Представљен други број „Доситејевог врта”

У среду, 4. марта, у просторијама Задужбине „Доситеј Обрадовић“ одржан је Књижевни салон „Код Доситеја“ на којем је представљен други броја Годишњака „Доситејев  врт“. О зборнику су говорили : Миодраг Стојановић, Душан Иванић, Драгана Грбић, Милица Ћуковић и уредница Драгана Вукићевић. Књижевним салоном је руководио Марко Недић, уредник Салона.

Учесници су изнели своје утиске, виђења и анализу „Доситејевог врта“ уз констатацију да је други број, као и први, веома разгранат у темама и мотивима, али да се по садржају разликује, с обзиром да су радови посвећени не само Доситејевом делу, него и Доситејевом кругу.

По мишљењу учесника радови су добро утемељени теоријски, књижевно и историјски, неки су за нашу средину откривалачки, други омогућују нове интерпретације и теме. Часопис је интердисциплинарно постављен, будући да је отворен не само за књижевнике и историчаре књижевности него и за све оне проучаватеље области којима се сам Доситеј бавио: етнологе, антропологе, филозофе, историчаре уметности итд. Запажено је да у овом броју „Доситејевог врта“ доминира генерација младих људи, а веома важно место дато је читаоцу.

„Два броја „Доситејевог врта“ солидан су и чврст темељ будуће Доситејеве куле, будућег светионика који ће још многе личности из мрака заборава изнети на светло и приближити и савременим читаоцима“ (М.Ћуковић).

Уредница Драгана Вукићевић се захвалила свим ауторима и сарадницима, и објаснила да је намера била да се направи спона између првог и другог броја и истовремено наговести да ће се овај часопис ширити према неким новим Доситејевим стазама, односно отворити према савременој књижевности, нарочито у жанровима у којима се Доситеј огледао.

Галерија