Победници средњошколског конкурса „Идућ’ учи, у векове гледа“ за 2014. годину

Литерарни конкурс за ученике средњих школа под називом „Идућ' учи, у векове гледа“ Задужбина „Доситеј Обрадовић“ расписује већ 10 година. Конкурс својом темом упућује на дело Доситеја Обрадовића и тражи данашњи доживљај и импресије младих и разумевање порука из његовог дела. Конкурс је био, као и претходне године, намењен ученицима средњих школа у Србији, као и шире, у заграничју и дијаспори, где се српски језик говори и пише. Обим и форма рада су били слободни како би ученици могли да се изразе на начин који им највише одговара. Условима конкурса је утврђено да се прве три награде, о којима одлучује Жири, састоје од новчаног износа и књига, као и да још један број радова буде награђен књигама. Предвиђено је и да се награде у књигама доделе и професорима који су подстакли најбоље ученичке радове.

Пристигла су 103 рада из 46 средњих школа, од тога један из Будимпеште и два из Републике Српске. Број радова је значајно порастао у односу на претходне године што представља својеврсноу похвалу конкурсу и обавезује Задужбину да и у годинама које долазе сачува овај конкурс и прошири на средине које до сада нису учествовале, што се догодило и ове године. Поред школа из којих ученици редовно учествују на конкурсу, ове године се јавио и већи број гимназија и средњих стручних школа чији ученици до сада нису учествовали на конкурсу. Жири је посебно констатовао да се истичу радови из школа које се први пут појављују.

Ученици су имали различит приступ радовима како у стилском тако и у жанровском смислу. Иако је конкурс дат тематски, резултат је жанровски разнородан – од типично школских радова, преко есеја и приповедне прозе до малих драмских и епистоларних форми и поезије. Један број радова изашао је из граница школског задатка. Такође, види се и улога професора у мотивисању ученика да пишу и коректној (школској) писмености. Сви радови показују солидно познавање времена у којем је Доситеј живео и деловао, али и вредност и значај његових идеја данас. Ученици у великом броју радова дају паралелну слику Доситејевог и свог времена уз критичке опаске. Посебно радује то што су поред гимназија, веома добре радове послале и средње стручне школе.

Жири за избор најбољих радова у саставу: проф. др Слободан Ж. Марковић, председник, Марија Бишоф, књижевник, уредник у Културно-просветној заједници Србије и Мирјана Драгаш, социолог, управник Задужбине "Доситеј Обрадовић", донео је одлуку да се награде следећи ученици:

 

I НАГРАДА

 • „Идућ' учи у векове гледа“ - Игор Стојановић, II разред Гимназија „Јован Скерлић“, Владичин Хан
  Професор: Анита Стојановић

II НАГРАДА

 • „Идућ' учи у векове гледа - слово поучително“ - Анастасија Коцић, III г Уметничка школа Ниш - графички дизајн, Ниш
  Професор: Јасмина Станковић

III НАГРАДА

 • „Лабудова песма“ - Никола Миладиновић , III разред Техничка школа, Пирот
  Професор: Нинослава Тошић

ПОХВАЉЕНИ РАДОВИ

 • „Идућ' учи у векове гледа“ - Даница Пауновић IV/6 Медицинска школа Ужице, Ужице
  Професор Јелена Килибарда
 • „Идућ' учи у векове гледа“- Александра Живановић и Милана Мотика Српска гимназија „Никола Тесла“ , Будимпешта
 • „Идућ' учи у векове гледа“ - Вук Исаковић Четрнаеста београдска гимназија, Београд
  Професор Милијана Ћосовић
 • „Куда даље “ - Мирјана Нинковић IV/9 Економска школа Ваљево, Ваљево
  Ментор Мирјана Смоловић
 •  „Човек у човеку треба да гледа себи блиског “ - Јелена Марковић Гимназија Уб
 • „Идућ' учи у векове гледа“- Милица Ј. Јанковић I/2 Земунска гимназија, Београд
  Професор Вукосaва Живковић
 • „Доситеј у разреду “ - Љиљана Стрешњак Шид
 • „Само је добар човек срећан“ -  Павле Илић I/4, Медицинска школа Крушевац, Крушевац
  Професор Гордана Зајић
 • „Идућ' учи у векове гледа“- Ана Младеновић IV/3 Пожаревачка гимназија, Пожаревац
  Професор Славица Јовановић
 • „Идућ' учи у векове гледа“ - Урош Перишић II/3 Гимназија Нови Сад
  Ментор Јасмина Пивнички
 • „Повратак Доситеја Обрадовића“ - Лазар Јановић IV разред - Mашинско – електротехничка школа Прибој, Прибој
  Професор Јасна Пешут
 • Жири је посебно похвалио ученике и професорку Вукосаву Живковић из Земунске гимназије, због великог броја послатих радова.

У просторијама Задужбине „Доситеј Обрадовић“ уручене су награде за најбољи литерарни рад на конкурсу „Идућ' учи у векове гледа“ за 2014. годину.

Награђене учеснике и госте Задужбине поздравио је Радомир Путник, председник Управног одбора, посебно наглашавајући значај овог конкурса у остваривању једног од циљева Задужбине - да се Доситејево дело приближи савременим читаоцима и прихвате његове поруке које су и данас актуелне.

Председник жирија проф. др Слободан Ж. Марковић одржао је беседу о Доситеју и радовима које су писали ученици.

Добитницима су награде уручили господин Радомир Путник и проф. др Слободан Ж. Марковић.

По завршетку свечаности у Задужбини, награђени су пошли у обилазак места везаних за живот Доситеја у Београду, споменик Доситеју Обрадовићу у Студентском парку, место где је била зграда са седиштем Правитељствујушчег совјета сербског у којој је боравио и преминуо Доситеј, Музеј Вука и Доситеја и Доситејев гроб у порти Саборне цркве.

На Доситејев гроб цвеће је положио Игор Стојановић, добитник прве награде, што је била његова жеља исказана на крају награђеног рада: „А ја остајем, ту где јесам, у 21-ом веку, у малом месташцу на југу Србије, са жељом да можда једног дана овом великом човеку положим цвет на гроб у предворју Саборне цркве у Београду“.

 

Галерија