Задужбина на Сајму књига

И ове године Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је учествовала на Међународном београдском сајму књига. На штанду који је делила са Вуковом задужбином, била су изложена сва досадашња издања Задужбине.

У понедељак, 23. октобра у сали Борислав Пекић Београдског сајма уручена је награда „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу, коју традиционално додељује Задужбина и Сајам књига уз подршку Министарства културе и информисања. Добитник награде за 2017. г. је издавачка кућа Paul Zsolnay Verlаg GES.m.b. H из Беча.

Одлуку Жирија прочитао је Зоран Хамовић, члан жирија, док је беседу о одржао проф. др Душан Иванић, председник жирија и УО Задужбине, изразивши задовољство што је овогодишњи добитник „издавач који је у најсрећнијим периодима своје готово стољетне историје био на бранику високих европских вриједности, афирмишући програмима и издањима писце с такозваних рубних подручја, по броју говорника невеликих језика, непогрешиво препознајући међу њима класике европског и свјетског ранга.“

Награду главном и одговорном уреднику, Херберту Олингеру, уручио је Драган Хамовић, саветник министра културе и информисања у Влади Србије. Он је у свом обраћању рекао да је Доситеј Обрадовић симбол српске тежње за комуникацијом и за припадношћу свету од кога је био откинут у вековима неслободе и тешке борбе за право на постојање и своје име и захвалио добитнику награде на доприносу да српска књижевност дође до гласа и на другим језицима.

Присутнима се обратио и главни уредник издавачке куће Жолнај захваливши се на овом признању. Господин Олингер је истакао да су интернационалност која је одликовала Доситеја Обрадовића, његово залагање за употребу народног језика у књижевности, његов ангажман на пољу просветитељства и еманципације карактеристике које му се допадају и да га радује ова награда која носи његово име.

Галерија