“Доситеј на сцени” – смотра рецитаторских секција

 

 

У уторак, 24. априла, у просторијама Задужбине, а у склопу текућих „Доситејевих дана“, одржана је манифестација „Доситеј на сцени“. Том приликом, гости Доситејевог дома били су ученици средњих школа из Београда и Ваљева, који су рецитовали песме из збирке „Песмотворци песмотворцу“ – антологије песама посвећених Доситеју, коју је својевремено приредио и у сарадњи са Задужбином објавио наш истакнути песник Драгомир Брајковић.

Присутнима се, најпре, обратила Мирјана Драгаш, управник Задужбине, те је, говорећи о историји ове институције, истакла значај „Доситејевих дана“ и Доситеја самог за целокупну српску културу. Потом је уследила беседа проф. Војислава Јелића о доброти, а на крају је говорила и Зорка Брајковић, супруга пок. Драгомира Брајковића, захваливиши свима што својим присуством чувају сећање на њеног супруга.

Затим су, у главном делу манифестације, ученици из Филолошке, Математичке, Ваљевске и Четврте београдске гимназије и Електротехничке школе „Земун“, рецитовали песме које су нашем просветитељу посветили Јован Јовановић Змај, Сима Пандуровић, Васко Попа, Перо Зубац и многи други песнци. На крају су њима и њиховим предметним наставницима уручене дипломе.

Галерија