Завршен пројекат “Прометеј”

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је по други пут успешно спровела пројекат „Прометеј“, чије језгро чине филолошке радионице осмишљене и изведене за старије разреде основне школе, као и ученике средњих школа. Радионице су водиле студенткиње завршне године Филолошког факултета, оспособљене у оквиру добровољне стручне праксе коју су организовале проф. др Душица Тодоровић и проф. др Зона Мркаљ. Главна научна и едукативна тема пројекта је фигура Доситеја Обрадовића и контекст епохе Просветитељства.

Планиране су и изведене три радионице – са ученицима седмог разреда основне школе „Вук Караџић“, ученицима Музичке школе „Мокрањац“ и Треће гимназије. У пројекту је учествовало 28 ученика основне школе и 49 ученика средњих школа, као и седам студенткиња завршне године групе за италијански језик и књижевност на Филолошком факултету, аутори пројекта проф. др Душица Тодоровић и проф. др Зона Мркаљ, као и сарадници из Задужбине „Доситеј Обрадовић“.

 Прва радионица била је изведена са ученицима ОШ „Вук Караџић“ на часу српског језика. Радионица је подразумевала презентацију о животу и делу Доситеја Обрадовића, као и квиз знања о Доситеју у којем су активно учествовали сви ученици. Резултати евалуације показали су да се већини ученика допало предавање о Доситејевом животу, сама презентација и квиз, да већина сматра да су знања која су стекли на овај начин веома корисна и да им је час био веома занимљив.

Друга радионица одржана је у Музеју Народног позоришта у Београду, где је на наше велико задовољство, ученике Музичке школе „Мокрањац“ и Треће гимназије, срдачно дочекао директор Музеја, господин Драган Стевовић, који је ученицима представио историјат Народног позоришта и Музеја. У прелепом амбијенту одржана је радионица о Вердију и његовом делу. У овој радионици је учествовала и првакиња опере Јасмина Трумбеташ Петровић, која је ученицима приближила величину и значај Вердијевог дала. У оквиру радионице коришћени су термини на италијанском језику, а евентуална језичка баријера отклоњена је захваљујући двојезичним објашњењима и изворним називима праћеним преводима на матерњем језику.

У Југословенском драмском позоришту одржана је трећа радионица у оквиру пројекта „Прометеј“. Повод за одржавање ових радионица је представа нобеловца Дарија Фоа која се у том позоришту успешно игра, као и обележавање 150 година од рођења Пирандела и 80 година од његове смрти. Ученике у ЈДП-у дочекала је Јелена Ковачевић, филолог и театролог, која је ученике и студенкиње провела кроз зграду и испричала њен историјат. Ученици су имали прилику да са велике сцене изблиза виде све елементе позорнице, па и да науче како се који зове, што су потом у току презентације научили и на италијанском и на енглеском језику.

Приближавањем српске и италијанске културе кроз различите институције и различите садржаје, постиже се популаризација српске културе (не само просветитељске) користећи достигнућа других култура. Након извршене евалуације радионица и завршних консултација са студенткињама и професорима основних и средњих школа, стиче се општи утисак да су ученици задовољни учешћем на радионицама и новим сазнањима које су стекли на нов и неформалан начин, да су их посете Музеју Народног позоришта и Југословенском драмском позоришту оплемениле јер су ученици били у могућности да ова места доживе на потпуно нов начин који им до тада није био омогућен. Ђаци су активно учествовали и сарађивали, а чак су и изразили жељу за организовањем сличних радионица у будућности.

Реализацију овог пројекта помогао је Секретаријат за културу Града Београда.

Галерија