Победници XII литерарног конкурса за ученике средњих школа

Образложење жирија

Задужбина „Доситеј Обрадовић” дванаести пут је организовала литерарни конкурс „Идућ' учи, у векове гледа”. Као и у протеклих једанаест година, и овог пута радови су пристигли из средњих стручних школа и гимназија бројних градова и места Републике Србије (Параћин, Ниш, Нови Пазар, Пожаревац, Београд, Нови Сад, Крушевац, Бечеј, Сремски Карловци, Лебане, Владичин Хан, Прибој) и Републике Српске (Рогатица, Бања Лука).

Жири је прегледао 52 рада. Имајући на уму да је тежиште овог литерарног конкурса положено у савремено промишљање Доситејеве мисли, жири изражава задовољство поводом широке лепезе различитих литерарних форми и начина интерпретације Доситејевих порука у контексту ученичких размишљања о феноменима љубави, слободе, знања, истине, лажи, добра, зла, личног и националног идентитета и језика. Док су неки радови били инспирисани појединачним ставовима великог српског просветитеља, као и догађајима из његовог живота, други су представљали индиректни одјек неке од његових општих тема. Одређени су настали на фону односа Доситеја према себи самом било да се он појављује као путник из прошлости у нашој свакодневици, било да се у оквиру сопствене интроспекције сусреће са самим собом, односно нас према Доситејевом духовном завештању Значајан број радова израста на ученичкој подстакнутости неком Доситејевом мишљу која разоткрива и проблеме младих као што су однос према другима, разликовање добра и зла, разумевање другог, уочавање духовних вредности у временима одређеним принципима материјалних интереса... Неки радови открили су песнички или приповедачки таленат својих аутора, а неки представљају научно–истраживачке радове лингвистичког типа.

Захваљујемо се свима који су узели учешћа на овогодишњем конкурсу доприносећи његовој традицији али и постулатима актуелности Доситејеве мисли међу представницима данашњих младих нараштаја.

Жири за избор најбољих радова у саставу: проф. др Зорица Несторовић, председник, Марија Бишоф, књижевник, и мр Драгана Грбић, донео је одлуку да се награде следећи ученици:

СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА

 • „Нема горе несреће од зле нарави и неправде, нити веће среће од врлина“ - Илија Ивановић, II разред Гимназија Параћин, Параћин,
  Професор: Весна Илић

I НАГРАДА

 • „Библиотекар" - Тијана Лучић, II разред Гимназија Крушевац, Крушевац ,
  Професор: Слађана Дамњановић

II НАГРАДА

 • „Димитрије и Доситеј или преизрјадно путешествије - Емилија Вранчић, III7, Филолошка гимназија, Београд
  Професор: др Александра Кузмић
 • „Записи из дневника књижара сентандрејског Ивана Козаревича“ - Стевица Митровић, Економско-трговинска школа Бечеј, Бечеј
  Професор: Марија Хајдић

III НАГРАДА

 • „Идућ учи у векове гледа“ - Марко Радојичић, III5, Гимназија "Бора Станковић", Ниш
  Професор: Нађа Ђорђевић
 • „Идућ' учи, у векове гледа“ - Софија Божић, I разред Карловачка гимназија, Сремски Карловци
  Професор: Јелена Марјановић
 • „Идућ' учи, у векове гледа“ - Милица Пајовић, Гимназија Нови Пазар, Нови Пазар
  Професор: Ана Шебековић

ПОХВАЉЕНИ РАДОВИ

 • „Никад никога не ваља вређати...“ - Кристина Чоловић, А31 Архитектонска техничка школа, Београд
  Професор Душица Јаковљевић
 • „Идућ' учи, у векове гледа“- Милица Зељковић, IIIC6, Техничка школа, Бања Лука
  Професор: Ангела Калабић
 • „"Идућ' учи, у векове гледа" - Коста Стојановић, II6, Четрнаеста београдска гимназија, Београд
  Професор: Милица Живковић
 • „Идућ' учи, у векове гледа“ - Сунчица Јездовић, III4 Медицинска школа Ужице, Ужице
  Професор: Оливера Шопаловић
 • „Идућ' учи у векове гледа“ - Ана Поповић, II4, Машинско -електротехничка школа Прибој, Прибој
  Професор: Јасна Пешут
 

У среду, 22. јуна 2016 године, одржано је свечано уручење награда и похвала најбољим средњошколцима на конкурсу „Идућ учи, у векове гледа“. Награђене ученике, њихове наставнике и родитеље који су дошли из свих крајева Србије поздравила је Мирјана Драгаш, управник Задужбине, захваливши се награђенима ученицима на труду и исказаном таленту.

Председник жирија проф. др Зорица Несторовић прочитала је одлуку жирија, у чијем су саставу биле још и Марија Бишоф, књижевник и мр Драгана Грбић, и честитала награђеним и похваљеним ученицима на изузетно квалитетним радовима, иновативном приступу и завидном познавању Доситејевог живота и дела.

Награде и дипломе ученицима су уручили проф. др Зорица Несторовић, председник жирија, Мирјана Драгаш, управник Задужбине и Радомир Путник, председник Управног одбора Задужбине, након чега су ђаци читали награђене радове.

Ђаци и професори су потом обишли места у Београду значајна за живот и рад Доситеја Обрадовића – споменик Доситеју у Студентском парку, место на којем се налазила зграда Правитељствујушчег совјета сербског, прву зграду Велике школе, као и Музеј Вука и Доситеја где је гостима Задужбине било омогућено стручно вођење кроз сталну поставку овог музеја. Пријатно дружење завршено је у порти Саборне цркве, где је сахрањен Доситеј Обрадовић, велики просветитељ и први српски министар просвете .

Галерија