Задужбина “Доситеј Обрадовић” на 55. Београдском сајму књига

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је изазвала значајну пажњу јавности својим учешћем на 55. Међународном сајму књига, одржаном у Београду од 25. до 31. октобра 2010. године.

Награда „Доситеј Обрадовић“, коју већ четврти пут додељују Задужбина „Доситеј Обрадовић“, Министарство културе Републике Србије и Београдски сајам књига, ове године је припала италијанском издавачу “Zandonai Editore” из Роверета, за посебан допринос превођењу књижевног стваралаштва и представљању културе Србије.

На свечаности поводом додељивања награде „Доситеј Обрадовић“ 26. октобра, министар културе Небојша Брадић је уручио златник и повељу са ликом нашег великог просветитеља главном уреднику издавачке куће “Zandonai Editore”, господину Ђулијану Герију.

Издавачка кућа “Zandonai Editore” је до сада објавила књиге Александра Тишме, Филипа Давида, Давида Албахарија, Драгана Великића и Душана Величковића, а у плану је и издавање дела Боре Станковића и Иве Андрића. Прочитано је писмо директора награђене издавачке куће, госпође Емануеле Зандонаи, у којем захваљује на урученом признању и наводи да јој је част да италијанској публици може да приближи велику српску литературу.

Штанд Задужбине у Хали 1а привукао је велики број посетилаца сајма изузетном лепотом и трајним значајем својих издања. Велики број пријатеља и сарадника Задужбине окупио се на овом месту у циљу даље сарадње и афирмације дела Доситеја Обрадовића.

Нарочиту пажњу љубитеља књиге привукла је дело „Изабране басне“ Доситеја Обрадовића, овенчано овогодишњом наградом „Невен“ за илустрацију, које су изникле из пера академског сликара Предрага Тодоровића. Због великог интересовања за ово издање, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ определила се да у идућој години објави још две књиге илустрованих басана, и на тај начин ће се у години јубилеја пред читалачком публиком наћи сјајно илустрована трилогија „Изабране басне“ Доситеја Обрадовића.

Пријатељи и сарадници Задужбине на Сајму књига