Промоција годишњака „Доситејев врт“

Двадесет шести март 2014. године био је посебан дан за Задужбину „Доситеј Обрадовић“, јер је јавности представила први број годишњака „Доситејев врт“.

Просторије Задужбине биле су испуњене професорима универзитета из Београда, Новог Сада и Ниша, младим научним радницима и сарадницима који проучавају Доситеја и његово дело.

Поздрављајући присутне, Мирјана Драгаш, управница Задужбине, изразила је задовољство што је, упркос многим препрекама, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја светлост дана угледао први број годишњака. Ово је један од догађаја којим је почело обележавање 275 година од рођења Доситеја Обрадовића. Захвалила се свима који су допринели објављивању годишњака, а посебно главној уредници, проф. др Драгани Вукићевић и уређивачком тиму, који је окупио врсне научнике из земље и иностранства, да у првом броју „Доситејевог врта“ објаве своје радове.

О годишњаку су, поред одговорне уреднице Драгане Вукићевић, говорили и рецезенти, професори Универзитета у Београду, Новом Саду и Нишу: Душан Иванић, Никола Грдинић, Горан Максимовић и Снежана Милосављевић Милић.

Рецезенти су упутили речи хвале концепцији, садржају и ауторима чији су радови објављени и изразили уверење да ће часопис трајати, јер постоје бројне теме и документација из периода XVIII века о којима се може писати и које се могу истраживати. Одато је посебно признање уредници, Драгани Вукићевић, што је на прави начин уредила први број и изражено уверење да ће то и убудуће чинити.

Учесници су дали кратак приказ објављених радова, констатујући да су сви, на свој начин, интересантни и оригинални, а и да сам назив часописа одговара суштини Доситејевог дела, јер је оно разноврсно и раскошно као природа у врту.

Галерија