Победници IX средњошколског конкурса „Идућ’ учи, у векове гледа“

Жири у саставу: професор др Слободан Ж. Марковић, председник Жирија, Марија Бишоф, књижевница, професор књижевности и Мирјана Драгаш, социолог, управник Задужбине „Доситеј Обрадовић“, констатовао је, на седници одржаној 24. јуна 2013. године да је на девети конкурс Задужбине „Доситеј Обрадовић“, под називом „Идућ' учи, у векове гледа“, приспео нешто мањи број радова него ранијих година. Млади ствараоци огласили су се из градова широм Србије, од Кaрловаца, Кикинде, Зрењанина, преко Београда, Ваљева, Крушевца, Крагујевца, Ужица, Прибоја, Ниша, Врања, Власотинаца - до Бањалуке и Будимпеште.

Радови приспели на конкурс су жанровски разнородни – од типично школских радова, преко есеја, до приповедне прозе и поезије. Већина радова заснована је на познавању Доситејевог живота и дела, а један број на понекој идеји коју је Доситеј пронео или на суду о Доситејевом делу из неких потоњих времена. У великом броју радова ученици дају паралелну слику Доситејевог и свог времена уносећи тако у радове посебну свежину.

Посебно радује то што су ученици показали коректну језичку писменост и лепу језичку али и општу културу, као и чињеница да су веома добре радове послале средње стручне школе које су ове године заступљене у великом броју.

О победницима овогодишњег конкурса Жири је донео следећу одлуку:

I НАГРАДА

 • Лазар Јановић, Машинско електротехничка школа, Прибој
  Професор: Јасна Пешут

II НАГРАДА

 • Жикица Лукић, Економска школа, Ужице
  Професор: Ксенија Јањушевић

III НАГРАДА

 • Сузана Југовић, Економско трговинска школа, Крушевац
  Професор: Дајана Цветковић Лазић

ПОХВАЉЕНИ РАДОВИ

 • Јован Трипковић, Српска гимназија „Никола Тесла“ , Будимпешта
 • Марко Ромић, Бањалучка гимназија, Бања Лука
 • Посебно је похваљена проф. Јасна Пешут због редовног учешћа на конкурсу већег броја ученика којима је професор у Машинско-електротехничкој школи у Прибоју.

У новом седишту Задужбине „Доситеј Обрадовић“ у Београду, 27. јуна 2013.године свечано су уручене награде ученицима средњих школа за најбоље литерарне радове на деветом конкурсу „Идућ' учи, у векове гледа“.

Награђене ученике, њихове професоре и присутне госте поздравили су председник Управног одбора Задужбине Радомир Путник и управница Мирјана Драгаш. Честитајући награђенима, изразили су задовољство што млади учествују у очувању идеја Доситеја Обрадовића, које су и данас актуелне.

О Доситеју Обрадовићу и значају његовог дела за српски народ веома надахнуто је говорио проф. др Слободан Ж. Марковић, председник жирија. Образлажући одлуку жирија о додели награда професор је одао признање награђеним ученицима што су пишући о Доситеју, писали и о себи и о времену у којем живе.

Награде су уручили председник Управног одбора Радомир Путник и председник жирија проф. др Слободан Ж. Марковић.

Галерија