Светски дан књиге

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је Светски дан књиге, 23. април, обележила радно и свечано.

У подневним часовима, у просторијама Задужбине, одржан је округли сто на тему „Књига у школи“. Скуп је организован у сарадњи са Друштвом за српски језик и књижевност Србије. Ова тема је окупила просветне и научне раднике из области језика и књижевности, педаогије, психологије и социологије.

Под руководством проф. др Зорице Несторовић на тему књиге у школи, говорили су: проф. др Зоран Аврамовић, мр. Ана Пејић, проф. др Вељко Брборић, проф. др Александар Милановић, проф. др Зона Мркаљ, проф. др Јасмина Шефер, проф. др Радивоје Микић, проф. др Зорица Несторовић и проф. др Бошко Сувајџић.

Тема је широко постављена и разговором су обухваћени бројни домени: статус књиге у школи у времену савремених технологија и дигитализације; књига као наставно средство; принципи одабира књижевних дела за обавезну школску лектиру; врсте читања књижевног дела; истраживања о читању и разумевању прочитаних књига; стратегије читања и њихова улога у постигнућима ученика; значај читања за изградњу лексичког фонда и неговање језичке културе; значај читања за изградњу језичког, културног, литерарног и националног идентитета и изградњу ученичке свести о себи као читаоцу.

Оцењујући алармантност проблема запостављања читања књига, па чак и уџбеника у школама, присутни су указали на потребу укључивања свих надлежних институција и компетентних стручњака у овој области, како би се нашао пут за решавање овог питања.

Као дар књизи Задужбине „Доситеј Обрадовић“, у вечерњим часовима, у прелепом амбијенту Старог двора, одржано је уметничко вече под називом „Доситејева стаза“.

У програму, под уметничком дирекцијом Мирјане Драгаш, а по сценарију Марије Бишоф, учествовали су глумци: Биљана Ђуровић и Лепомир Ивковић; песници: Љубивоје Ршумовић, Мирослав Максимовић, Манојле Гавриловић и Марија Бишоф; музички уметници: Тања Андријић, сопран, Добрила Миљковић, клавирска сарадња, Урош Дојчиновић, гитара и Марија Нинковић, гитара. Композиције „Доситејева стаза“ и „Љуби ближњега свога“ компоновао је Мирољуб Аранђеловић Расински.

Овом приликом, објављено је да ће Задужбина и Завод за уџбенике поклонити један број књига Машинско – електротехничкој школи Прибој, из које сваке године стиже већи број радова ученика по литерарном конкурсу „Идућ’ учи у векове гледа“, који су често и награђивани.

Галерија