Победници XIII конкурса „Сврх сваке ствари слободно мислити”

Образложење жирија

Задужбина „Доситеј Обрадовић” тринаести пут је организовала литерарни конкурс намењен ученицима средњих стручних школа и гимназија. Након дванаестогодишње традиције такмичења током које је изузетно велики број радова средњошколаца био обухваћен темом „Идућ' учи, у векове гледа”, ове године – први пут – оквирна тема гласила је „Сврх сваке ствари слободно мислити”.

Наведена Доситејева мисао требало је да подстакне ученике средњих школа на промишљање о тежишним тачкама филозофске мисли нашег просветитеља као што су принцип критичког мишљења, начело сумње, идеја напретка – личног и колективног – кроз образовање и науку, обликовање укуса…

Ова тема – иако нова – инспирисала је ученике из Београда, Ниша, Лесковца, Косовске Митровице, Чачка, Суботице, Бечеја, Ужица, Прибоја, Србобрана, Пирота, Руме који су под менторским вођењем својих професора остварили врло занимљиве есеје и књижевне текстове. Жири је прегледао 45 радова.У многима је остварен врло успешан одговор на тему. Поједини радови указују на књижевни таленат својих аутора, док извесни радови-есеји откривају аналитички ум младих писаца. Врло су занимљиви они прилози који Доситејеве идеје проматрају очима савремености, односно истражују у којој мери и на који начин су поруке Доситејевог дела изражене оквирном темом конкурса присутне у свакодневици младих. Значајан број радова открива ваљано познавање Доситејевог живота и рада, као и улоге коју овај просветитељ има не само у историји српске књижевности, већ и у културној историји Срба.

 

Жири за избор најбољих радова у саставу: Марија Бишоф, књижевник, проф. др Зорица Несторовић, др Драгана Грбић и доц. др Валентина Хамовић, донео је одлуку да се награде следећи ученици:

 

I НАГРАДА

 • „Сврх сваке ствари слободно мислити" - Марко Радојичић, IV разред, Гимназија „Бора Станковић", Ниш,
  Професор: Нађа Ђорђевић
 • „Сврх сваке ствари слободно мислити" - Анђела Шимшић, II/1, Филолошка гимназија, Београд,
  Професор: Катарина Вучић

II НАГРАДА

 • „Слаткосердечна полза народу нашему"... - Марија Томић, Гимназија Лесковац,
  Професор: Биљана Мичић
 • „Час слободе"- Маја Савић, Економско-трговинска школа Бечеј,
  Професор: Марија Хајдић

III НАГРАДА

 • „Сврх сваке ствари слободно мислити" - Јована Бакић, II-4, Машинско – електротехничка школа Прибој,
  Професор: Јелена Станковић
 • „Сврх сваке ствари слободно мислити" - Анастасија Арлов, I/1, Гимназија Косовска Митровица

ПОХВАЉЕНИ РАДОВИ

 • „Сврх сваке ствари слободно мислити" - Елена Сладојевић, I/б, Математичка гимназија, Београд,
  Професор: Јелена Нововић
 • „Сврх сваке ствари слободно мислити" - Милан Миленковић, II/6, Економска школа Ђука Динић", Лесковац,
  Професор: Биљана Ђорђевић
 • „Сврх сваке ствари слободно мислити" - Александар Радовановић, II/4, Економска школа "Ђука Динић", Лесковац,
  Професор: Данијела Радовановић
 • „Сврх сваке ствари слободно мислити“ Јована Анђелковић, I/1, Гимназија Косовска Митровица.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је победницима литерарног конкурса „Сврх сваке ствари слободно мислити“ награде уручила у прелепом простору Музеја Вука и Доситеја.

Награђене ученике и њихове професоре поздравила је управница Задужбине Мирјана Драгаш, а председник Управног одбора проф. др Душан Иванић је говорио о Доситеју и његовом делу. Проф. др Зорица Несторовић, председница Жирија, је прочитала одлуку и образложење жирија и заједно са проф. Иванићем уручила награде најбољима.

Добитница прве награде Анђела Шимшић је прочитала свој рад, а рад другог добитника прве награде Марка Радојичића прочитала је Рада Ђуричин, драмска уметница и члан Управног одбора Задужбине, која је потом казивала стихове и поруке наше песникиње Десанке Максимовић.

Свечаности су присуствовали и члан Управног одбора Војислав Јелић и чланови жирија Марија Бишоф и доцент др Валентина Хамовић. Кроз поставку Музеја Вука и Доситеја госте је провео кустос Миодраг Томић.

Галерија