Традиционални ђачки конкурси Задужбине

Задужбина “Доситеј Обрадовић” позива своје најдраже сараднике – ученике основних и средњих школа и њихове учитеље, професоре и менторе – да и ове године учествују у нашим традиционалним конкурсима!

Ликовни и литерарни конкурс „РАДИОНИЦА БАСНОПИСАЦА” за ученике трећег и четвртог разреда основне школе расписује се по 14. пут, и у њему је до сада учествовало више хиљада ђака!

Литерарни конкурс „ИДУЋ’ УЧИ, У ВЕКОВЕ ГЛЕДА“ за ученике средњих школа Задужбина расписује 18. пут! Ученици могу да пишу на теме по слободном избору или у договору са професорима. Обим и форма рада су такође слободни (проза, поезија, драмски текст, есеј), а ученици инспирацију увек треба да траже у Доситејевом делу, речи и поруци.

О важности  учења о Доситејевом делу говори и чињеница да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја увело 10. април као „дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог српског просветитеља и првог српског министра просвете“ у школски календар. То свима нама треба да буде подстицај (како Задужбини тако и наставницима и ученицима) да још интензивније стварамо и деламо у духу Доситејевих дела и  порука.

Рок за слање радова за оба конкурса завршава се у понедељак, 23. маја 2022. године.

Овогодишње ђачке конкурсе можете погледати на страни Конкурси.