Изложба „Доситејев пут знања” на 87. Вуковом сабору

Центар за културу „Вук Караџић” из Лознице и Задужбина „Доситеј Обрадовић” вас позивају на 87. Вуков сабор који се одржава од 14. до 20. септембра 2020. године у Лозници и Тршићу.

На завршној свечаности овогодишњег Вуковог сабора, у недељу, 20. септембра 2020. године у 10.30 часова у Научно-образовно-културном центру „Вук Караџић” у Тршићу, биће отворена изложба „Доситејев пут знања” Задужбине „Доситеј Обрадовић”. Изложбу ће отворити проф. др Душан Иванић.

Изложбу „Доситејев пут знања” чини 15 експоната – паноа на коома је представљен Доситејев животни пут од родног Чакова, преко Хопова и европских градова у којима је провео готово четрдесет година,стичући знања и подучавајући друге и написао своја најзначајнија дела.

На вест о Првом српском устанку у Србији, Доситеј ступа у везу са Карађорђем и долази да својим силама и знањем помогне устројству нове државе. У ослобођеној Србији провео је пет последњих година живота, од 1807. до 1811, дајући огроман допринос ”просвешћенију” и ”изображенију” свог рода. Основао је Велику школу – будући универзитет 1808. године и Богословију 1810. Као члан Правитељствујушчег совјета био је први министар просвете у Србији.

Умире у Београду, 28. марта 1811. године. Сахрањен је у порти београдске Саборне цркве.