Победници XVI литерарног конкурса за ученике средњих школа

 • Образложење
 • Награде

Задужбина „Доситеј Обрадовић” је шеснаести пут организовала литерарни конкурс за ученике средњих школа. На конкурсу су учествовале школе из 17 градова из Србије и Републике Српске. Радови су пристигли из Београда, Ужица, Лесковца, Врања, Прибоја, Ниша, Сремских Карловаца, Руме, Шапца, Кикинде, Зрењанина, Лознице, Малог Зворника, Лапљег села (Гимназија Приштина), Бањалуке и Бијељине (Република Српска). Ни ове године није било радова из српских гимназија у Будимпешти и Темишвару.

Жири је прегледао 62 рада. Основна тема била је „Идућ учи, у векове гледа“, што је и назив конкурса, како би се ученицима омогућила потпуна слобода да креативно размишљају и пишу и о Доситејевом али и о времену у којем живе. Радови су били занимљиви, мада је било и оних који су вероватно писани за неке друге конкурсе, или једноставно коришћени из сопствених ђачких бележница без промишљања поруке коју ова тема носи. Ученици су углавном писали есеје, приче и поезију. Пред Жиријем су се нашла различита размишљања ученика, њихов однос према животу и начин интерпретације Доситејевих порука. Посебна преокупација ученика било је време у којем живимо, односно садашњи тренутак бременит проблемима, као што је пандемија вируса корона која их је у једном тренутку, онемогућивши им одласке у школу и дружење, инспирисала да озбиљније размишљају о савременом тренутку, често и на глобалном нивоу. Ове године радови нису били толико жанровски разноврсни као претходних година, али су ученици показали коректну писменост и познавање језика, што је посебно важно, мада се понегде примећивала оскудност у изражавању и ограничен фонд речи. На овогодишњем конкурсу су учествовале скоро равноправно гимназије и средње стручне школе. Жири је је доделио прву награду за рад који представља виђење Доситејевог живота из специфичног угла, занимљиво одабраног, уз живо приповедање, али и коришћење стручне литературе.

Захваљујемо свима који су учествовали на овогодишњем конкурсу, ученицима и њиховим професорима - менторима, јер су показали да Доситејеве мисли и данас инспиришу младе.

Жири у саставу: Марија Бишоф, књижевник, председник Жирија, проф. др Валентина Хамовић и Наташа Кљајић, професор, донео је, 6. јула 2020. године, одлуку да награде добију:

I НАГРАДА

 • „Он је љубио свој род“ - Иван Арамбашић, I, Земунска гимназија, Београд
  Професор:Сања Штрбац
  Првонаграђени рад можете прочитати овде.

II НАГРАДА

 • „Доситеј у доба короне“ - Војислав Дурмановић, II/1, ЈУ Гимназија „Филип Вишњић“, Бијељина, Република Српска - БиХ
  Професор: Валентина Видаковић
 • „Ми смо људи слични птицама“ - Тамара Стојкић, III, Средња школа, Мали Зворник,
  Професор: Александра Станковић

III НАГРАДА

 • „Идућ учи у векове гледа" - Јасна Козица, III/1 Медицинска школа, Ужице ,
  Професор: Оливера Шопаловић
 • „Отворено писмо Доситеју“ - Александра Ничић, I, Гимназија Приштина, Лапље Село,
  Професор: Ана Костић
 • „Вирус и прикљученија“ - Срђан Којић, I, Земунска гимназија, Београд,
  Професор: Сања Штрбац

ПОХВАЛЕ

 • „На почетку беше реч... реч остаде и на крају“ - Марта Мишић, I/7, Гимназија „Бора Станковић“, Ниш
  Професор: Катарина Ђорђевић
 • „Само је добар човек срећан“ - Ана Петровић, I п, Средња стручна школа „Бранко Радичевић“, Рума,
  Професор: Ивана Усорац
 • „Идућ учи, у векове гледа“ - Михаела Миленковић, Гимназија „Бора Станковић“, Врање
  Професор: Оливера Ђорђевић

Термин свечаног уручења награда биће накнадно објављен и зависиће од епидемиолошке ситуације у Србији.