Завршен пројекат “Школа беседништва”

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је ове године покренула пилот пројекат под називом „Школа беседништва“, са циљем да се ученицеи београдских гимназија више упознају са вештином беседништва. Задужбина је била носилац овог образовног програма који је реализовала у сарадњи са Филолошком и Земунском гимназијом из Београда. У оквиру пројекта учествовали су ученици београдских гимназија, који су били заинтересовани за стицање нових знања.

Професори београдских гимназија извели су 6 теоријско – практичних радионица на којима су обрађивали различите теме – особине доброг говора, припрема и излагање, аргументација говора, интеракција говорника и аудиторијума, практично увежбавање припремљене беседе.

У радионицама је учествовало 48 ученика и њихових професора. У току радионица, ученици су припремали и конкретне беседе на задату и слободну тему како би и практично приказали стечено знање на завршним сусретима.

Из сваке школе одабрана су по два ученика који су награђени и проглашени најбољим беседницима. Свим ђацима који су учествовали у пројекту „Школа беседништва“ уручене су захвалнице на завршној свечаности.

Пројекат „Школа беседништва“ изазвао је велику пажњу професора, који су оценили да овај вид рада са ученицима од велике користи, нарочито у данашње време када деца све мање комуницирају, имају ограничен фонд речи, недовољно читају или у свом говору у великој мери користе стране речи и њихове скраћенице. Исто тако, оцењено је да би било корисно да се овај вид радионица прошири учешћем и других гимназија и већег броја ученика. Истакнуто је да би добром промоцијом овог пројекта по школама и број учесника био још већи.

Најбољи ученици овогодишње „Школе беседништва“ учествовали су на сусрету ученика београдских гимназија и српских гимназија из Темишвара и Будимпеште, који су у једном сегменту сусрета имали и вештине беседништва. Њихово знање оцењивао је независни жири састављен од професора Универзитета, који су такође истакли велики значај вештине беседништва.

С обзиром на то да јавно изговорена реч све више постаје услов опстанка у савременом друштву, намера овог пројекта је да ученика додатно образује и информише, доприносећи развијању културе говора и јавног наступа у нашем друштву. Разумевајући значај и императив смисленог говора и тежину јавно изговорене и написане речи у свету у коме савремени медији креирају свест људи, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ планира да овај пројекат у будућности прошири на већи број београдских школа, али и школe у другим градовима Србије.

Реализацију пројекта “Школа беседништва” подржала је Канцеларија за младе и сарадњу са удружењима Градске управе Града Београда.

Програм је настављен такмичењем у беседништву, завршном манифестацијом пројекта „Школа беседништва“ који је помогала Канцеларија за младе и сарадњу са удружењима Градске управе Града Београда, у којем су учествовала по два најбоља беседника из сваке школе.

Жири у саставу Дејан Милић, председник жирија, др Татјана Јовићевић и проф. др Душица Тодоровић Лакава донео је одлуку да су најбољи беседници:

I НАГРАДА

II НАГРАДА

 • Емилија Јовановић, Земунска гимназија
 • Јана Петровић, Филолошка гимназија,

III НАГРАДА

 • Филип Иланковић, Српска гимназија „Никола Тесла“, Будимпешта
 • Александра Петров, Српска теоретска гимназија „Доситеј Обрадовић“, Темишвар.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ се захваљује свим ученицима и њиховим професорима који су уложили велики труд да ови пројекти буду успешно реализовани.

У свечаној сали Земунске гимназије уручене су награде за најбољи есеј. Одлуку о победнику такмичења донео је жири у саставу: проф. др Зорица Несторовић, Марија Бишоф, књижевник и др Драгана Грбић, који је наградио следеће ученике

I НАГРАДА

II НАГРАДА

 • Нађа Марчетић, 10/Б, Српска гимназија „Никола Тесла“, Будимпешта „Слатка је утеха да ће наша имена живети и мила нашем роду бити” Професор: Кристина Бекић
 • Марта Србуљ, II/2, Филолошка гимназија, Београд „Тражи науку и гладујући и жеднећи” Професор: Мирјана Стакић Савковић

III НАГРАДА

 • Нера Давидовић III/6, Земунска гимназија, Земун „Слатка је утеха да ће наша имена живети и мила нашем роду бити” Професор: Сања Штрбац
 • Тамара Недељковић III/3 „Учен човек ако ће и пешице ићи, сваки га поштује” Земунска гимназија, Земун Професор: Драгана Кнежевић

ПОХВАЉЕНИ РАДОВИ

 • Тамара Чукановић IV/1 „Учен човек ако ће и пешице ићи, сваки га поштује”. Филолошка гимназија, Београд Професор: Лела Росић
 • Тамара Варга „Доситеј Обрадовић” Српска гимназија „Никола Тесла“, Будимпешта Професор: Вања Прстојевић Олиф
 • Катарина Ненадовић II/3 „Слатка је утеха да ће наша имена живети и мила нашем роду бити” Земунска гимназија, Земун Професор: Вукосава Живковић

Образложење жирија можете у целости прочитати овде.

У музичком делу програма представили су се ђаци и професори Земунске гимназије, који су својим сјајним извођењем популарних композиција одушевили све присутне.

 

 

Галерија