Светски дан књиге у Народној библиотеци

У знак обележавања Светског дана књиге, 23. априла, Народна библиотека Србије и Задужбина „Доситеј Обрадовић“ организовале су књижевно вече под називом „Књиге, браћо моја, књиге…“.

У холу Велике читаонце Народне библиотеке, одржан је уметнички програм који је био круна обележавaња Светског дана књиге 2012. године. У ту част, на почетку програма, госте je поздравилa Мирјана Драгаш, управница Задужбине „Доситеј Обрадовић“ која је у свом говору, између осталог, одала признање и захвалност главном уреднику салона, др Марку Недићу, који је уједно и члан Управног одбора Задужбине. Дејан Ристић, директор Народне библиотеке се такође обратио присутнима, и захвалио се свима који су се одазвали позиву домаћина.

Вече је започето поруком Доситеја из његових „Совјета здравога разума“ да се Срби лате „књига, а не звона и прапораца“.

Своје стихове и прозу посвећене књизи говорили су: Матија Бећковић, Мирослав Јосић Вишњић, Тања Крагујевић, Мирослав Максимовић, Слободан Ракитић, Ана Ристовић и Милосав Тешић.

У програму су такође учествовали и Небојша Дугалић, глумац, који је читао одломке из дела најпознатијих српских писаца 20. века. Драгану Радаковић, сопран, пратио је Урош Дојчиновић на гитари, који је такође изводио и соло деонице.

Галерија