Победници XVI литерарног конкурса за ученике средњих школа

Задужбина „Доситеј Обрадовић” је шеснаести пут организовала литерарни конкурс за ученике средњих школа. На конкурсу су учествовале школе из 17 градова из Србије и Републике Српске. Радови су пристигли из Београда, Ужица, Лесковца, Врања, Прибоја, Ниша, Сремских Карловаца, Руме, Шапца, Кикинде, Зрењанина, Лознице, Малог Зворника, Лапљег села (Гимназија Приштина), Бањалуке и Бијељине (Република Српска). Ни ове године није било радова из српских гимназија у Будимпешти и Темишвару.

Жири је прегледао 62 рада. Основна тема била је „Идућ учи, у векове гледа“, што је и назив конкурса, како би се ученицима омогућила потпуна слобода да креативно размишљају и пишу и о Доситејевом али и о времену у којем живе. Радови су били занимљиви, мада је било и оних који су вероватно писани за неке друге конкурсе, или једноставно коришћени из сопствених ђачких бележница без промишљања поруке коју ова тема носи. Ученици су углавном писали есеје, приче и поезију. Пред Жиријем су се нашла различита размишљања ученика, њихов однос према животу и начин интерпретације Доситејевих порука. Посебна преокупација ученика било је време у којем живимо, односно садашњи тренутак бременит проблемима, као што је пандемија вируса корона која их је у једном тренутку, онемогућивши им одласке у школу и дружење, инспирисала да озбиљније размишљају о савременом тренутку, често и на глобалном нивоу. Ове године радови нису били толико жанровски разноврсни као претходних година, али су ученици показали коректну писменост и познавање језика, што је посебно важно, мада се понегде примећивала оскудност у изражавању и ограничен фонд речи. На овогодишњем конкурсу су учествовале скоро равноправно гимназије и средње стручне школе. Жири је је доделио прву награду за рад који представља виђење Доситејевог живота из специфичног угла, занимљиво одабраног, уз живо приповедање, али и коришћење стручне литературе.

Захваљујемо свима који су учествовали на овогодишњем конкурсу, ученицима и њиховим професорима - менторима, јер су показали да Доситејеве мисли и данас инспиришу младе.

Жири у саставу: Марија Бишоф, књижевник, председник Жирија, проф. др Валентина Хамовић и Наташа Кљајић, професор, донео је, 6. јула 2020. године, одлуку да награде добију:

I НАГРАДА

 • „Он је љубио свој род“ - Иван Арамбашић, I, Земунска гимназија, Београд
  Професор:Сања Штрбац
  Првонаграђени рад можете прочитати овде.

II НАГРАДА

 • „Доситеј у доба короне“ - Војислав Дурмановић, II/1, ЈУ Гимназија „Филип Вишњић“, Бијељина, Република Српска - БиХ
  Професор: Валентина Видаковић
 • „Ми смо људи слични птицама“ - Тамара Стојкић, III, Средња школа, Мали Зворник,
  Професор: Александра Станковић

III НАГРАДА

 • „Идућ учи у векове гледа" - Јасна Козица, III/1 Медицинска школа, Ужице ,
  Професор: Оливера Шопаловић
 • „Отворено писмо Доситеју“ - Александра Ничић, I, Гимназија Приштина, Лапље Село,
  Професор: Ана Костић
 • „Вирус и прикљученија“ - Срђан Којић, I, Земунска гимназија, Београд,
  Професор: Сања Штрбац

ПОХВАЛЕ

 • „На почетку беше реч... реч остаде и на крају“ - Марта Мишић, I/7, Гимназија „Бора Станковић“, Ниш
  Професор: Катарина Ђорђевић
 • „Само је добар човек срећан“ - Ана Петровић, I п, Средња стручна школа „Бранко Радичевић“, Рума,
  Професор: Ивана Усорац
 • „Идућ учи, у векове гледа“ - Михаела Миленковић, Гимназија „Бора Станковић“, Врање
  Професор: Оливера Ђорђевић

Термин свечаног уручења награда биће накнадно објављен и зависиће од епидемиолошке ситуације у Србији.