“Дани европске баштине 2023 – Живо наслеђе” у Доситејевом дому

Традиционална манифестација “Дани европске баштине” са овогодишњом темом “Живо наслеђе”  окупила је је и ове године велики број институција које су отвориле своја врата како би се културно наслеђе са ових простора представило публици.

Као и претходних година , Задужбина “Доситеј Обрадовић” је учествовала својим програмима у овој манифестацији.

Све време трајања “Дана европске баштине” посетиоци су могли у Доситејевом дому да погледају две сталне изложбене поставке : 

„Доситеј у Београду“ – изложба која је приказује Доситеје живот у  Београду, говори о његовом значају за нашу историју, језик, образовање, писменост, културу, као и односе са европским земљама. На изложбеним паноима представљен је и развој Београда и важних институција у њему.

Изложба „ПРЕКРЕТАЊА. ХАЛЕ-ЛАЈПЦИГ, ПРЕКРЕТНИЦА У ЖИВОТУ
ДОСИТЕЈА ОБРАДОВИЋА“ , ауторке Драгане Грбић настала је поводом 230 година од објављивања Писма Харалампију и Живота и прикљученија, са циљем да осветли околности Доситејевог студијског боравка у Халеу и Лајпцигу. 

Кроз пратећу причу о путовањима, у изложеном материјалу се наглашавају три основне идеје Обрадовићевог просветитељског програма – писање на народном језику, развијање слободног критичког мишљења и развијање верске толеранције.

„Наравообученија” – разгледање изложбе уметничких лутака по мотивима из Доситејевих басана, радови ученика Школе за дизајн из Београда.

Уручење књижевне награде „Доситејево златно перо“ одржано је 21. септембра у Доситејевом дому, Краља Милана 2. Ова награда је и ове године додељена у сарадњи са Секретаријатом за културу града Београда. 

 Ученици Средње школе за економију, право и администрацију из Београда су у пратњи проф. књижевности Горане Вељовић посетили Задужбину у понедељак, 25. септембра, с циљем да погледају изложбене поставке и сазнају нешто више о Доситеју. Њихова посета прерасла је у час о Доситеју Обрадовићу, који је водила управник Задужбине Мирјана Драгаш, са великом жељом да ђацима укаже на важност Доситејевог дела за српску и европску културну баштину.

 

Галерија