Свечани сусрет “Доситеј, школа и књиге”

У уторак, 7. новембра 2023. године, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ организовала је свечани сусрет поводом Дана просветних радника у Србији. У Доситејевом дому у Београду окупио се велики број просветних радника, ђака, новинара и других поштовалаца Доситејевог дела.

Мирјана Драгаш, управник Задужбине, упознала је присутне са радом Доситејеве задужбине која улази у двадесету годину постојања, са великим бројем образовних и културних програма, свечаних академија, међународних научних скупова, издања Доситејевих дела и дела посвећених Доситеју, изложби у Београду и родниј кући Доситеја Обрадовића у Чакову и другим активностима ове институције.

О Доситеју и његовом значају за српску и европску културу и просветитељство говорили су проф. др Душан Иванић и проф. др Војислав Јелић.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије делегирао је високопречасног протојереја Ђорђа Стојисављевића, војног свештеника и духовника Маркове цркве у Београду који се пригодним речима обратио присутнима на овом скупу.

Марија Вучетић, сарадник Задужбине, упознала је присутне са традиционалним ђачким конурсима на које се сваке године пријављује више стотина ученика основних и средњих школа и најавила добитнике награда на прошлогодшњим конкурсима  који су читали своје радове. Ученик четвртог разреда Основне школе „Филип Вишњић“  Коста Трифковић из Београда освојио је друго место  са својом басном „Пас и петао“ у категорији најбољи литерарни рад. Ученица осмог разреда Основне школе „Димитрије Туцовић“ из Краљева Дуња Камиџорац прочитала је песму, за коју је освојила прву награду на литерарном конкурсу „Одјеци Доситејевих мисли у мени“. Присутни су чули и радове ученика који су победили на литерарном конкурсу „Идућ учи, у векове гледа“ за ученике средњих школа –  Катарине Кнежевић из Филолошке гимназије из Београда и Петра Марковића, тада ученика четвртог разреда Гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора.

Госпођа Славица Ђукић Дејановић, министар просвете, честитала је свим запосленим у просвети предстојећи празник и најавила расписивање Јавног позива за доделу повеља „Доситеј Обрадовић“, као признање појединцима и установама који су током 2023. године показали изузетне резултате у области просвете. Конкурс ће бити отворен до 31. децембра ове године, а повеље „Доситеј Обрадовић“ биће уручене у време Доситејевих дана у априлу следеће године. Госпођа Ђукић Дејановић подсетила је присутне да је на иницијативу Доситејеве задужбине установљен Доситејев дан који се од пре неколико година обележава у школском календару као дан сећања на Доситеја Обрадовића, а остали дани до краја априла као Доситејеви дани.

Галерија