Промоција часописа за културу”Српска мисао”

 

 

У уторак, 14. маја 2024. године, у просторијама Задужбине „Доситеј Обрадовић“  одржана је промоција новог броја часописа за културу „Српска мисао“, а повод за то била је чињеница да је његов темат овога пута био посвећен управо Доситејевом животу и делу, као и његовом утицају на целокупан развој српске културе.

Програм промоције водила је Мирјана Драгаш, управник Задужбине, која је, најпре, у уводној речи истакла значај Доситеја, рада његове Задужбине и часописа „Српска мисао“ за очување српске кулутрне баштине, а потом и најавила еминентне говорнике. Присутнима се први обратио песник и академик Матија Бећковић, који је новом броју „Српске мисли“ допринео песмом „Кости си ми завела“.Он је, у шаљивом тону, подсетио на огроман значај Доситеја Обрадовића за српску културу, али и истакао да је „Српска мисао“ захваљујући свом континуитету и квалитету постала препознатљив српски бренд. Након тога, присутни су имали прилику да, кроз упечатљиву рецитацију глумице Јоване Дамјановић, чују стихове поеме „Доситеју умиленије“, а затим и њеног аутора -Љубивоја Ршумовића, који је одржао кратку беседу о Доситеју и томе шта га је подстакло да баш њему посвети своје стихове.

За беседама двојице песника уследила су излагања посвећена композицији и садржини самог часописа, с освртом на поједине радове заступљене у њему. Професор Душан Иванић представио је нови број „Српске мисли“ и његов разноврсни садржај који се састоји, како од уметничких, тако и од културолошких и научних текстова, а међу којима се, између осталих, налази и рад проф. Драгане Вукићевић, уреднице Доситејевог салона при Задужбини. Уследило је излагање Радомира Путника, који се, поред тога што је истакао нарочити квалитет овог броја часописа, осврнуо и на актуелност Доситејевих размишљања у савременом свету и друштву, која се, како је истакао, најбоље види у његовом крајње занимљивом разматрању о „човеку-макини“.

Завршни део промоције послужио је преосталим говорницима да се осврну на културолошки значај „Српске мисли“ и подсете на њен историјат. Тако је публициста Драгољуб Којчић, дугогодишњи сарадник часописа, говорио  о значају комуникације у нашој заједници и учешћу „Српске мисли“ у тој комуникацији, на чему је захвалио Душици Милановић, као њеном творцу и уреднику. Напослетку, реч је узела и сама гђа Милановић, те је, захваливиши се најпре предговорницима, Задужбини и свима присутнима, кратко говорила о краткој, али садржајној историји „Српске мисли“, као и о томе шта ју је подстакло да за централну личност овог њеног броја одабере баш Доситеја Обрадовића. Посебно се захвалила Јавору Рашајском, Мирку Кундакићу и Славици Трифуновић, који су се постарали за визуелну опрему часописа.

На крају, гђа Драгаш се још једном захвалила присутнима на великој посети и интересовању за Доситеја и „Српску мисао“, и најавила да ће још једна промоција новог броја овог значајног часописа ускоро бити одржана у Библиотеци града Београда.

                                                                                                       Ђорђе Керебић

                                                                                                     сарадник Задужбине

Галерија