Задужбина је остварила уз велико разумевање и подршку Министарства културе и информисања.

Такође, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Покрајинске владе Војводине, а по пројекту Покрајинског завода за заштиту споменика културе у току 2020. и 2021. године реализовани су обимни радови на обнављању родне куће Доситеја Обрадовића у Чакову, код Темишвара. Кућа је добила нови сјај, а нарочита пажња поклоњена је дворишту које је парковски уређено.

“Потрудили смо се да се Доситеју одужимо и на овај начин, обновом његове родне куће. Малобројни Срби Чаковци, и сви други поштоваоци дела нашег великог просветитеља, могу бити поносни на труд и залагање који су омогућили да Доситејеви корени не падну у заборав – казао је јуче Игор Мировић, председник Покрајинске владе, која је за ову узвишену сврху издвојила 7,2 милиона динара.” Текст преузет из “Новости” у целини можете прочитати овде.