“Радионица језикословаца – од А до Ш”

У години обележавања двестагодишњице постављења Доситеја Обрадовића за првог српског министра просвете и двестагодишњице његове смрти, Задужбина „Доситеј Обрадовић“, под покровитељством Владе Републике Србије, реализује програм јубилеја под називом „Доситеј – година знања“.

Један од програма који Задужбина „Доситеј Обрадовић“ реализује у сарадњи са основним школама Београда је

                                         РАДИОНИЦА ЈЕЗИКОСЛОВАЦА – ОД А ДО Ш

Пројекат „Радионица језикословаца – од А до Ш“ први пут је реализован 2010. године под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину града Београда. У пројекту су експериментално учествовали ученици и њихови наставници из основних школа са територије општине Стари град. Пројекат доживео је велики успех и оцењен је најбољим оценама од стране сарадника Задужбине, професора Филолошког факултета и Друштва за српски језик и књижевност, што Задужбини представља подстицај да настави да се бави истраживањем ове теме. Ускоро ће бити објављена брошура у којој ће се наћи најбољи радови у „Радионици језикословаца“ у 2010. години.

У овој, „Доситејевој години“, желимо да постојеће програме наше „Радионице језикословаца“ употпунимо новим облицима рада. Имајући на уму потребу очувања нашег језика, коју најпре разумеју професори који га предају најмлађима, желимо да код ученика основношколског узраста (шести, седми и осми разред) допринесемо неговању и даљем богаћењу њихове језичке културе.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ упутила је позиве основним школама са територије града Београда да учествују у пројекту „Радионица језикословаца – од А до Ш“. Пројекат ће бити представљен на радном састанку заинтересованих професора српског језика, који ће се одржати 12. априла 2011. године у 13 часова у просторијама Задужбине „Доситеј Обрадовић“, Нушићева 4/II.

 Координатор пројекта је доцент др Зорица Несторовић, а учесници пројекта доцент др Весна Ломпар и доцент др Зона Мркаљ. Покровитељи „Радионице језикословаца“ су Секретаријат за спорт и омладину Града Београда и Министарство просвете Републике Србије.

Пријаве за учешће послати на адресу: Задужбина “Доситеј Обрадовић”,
info@dositejeva–zaduzbina.rs или путем телефона 32-42-952.