“Песничко подне” посвећено Бранку Радичевићу

“Песничко подне” је манифестација коју Задужбина “Доситеј Обрадовић” већ дуги низ година организује у сарадњи са Народним позориштем у Београду 21. марта, на Светски дан поезије, а посвећена је јубилејима великих песника, који су лепотом своје поезије оставили дубоки траг и трајање у култури.

Ове године, “Песничко подне” било је посвећено Бранку Радичевићу и 200.годишњици његовог рођења.

“Песничко подне” започело је химном Задужбине “Востани Сербие” коју је на текст Доситеја Обрадовића компоновао Варткес Баронијан, а коју је извео Милош Гашић, бас, члан Хора РТС-а.

У име Задужбине присутне је поздравила Марија Вучетић и најавила учеснике свечаног програма.

Бранкове стихове читали су  Ана Чупић и Никола Угриновић, млади глумци и пријатељи Задужбине.

О песништву Бранка Радичевића говорио је проф. др Душан Иванић. 

Иако је живео веома кратко, само 29 година, оставивши у наслеђе свега педесет и четири лирске и седам епских песама, Бранко Радичевић је један од највећих српских романтичарских писаца.

Више од осамдесет музичких композиција написано је на Бранкове стихове, што је заиста редак феномен не само у српској већ и у европској и светској поезији.

Композиције написане на текст Бранка Радичевића извели су  Тамара Ружић, сопран, члан Оперског студија Народног позоришта и Александар Станковић, клавирски сарадник, као и Александра Маричић и Ивана Драгутиновић Маричић, чланови Друштва за неговање традиције и културе „Вишњица“, такође  уз клавирску пратњу Александра Станковића.

Редитељ уметничког програма била је Ивана Драгутиновић Маричић, редитељ Опере Народног позоришта.