Награда “Доситеј Обрадовић” страном издавачу за 2012. годину

Награда "Доситеј Обрадовић" која се додељује страном издавачу за посебан допринос превођењу српске књижевности и њено континурано представљање, додељена је словачкој издавачкој кући „Калиграм“ из Братиславе.

Награду равноправно додељују Задужбина "Доситеј Обрадовић", Сајам књига и Министарство културе и информисања Републике Србије.

У име издавачке куће „Калиграм“ награду је примио главни уредник и директор Ласло Сигети, a признање му је уручио Братислав Петковић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије.

Образложење је у име жирија прочитао књижевник Гојко Божовић. У образложењу се истиче значај који има превођење дела српских аутора на стране језике и у том смислу велики допринос издавачке куће „Калиграм“ у презентовању наше културе земљама централне Европе кроз дела Александра Тишме, Радомира Константиновића, Владимира Пиштала, Драгана Великића и других.

Награда "Доситеј Обрадовић" састоји се од дипломе и златника са ликом нашег великог просветитеља, обезбеђеног простора за излагање на Сајму књига у наредне три године, и посебне помоћи Министарства културе Србије за објављивање дела која афирмишу српску културу.

Свечаном чину уручења награде присуствовали су бројни гости из света науке и културе, као и бројни новинари.

Галерија