Посета Алојза Визера

Алојз Визер, познати издавач из Беча и први добитник престижне награде „Доситеј Обрадовић“ за стране издаваче, посетио је Задужбину 01. фебруара 2010. године. У Задужбину је дошао у пратњи Зорана Хамовића, члана Жирија за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ и власника познате издавачке куће „Клио“ из Београда. У име Задужбине састанку су присуствовали проф. др Душан Иванић, председник Програмског савета, проф. др Војислав Јелић, члан Програмског савета Задужбине и Мирјана Драгаш, управник.

Oсновни разлог посете господина Визера је представљање издавачке куће WIESER VERLAG  и њене издавачке политике, која има за циљ већу афирмацију књижевног стваралаштва са ових простора. Намера ове издавачке куће у наредном периоду је објављивање биографија или монографија о познатим просветитељима Европе, који су својим свестраним стваралаштвом обележили време у којем су живели.

С обзиром на то да је Задужбина”Доситеј Обрадовић” право место за иницирање таквог рада посвећеног Доситеју, договорено је да ће Задужбина у најскорије време размотрити могућности за реализацију ових издавачких подухвата, пре свега са становишта могућих аутора и рокова. Поменути су и други облици сарадње, сусрети, посета Чакову и Темишвару, о чему је већ у неколико наврата било речи.