Светосавска награда проф. др Драгану Симеуновићу

Задужбина “Доситеј Обрадовић” са великим задовољством обавештава пријатеље и сараднике да је проф. др Драган Симеуновић, члан Програмског савета Задужбине, овогодишњи добитник Светосавске награде за 2021. годину, за изузетан допринос и остварене резултате у научном раду у области друштвено-хуманистичких наука!

Надамо се да ће  да ће ово признање, која носи име великог српског просветитеља Светог Саве,  бити подстицај проф. Симеуновићу у будућем раду и још успешнијем преношењу непролазних вредности младима, што је духовна  заоставштина Светог Саве и Доситеја Обрадовића.

АКАДЕМИК ДРАГАН СИМЕУНОВИЋ – ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС И ОСТВАРЕНЕ РЕЗУЛТАТЕ У НАУЧНОМ РАДУ У ОБЛАСТИ ДРУШТВЕНО-ХУМАНИСТИЧКИХ НАУКА

Академик  Драган Симеуновић је редовни професор на Факултету политичких наука (ФПН) Универзитета у Београду, руководилац мастер и специјалистичких струковних студија на ФПН и оснивач и руководилац мултидисциплинарних мастер студија на Универзитету у Београду. Дао је велики допринос у оснивању и раду Академије за националну безбедност, члан је Европске академије наука и уметности, Академије наука и умјетности Републике Српске и Америчке академије политичких наука, дописни је члан немачког научног друштва Collegium Europaeum Jenense Универзитета у Јени. Аутор је 283 библиографске јединице, објавио је 23 научне књиге, али је написао и више позоришних драма и сценарија, као и научно-образовних ТВ серијала. Један је од најцитиранијих домаћих научника  у области друштвено-хуманистичких наука. Члан је председништва „Римског клуба”, потпредседник научног удружења „Наука и друштво”, директор Центра за студије безбедности и истраживање тероризма, специјални саветник Балканске асоцијације за кривично право, члан бројних међународних научних асоцијација, консултант и сарадник Светске банке, ОУН-а, ОЕБС-а, UNDOC-а, Европске комисије и низа међународних института из домена безбедности, као и Министарства спољних послова Републике Србије. (Образложење преузето са сајта Министарства просвете, науке и технолошког развоја.)